Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, януари 29, 2008

Ебру - техника за рисуване върху вода

Можете ли да си представите, че в света има хора, които рисуват върху водна повърхност? И след това нарисуваната картина я “прехвърлят” на хартия, за да се използва по предназначение. Всичко това е възможно благодарение на майсторите на ебру (хора, които рисуват върху вода). Мюсюлманските изкуствоведи и най-вече тези по време на Османската империя са използвали водата освен за лечебни цели и за изразяване на душевните и вътрешните си състояния. Това изкуство се знае като ебру. Преведена от персийски, думата означава водна повърхност, а когато навлиза в Европа, е наречена турска хартия. Майсторите на това изкуство са рисували най-различни неща - цветя, животни, хора, но най-често срещаните фрагменти са лалето и розата. С лалето художниците са изразявали своята любов към Всевишния Аллах (в ислямската култура лалето е символ на Аллах), а чрез розата - своята привързаност и обич към Пророка Мухаммед (розата се смята за символ на Пророка).

В днешно време ебру е широко разпространено в Турция, като в Европа и САЩ също се проявява голям интерес към това изкуство. А у нас на определени прояви бе демонстрирано как се практикува ебру и се проведоха серия образователни акции по това турско традиционно изкуство. Ебру е безграничните промени на цветовете, взаимните им прегръщания, сближаване, танц. Ебру основно се използва в корици на книги, в украшения на рамки на надписи, в калиграфията като фон на писанията и др. Тъй като понякога се получват много интересни и красиви мотиви във вид на картини, то ебру се използва и с тази цел.


"Zaman",28 Януари-3 Февруари,Година:16, Брой:5

1 коментар:

  1. Анонимен10:19 сл.об.

    a kade da si kupq takiva boi4ki???? i to ne sa samo boite ami i dobavkite koito se slagat vav vodata???pobarkah se, nikade gi nqma, molq pomognete.ako nqkoi znae da pi6e na shania_@abv.bg

    ОтговорИзтриване


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи