Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, март 18, 2009

В Рибново посрещнаха като месия кмета Ахмед Башев

Проект за нов просветен закон предвижда
Без кръст и забрадка в училище
Започна проверка за преподаването на религия в Рибново и Сатовча
.
Станишев:Поведението на Янев е опасно
Поведението на г-н Яне Янев, който се държи като на човек, заиграл се с кибрит и се опитва на различни места по различни поводи да подпалва напрежение, е доста рисковано и то не трябва да се поощрява. Българската държава винаги е защитавала правото на всеки човек свободно да избира своята религия, да изрязава своите религиозни чувства. Мисля, че това е естествено и задължително да се спазва.
.
Скандалът влиза в парламента
НДСВ инициира съвместно заседание на парламентарните комисии по етични въпроси и вътрешен ред и сигурност, на което да бъдат изслушани засегнатите страни от община Гърмен. Това каза вчера говорителят на НДСВ Станимир Илчев. В заседанието ще бъдат поканени представители на въпросното село, на ДАНС, на прокуратурата и на МВР. От жълтата партия са категорични, че няма никакъв убедителен естествен източник за напрежението в Гърмен. „Събитията в общината са в пряка връзка с наближаващите избори", категоричен бе Илчев. Той допълни, че има планирана „Стратегия на страха", която се изгражда върху религиозна и етническа основа.монитор
-

Изборите излязоха виновни за скандала в Рибново

Емел Етем

Предстоящите избори се оказаха виновни за скандала, свързан с ислямския фундаментализъм, който се разгоря тези дни в Рибново. Вчера депутатът от "Напред" и зам.-шеф на ВМРО Борис Ячев обвини ДПС в опит да върне политическото си влияние в община Гърмен. Според него шумът около Рибново е само опит да се отклони вниманието от Сатовча, където проблемите на ислямизацията са много по-сериозни. Премиерът Сергей Станишев и заместничката му Емел Етем обявиха, че авторът на сигнала до ДАНС Яне Янев от "Ред, законност и справедливост" си играе с огъня. А кметът на Рибново Мустафа Авдиков обобщи ситуацията така: "След изборите никой няма да се сети за селото ни". "Не е ясно кой участва в режисурата на действията на Яне Янев, но очевидно той не следва свои собствени идеи", допълни и говорителят на НДСВ Станимир Илчев.

На последния кметски вот в Гърмен независимият Ахмед Башев спечели срещу кандидата на ДПС още на първия тур. Кметът на Рибново Мустафа Авдиков е от ЛИДЕР и победи на втория тур претендента на движението.

Градският прокурор Николай Кокинов вкара допълнителна интрига вчера, като обяви, че Ахмед Башев и преподавателят по ислям Мурат Бошнак се проверяват за заплахи срещу депутата Яне Янев, а не за разпространение на радикален ислям. Ден по-рано двамата бяха докарани демонстративно от маскирани агенти в централата на ДАНС. Акцията приключи за часове и двамата бяха пуснати, без да им повдигнат обвинения.

Междувременно Янев обяви, че има данни за форми на радикален ислям в Сатовча, община Доспат, Смолян, Омуртаг, Исперих и Дулово. Според него разследването на ДАНС и прокуратурата ще отиде докрай. Кметът на Сатовча Арбен Мименов бе категоричен, че подобни твърдения са "предизборен цирк" и съселяните му са притеснени от начина, по който ДАНС е действала при акцията си в община Гърмен.

"Не съм проводник на радикален ислямизъм и не съм заставяла учители в Сатовча да се обучават в центъра по ислямизъм в с. Сърница, както ме обвинява депутатът Яне Янев", бе категорична директорката на местното училище Айша Ушева пред Дарик радио.сега

-

Рибново: Търсят дявола в шалварите Провален учител и политици наклеветиха кмета, твърдят местните
Снимка: Румен Жерев

вторник, 17 март 2009

"Кажете ни вие що е това радикален ислямизъм?! Яде ли се, пие ли се? Че ние не знаем, обиколете цялото село, няма да намерите човек, дето да ви отговори!" С тези думи 40-50 мъже и жени в двора на СОУ "Йордан Йовков" в Рибново посрещат всеки гост на селото. Хем са ядосани, хем са тъжни, че станаха център на вниманието за медиите. Ние се чудим как да преживеем, а ни забъркаха в някакъв ислямски фундаментализъм, гневят се местните хора.

Най-настръхнала сред множеството е Атике Хатип. Жената не спира да бълва порой от думи със скоростта на картечница. "Дайте му пари на този човек - Недим Таламанов, поне 100 000 лева му дайте, за да си върне заемите. Дано тогава миряса. От неговите лъжи и измислици тръгна всичко", реди Атике.

Таламанов си спечели гнева на местните, след като публично обвини общинския кмет Ахмед Башев и приближените му в далавери и налагане на ислямски порядки.

Феим Атипов споделя, че е набор и с кмета Башев, и с въпросния Недим. Учил с тях цели 8 години. "Проблемът на Таламанов е, че Башев вървеше нагоре, а той си остана на място. В основата на всичко са завистта и егоизмът. Недим завърши по партийна линия в Благоевград висшето си образование за начален учител. Но преди години нито една майка не си пусна детето при него. Защото е некадърен, не става за тази работа.

Измислиха щат за него - зам.-директор по административната част", разказва Феим. Преди 5 месеца обаче се случило нещо, което още не е забравено в селото. "Майката на съпругата ми е чистачка в училището. Една сутрин почиствала стая, когато в 7,20 часа вътре влязъл Таламанов, а учебните часове са чак от 8,00 часа. Той си свалил панталоните и поискал любов от нея", твърди Бахри Михрин, който е зет на 53-годишната Рафие Ликова. Жената две седмици била в болнични.

Пуснала жалба до директора на училището Феим Иса и до Регионалния инспекторат по образование в Благоевград. "Недим ме заплаши, че ако не оттегли жалбата, ще ни прати мутри да ни пребият. Сега води дело за обида срещу Рафие в районния съд в Гоце Делчев", сподели младият мъж. Това му е навик на Недим - да праща мутри. Преди време яки момчета дойдоха, за да се разправят с директора на училището Феим Иса, но той успя да им избяга и му се размина, твърдят останалите.

"Чу се, че Таламанов първо предлагал услугите си на "Атака", но не го огряло и се обърнал към депутата Яне Янев. Искам обаче да ви кажа какво велико посрещане направихме на общинския кмет Ахмед Башев снощи (б.а.-понеделник). Целият площад в Рибново преливаше от хора. Няколко души го носеха на ръце, сложиха на врата му националното знаме. Имаше десетки коли от другите села, хората бяха дошли да го подкрепят", разпалено обяснява Джамал Сердаров.

Просто Башев е кадърен кмет, затова има подкрепата на населението. Понеделник тръгна за нас лошо, но в края на деня бе истински празник, уверява младежът. Селве Киселова пък казва, че преди 5-6 години облякла рокля с цепка високо над коляното за абитуриентския бал. После се веселили в заведение извън Рибново, както го правят навсякъде в страната. "Всеки от нас си пази видеокасета с такива кадри от завършването на училище. Лъжа е и че имамът е проклинал когото и да било, че когото и да било е наричан гяур", категорична е Селве. В това време на двора наизскачат десетки ученици, междучасие е. Повечето от момичетата са със забрадки и шалвари, но не са малко и тези, които са с дънки. "Изборът е личен. Всеки решава как да ходи на училище.

Ето и ние сме забулени, но никой не ни е притискал за това", твърдят прислужничките в училището. "Вижте как съм облечена аз. Няма нищо вярно, че се насилват учители и ученици как да се обличат. От 5 години съм учителка по математика тук. В Рибново е факт, че традицията е такава - момичетата да са със забрадки и шалвари", обяснява Вебие Мутишева. "Фундаментализъм в селото никога не е имало.

С годините ще заглъхнат тези традиции на местното население. Вече сме в Европейския съюз, младите ходят в чужбина. До десетина години ще изчезне дори прословутата по цял свят рибновска сватба. Пуска се някакъв фитил и ние тичаме да го гасим", твърди кметът на селището Мустафа Авдиков. "От 8 години съм в Испания с цялото си семейство. Защо там никой не ни създава проблем, че жените ни са с шалвари и забрадки", добавя Мустафа Близнак.

Владимир Симеонов
-
Над 4000 деца от цялата страна изучават Корана

Кметът на Гърмен разпитван не заради налагане на радикален ислям, а за заплахи към Яне Янев

[17-03-2009]

Главното мюфтийство излезе вчера със специална декларация във връзка с разпита от ДАНС на кмета на община Гърмен Ахмед Башев и преподавателя по ислям в село Рибново Мурад Бошнак.

Повече от 4000 ученици от цялата страна изучават ислям, съобщиха вчера от Главното мюфтийство. През миналата учебна година ислямско вероизповедание е преподавано в 42 населени места, докато през тази година предметът се изучава в училища от 44 града и села, показва справка на мюфтийството. Предметът "религия ислям" се преподава веднъж седмично в рамките на един учебен час, който обаче е свободноизбираем.

Справката на мюфтийството беше направена дни след обвиненията за налагане на радикален ислям от кмета на община Гърмен Ахмед Башев и преподавателя по ислям в село Рибново Мурад Бошнак, които бяха отведени за разпит в Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС). Вчера обаче се оказа, че двамата са разпитвани заради заплахи срещу депутата Яне Янев, а не за разпространение на радикален ислям.

С постановление на Софийска градска прокуратура е възложено на ДАНС да се проверят твърденията на депутата Яне Янев, че има заплахи за живота му и те са отправени от Башев и Бошнак, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Това се е съдържало в сигнала на Яне Янев до Софийска градска прокуратура, поясни Кокинов. Това е била и причината двамата да бъдат разпитани в ДАНС.

Прокуратурата не е възлагала на агенцията проверка за разпространение на радикален ислям. Ако се потвърдят данните за заплахи срещу живота на Яне Янев, ще се образува производство в Софийската районна прокуратура. Ако изскочат данни за радикален ислям пък, случаят ще се възложи на Окръжна прокуратура – Благоевград, поясни още Кокинов.

Не мога да приема опита на политици, които са се пръкнали вчера незнайно откъде, да разиграват етнически скандали и да застрашават етническото равновесие в страната, коментира вчера вицепремиерът Емел Етем.

По думите й поведението на Яне Янев е характерно за 90-те години на миналия век, а сигналите му до ДАНС за радикален ислям в село Рибново са „циркаджилъци за привличане на внимание“.

Като доста рисковано пък определи поведението на Янев премиерът Сергей Станишев вчера. Всеки човек може да избира своята религия и да изразява своите религиозни чувства, каза министър-председателят.

От Главното мюфтийство пък обясниха, че ще излязат със специална декларация по случая.

Обезпокоени сме от отношението на определени институции и политици към мюсюлманската общност, коментира главният секретар на вероизповеданието Хюсеин Хафъзов. Този случай е посегателство над правата и свободата на всички мюсюлмани у нас, допълни Хафъзов.

От вероизповеданието изразиха и своята категорична подкрепа към кмета на Гърмен Ахмед Башев, както и към учителя от Рибново Мурат Бошнак.новинар

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи