Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, март 08, 2009

Първа проповед на кюрдски в турска джамия

Първа проповед на кюрдски в турска джамия

Последна промяна в 16:37 на 08 мар 2009

В джамия в разположения в населения с кюрди град Диарбекир в Югоизточен Анадол за пръв път беше произнесена проповед на кюрдски език, предаде Ройтерс. Акцията е част от усилията на турските власти да увеличат правата на кюрдите и така да покрият поне отчасти политическите критерии за членство в ЕС.

Проповедта, произнесена в историческа джамия от XII век, призова за братство между мюсюлманите и обяви, че в исляма няма мяста за расизъм. Тя съвпадна с рождения ден на пророка Мохамед.

Произнасянето й на кюрдски е поредният пример за отхлабването на хватката върху доскоро забранения на публични места език на малцинството. Според ЕС обаче ако Анкара иска да намери място в съюза трябва да подобри значителна правата на кюрдите, които са над 14 милиона само на територията на Турция.

През януари в турския ефир се появи първият законен тв канал на кюрдски език, като при откриването му премиерът Реджеп Тайип Ердоган се обърна към зрителите му на кюрдски. Езикът, който е сроден на персийски, обаче все още е забранен в някои сфери на обществения живот, вкл. и по време на предизборин кампании. Предходните правителства гледаха на употребата му като на сепаратистка пропаганда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи