Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, март 26, 2009

Судан

26. 03 .2009

Американски или израелски ВВС бомбардират военен конвой в Судан

Египетски и судански медии информират, че американски бомбардировачи F-130, излетели от военновъздушната база в Джибути, са унищожили военен конвой от 17 камиона. Последният е бил пресрещнат в точка северозападно от суданския град Бур и е пътувал към египетската граница. Всичките 39 члена на конвоя са били убити. В същото време CBS TV News цитира неидентифициран източник от Пентагона, който заявява, че извършителите на атаката са израелски, а не американски ВВС.

Няма официална реакция от страна на правителството в Тел Авив. Местните вестници обаче дават подробности за извършената въздушна операция, акцентирайки върху факта, че именно израелски самолети са изпълнителите на бойната задача. Целта на нападението е била унищожаването на иранско оръжие, което е било транспортирано към ивицата Газа, за да бъде предадено на радикалното движение „Хамас”. Според израелски военни източници оръжието е било пренесено от ирански търговски кораби до пристанище Порт Судан на Червено море. Оттам с камиони или камили то е транспортирано контрабандно през египетската граница, достигайки Суецкия залив. След това местни моряци са се заели да го прехвърлят в Синайския полуостров, а оттам, през известните тунели – до ивицата Газа.

Според израелските медии ритъмът на изпращането на подобни конвои е бил два или три пъти месечно. След няколко провала контрабандистите са станали по-изобретателни в старанието си да прикрият товара си. За да заблудят сателитите, те са се опитвали да не формират конвои, а са пускали отделни камиони или леки коли през определен период от време от точката, в която е било складирано оръжието. Камилите също са влезли в употреба, тъй като те най-ефективно са заблуждавали египетските и суданските контролни органи.

Наблюдателите припомнят, че в края на месец януари 2009 г. САЩ, Израел и осем европейски държави подписаха споразумение за съвместна борба срещу контрабандата на оръжие в ивицата Газа. Тя включва както ефективното задържане на плавателни съдове, така и обмена на разузнавателна информация и използването на високотехнологични системи за задържане на незаконно оръжие, предимно европейско производство. Преди време ирански търговски кораб, плаващ под кипърско знаме, натоварен с оръжия, е бил заставен да акостира в йеменското пристанище Аден. По-късно е бил принуден да отплава за Ларнака, а там съдържанието му е било конфискувано.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи