Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, март 17, 2009

Исляма и християнството съжителстват в атмосфера на уважение

ОТВОРИХА КНИГА С ПОСЛАНИЯ ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ И РАЗБИРАТЕЛСТВО

Книга бе отворена днес (09.03.2009.) при откриването на регионалната среща–дискусия «Християнската и мюсюлманската култура на Балканите». В нея участници и присъстващи на форума ще отправят послания за толерантност и разбирателство. „В този забързан свят, объркан от морална и икономическа криза толерантността между религиите е един от най-важните въпроси. Всяка среща и общуване между човеците обединява независимо от неговата вяра, духовност и култура“, каза при откриването на срещата Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. „Преди години не можехме свободно да изразяваме религиозната си свобода, независимо каква религия изповядаме, сега дойде времето на свободата на словото, но то ни изправи пред други предизвикателства – да съжителстваме заедно и да даваме правото на другия да бъде различен“, каза в приветственото си слово към участниците във форума Бирали Бирали, заместник-главен мюфтия.

Мирослав Попов, зам.-председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси към МС се спря на идеята за диалог на цивилизациите „Това е европейска идея на повече от 250 г., но по-сложна се оказва идеята на ненавистта и омразата“. Според него исляма и християнството съжителстват в атмосфера на уважение и това е централен пункт в демократичните държави. „Исляма и християнството не носят заряд на омразата, тя идва от хора, които не ги интерпретират коректно“, каза Попов.

Днес на форума, който се провежда в хотел „Шумен“, обсъжданите теми са за православното и ислямско образование у нас, църквата като пазител на православните християнски ценности, ролята на мюсюлманите в междурелигиозния диалог. Дискусията на тема «Християнската и мюсюлманската култура на Балканите» се реализира от фондация «Етнопалитра» по проект «Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз», възложен й от Министерски съвет. Участници в регионалнта среща са представители на българската православна църква, на мюсюлманското вероизповедание в България, на държавни и общински институции, ученици, студенти, общественици. Участниците бяха поздравени и от областния управител Тодор Тодоров, а от общинска страна присъства зам.-кметът по култура, просвета и образование Живка Тонева.

Източник: ШУМ.БГ

Мюсюлманско изповедание/ Главно мюфтийство

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи