Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, март 18, 2009

Ислям и политика

18 март 2009 | 00:09 |

Остри политически реакции предизвика акцията на ДАНС в с. Рибново по сигнала на депутата Яне Янев в прокуратурата за наченки на ислямски радикализъм там. Отношение по темата взе премиерът Станишев, според когото поведението на депутата Янев е „рисковано и не трябва да се поощрява”. Чуха се и по-крайни мнения – според кмета на Община Гърмен Ахмед Башев истинската заплаха за националната сигурност е самият Янев и прокуратурата трябва да поиска имунитета му. Според експерти по темата за ислямски вълна от радикализъм не може да се говори. Въпреки това има индикации за единични случаи на преиначаване на ислямската религия под влияние на арабски секти.

Агенция „Фокус”

Отец Боян Саръев: Ислямски секти в Родопите внушават на хората радикален ислям
За мен не е изненада това, което се случва във връзка с радикалния ислям. Това каза в обзорното предаване „Това е България” на Национална радиоверига „Фокус” отец Боян Саръев от православното духовно средище „Успение Богородично” в Кърджали. „От 20 години обикалям Родопите и живея там и се запознавам с религиозната картина и религиозното настроение на хората. Целите Родопи се кръстосват от различни ислямски секти от Изток, които мътят главите и внушават на хората радикален ислям. Те им говорят, че ислямът, който те изповядват не е истински ислям и трябва да изповядват радикален ислям”, каза още отец Боян Саръев.
„Държавата е изгубила всякакъв контрол върху тези анклави, видяхте какъв проблем се оказа това, че държавата в лицето на агенцията за национална сигурност, е отвела някой на разпит”, смята отец Боян Саръев. Според него и самите Родопи са изцяло под монопола на ДПС и някакви чужди интереси. Няма български политик, който да си прави илюзията, че може да разбие монопола на ДПС в Родопите, категоричен е отец Саръев. Той допълни, че по отношение на създаването на национална концепция за борба с явления като радикалния ислям, държавата е закъсняла и отдавна е трябвало да предприеме тези стъпки.
„Аз нямам доверие в българските институции и всичко, което правят във връзка с някакъв проблем е кампанийно. Обръща се внимание на нещата за ден-два и след това всичко продължава по старому. Поради тази причина аз не виждам кой знае какво развитие в положителен аспект”, коментира още отец Саръев.
По думите му ролята на православната църква в такива случаи е да се кръщават и връщат към старата християнска вяра българите.

Агенция „Фокус”

Не е установено насилствено изучаване на ислям в Сатовча, според РИО - Благоевград

Не е установено насилствено изучаване на ислям и оказване на натиск на религиозна основа в училището в Сатовча.

Това каза за радио “Фокус” - Пирин директорът на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Благоевград Огнян Соколов. Проверките са извършени в рамките на днешния ден след подадена жалба до инспектората в Благоевград от „лице от община Сатовча”. Соколов бе категоричен, че твърденията за напрежение в колектива на училището, описани в жалбата, също са се оказали неверни. Соколов призова всички медии, които твърдят, че има ислямизиране или натиск на религиозна основа спрямо учители, неизповядващи мюсюлманство, да посетят лично училището в Сатовча, „за да се убедят, че това не е така”.

Красимира ДИМИТРОВА

Агенция „Фокус”

Ахмед Башев: Главният прокурор трябва да поиска имунитета на Яне Янев
Онзи, който насажда омраза между етническите общности в Република България и който с действията си застрашава националната сигурност не се казва Ахмед Башев, а се казва Яне Янев. Това каза по време на пресконференция днес кметът на община Гърмен Ахмед Башев, предаде кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин. Според Башев главният прокурор на Република България трябва незабавно да направи предложение до парламента за снемане на депутатския имунитет и за подвеждане под отговорност на народния представител Яне Янев. “Защото ако Яне Янев е депутат, избран от някаква пропорционална партийна листа, аз съм кмет на община, избран мажоритарно и съгласно Закона за държавния протокол стоя на много по-високо ниво от всеки депутат в Република България”, каза още Башев. Той допълни също, че би трябвало за информацията, която дава сега, ДАНС да вземе същите мерки срещу Яне Янев, които е взел и срещу него. “Винаги съм работил през тези години, откакто съм кмет да няма разделение между хората на християни и мюсюлмани и затова сме създали условия на толерантност и разбирателство в общината. Абсолютно съм спокоен за сигурността си, защото зад гърба ми има армия от електорат и хора в община Гърмен, които ме подкрепят. Затова не се притеснявам от нищо”, категоричен бе Ахмед Башев.
Даниела КРАНТЕВА

Агенция „Фокус”

Сергей Станишев: Поведението на Янев е рисковано и не трябва да се поощрява
България е страна с много дълга традиция на етническата толерантност и това е нещо, с което трябва да се гордеем. Това каза министър-председателят Сергей Станишев по повод извикването на кмета на Гърмен и учителя от Рибново в ДАНС за снемане на обяснения по случая с радикалния ислям, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Всеки човек може обаче да избира своята религия и да изразява своите религиозни чувства. Вчера по разпореждане на Прокуратурата кметът на Гърмен е бил извикан в ДАНС и това е нормална практика. Трябва да се правят и проверки, когато има и такива сигнали. Но искам да кажа, че поведението на г-н Янев е доста рисковано и то не трябва да се поощрява, беше категоричен Сергей Станишев
Росица ГЕОРГИЕВА

Агенция „Фокус”

Корнелия Нинова: Заставаме на принципната позиция за религиозна търпимост
Заставаме на принципната позиция за религиозна търпимост, за спазване на правата на всички български граждани и ще бъдем непримирими към всяване на омраза и насилие. Това каза на пресконференция говорителят на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Нинова уточни, че Изпълнителното бюро на ВС на БСП е обсъдило случилото се в село Рибново. „Чухме днес информация за нови сигнали за Сатовча, Исперих, Дулово”, каза още Нинова.
„Смятаме, че в предизборна ситуация не можем заради политически интереси да създаваме напрежение, противопоставяне между различни групи в българското общество. Не бива да посягаме на нещо, което е градено дълго време с усилията на много хора, а именно етническата толерантност и търпимост”, каза още Нинова.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

Агенция „Фокус”

Обвиненията за радикален ислям в Сатовча са предизборен цирк, смята кметът на общината
Обвиненията за радикален ислям в община Сатовча са един предизборен цирк, каза пред Агенция „Фокус” кметът на общината Арбен Мименов. Кметът категорично отхвърли да има каквито и да било форми на радикализация на мюсюлманската религия в общината. По думите му обаче в момента обикновените хора в Сатовча са притеснени от начина, по който от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) са действали при акцията си в община Гърмен. „Съществува притеснение от начина, по който се провеждат мероприятията като арести и т.н. Хората са притеснени от интригите и от цирка”, каза Арбен Мименов. В общината шалвари носят само по-възрастните хора и това по принцип е традиционното им облекло. От младите никой не носи такива дрехи, заяви кметът. Сигналите за радикален ислям целят да бъде вдигнат рейтингът на политическата сила на Яне Янев и нищо друго, категоричен бе Арбен Мименов.
Галина ДИМОВА

Агенция „Фокус”

Ахмед Башев: Показното действие на ДАНС може би беше заради заплахите, които Яне Янев твърди, че съм му отправил
Най-злобното и арогантно нещо, изнесено от Яне Янев, бе че аз като кмет на общината съм го заплашвал със смърт. Това каза на пресконференция днес кметът на община Гърмен Ахмед Башев, предаде кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин. “Всъщност това беше, може би основното нещо, заради което органите на ДАНС и Софийска градска прокуратура направиха това показно действие при задържането ни”, каза още Башев. Той допълни, че колкото и да му е било неприятно и обидно от действията на държавните органи, ги оправдава и ги поздравява в известен смисъл, защото са действали абсолютно професионално и в рамките на закона. “Ако българските държавни институции действат по такъв начин към престъпниците, ние ще бъдем една наистина модерна европейска държава. Само че в случая сбъркаха, защото аз не се чувствам нито виновен, нито престъпник. Още повече заради това, което се тиражира – ислямски фундаментализъм”, заяви Ахмед Башев. Той бе категоричен, че не му е оказвано никакво физическо насилие. Въпреки това според него, органите на ДАНС не са се представили по подходящ начин. “В момент, в който цялото ми семейство спи, някой тропа на вратата и при положение, че предната вечер си получил сигнал, че ще бъдеш убит, можете да си представите как би реагирало всяко семейство”, каза още Башев. Той допълни, че при тази ситуация е взел законната ловна пушка, която притежава и я е заредил. Тогава се е сетил, че е добре да се обади на началника на полицията в Гоце Делчев Ангел Поюков, за да го уведоми за ситуацията. “За щастие той много бързо реагира и ми върна веднага съобщението, че това са органи на ДАНС. След което аз оставих пушката и, така да се каже, се предадох”, каза още кметът на Гърмен. По повод сигнала, който е получил за убийството си, Башев каза, че баща му от Рибново се е обадил и му е казал, че жена от село Рибново, близка родственица на човекът, подал сигналите срещу него на депутата Яне Янев, е разказвала в селото, че до няколко дни Ахмед Башев ще бъде убит.
Днес в ранния следобед кметът на Гърмен пристигна в общинската администрация, където бе посрещнат на входа от всичките си служители.
Даниела КРАНТЕВА

Агенция „Фокус”

Емел Етем: По-опасно е поведението на Яне Янев, отколкото това, че в едно село се пазят традициите
Заместник министър–председателят и министър на извънредните ситуации Емел Етем определи пред журналисти в Кричим скандала в село Гърмен като „политически инсинуации преди изборите”, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. „А какво ще правим след изборите”, попита тя. Не мога да приема опитите на някои политици да провокират такива скандали, каза Етем и добави, че за нея е по-опасно поведението на Яне Янев, отколкото това, че в едно село се пазят традициите. Според Емел Етем, да се заиграваме с етническата толерантност у нас е много опасно, тъй като всеки такъв опит застрашава целостта на нацията ни. С това трябва да се занимаят компетентните органи, каза Емел Етем.
Тя посети днес град Кричим, където откри официално ремонтираните църква и джамия. За ремонта на православната църква са били необходими 90 730 лева, а за джамията - 86 хиляди лева, които са били осигурени от Министерството на извънредните ситуации, информира Емел Етем.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус”

Станимир Илчев: Събитията в община Гърмен са в пряка връзка с наближаващите избори
НДСВ инициира съвместно заседание на парламентарните комисии по етични въпроси и вътрешен ред и сигурност, на което да бъдат изслушани засегнатите страни от община Гърмен. Това каза говорителят на НДСВ Станимир Илчев на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В заседанието ще бъдат поканени представители на въпросното село, на Държавна агенция „Национална сигурнсот” (ДАНС), на Прокуратурата и на МВР. Според Станимир Илчев, ако на още едно място се появи подобно напрежение, ще стане ясно, че България има друг проблем за решаване. Според анализите на НДСВ няма никакъв убедетилен, естествен източник за това напрежение, което в последните дни има в община Гърмен. „Събитията в община Гърмен са в пряка връзка с наближаващите избори”, категоричен бе Станимир Илчев. Според него, остава открит въпросът, кой е човекът, който участва в режисурата на тези събития. Илчев каза още, че партията „Ред законност и справедливост” (РЗС) може да бъде наречена „Ред, законност и свръх информираност”. По думите му е смущаващ енциклопедичният обхват в дейността на народите представители на партията. Според Илчев има планирана „Стратегия на страха”, която се изгражда върху религиозна и етническа основа. Говорителят на НДСВ призова да се провери, каква е концентрацията на агенти на бившата ДС в партията РЗС. „Ние нямаме прецедент с политически субект, който изпълнява частично функциите на разследващ, репресивен орган, на морален коректив”, посочи Илчев във връзка с действията на РЗС.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”

Няма желаещи да се запишат в курсовете за имами в Пазарджишко
Курсове за имами-хатиби и за ходжи вече не провеждаме в Пазарджишки и Пловдивски регион поради липсата на желаещи да се обучават младежи, каза за радио "Фокус" - Пазарджик Районния мюфтия на Пловдив Осман Хилми. В град Сърница училището за имами е закрито преди две години, но то е проверявано от специална делегация, която го е посетила през 2001 година. Осман Хилми е бил учител в него през периода 2001-2002 година и тогава представители на Президентството, различни министерства и дипломатически мисии са били на посещение в училището. "Дойдоха да търсят терористи, но не откриха нищо", каза още Хилми.
През периода на съществуването на училището в него са се провеждали курсове за имами, които са били с продължителност от девет месеца, като са се обучавали по около 30-40 младежи. Според Районния мюфтия на Пловдив, в момента имат нужда от кадри, тъй като младежите се насочват към други дейности, които са по-добре платени. "Ние даваме на имамите заплата от 250-300 лева, които са събрани от населението, но те не са достатъчни за младежите и те не искат да стават имами, а се насочват към други професии", каза също Хилми.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция „Фокус”

Яне Янев: Има данни за форми на радикален ислям в Сатовча, Доспат, Смолян, Омуртаг, Исперих и Дулово
Има данни за форми на радикален ислям в Сатовча, в Община Доспат, Смолян, Омуртаг, Исперих и Дулово. Това каза пред журналисти лидерът на партия „Ред, законност и справедливост” Яне Янев във връзка с разследването за радикален ислямизъм в България, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
"Това, което ДАНС и Прокуратурата направиха като проверка, някои се надяват, че ще спре. Блажени са вярващите. Истината е, че ще се отиде до край. Ние не сме срещу това, хората да избират дали да отидат в джамията или в църквата, ние обаче сме категорично против насила да бъдат заставени да ходят на едно или друго място. Има незаконни пари, влезли в България в определени джамииски настоятелства. Има незаконни пари, влезли в определени нелегитимни, извънкласни форми на обучение. Има пари, които дават възможност да се правят екскурзии при странни дестинации в Йордания, в Египет, в Иран. Всичко това трябва да излезе на показ пред обществото”, добави Янев.
Яне Янев каза, че с Димитър Абаджиев от сдружение „Европейски демократичен институт”, ще предприемат пътуване до Виена, Брюксел и Лондон, за да си изяснят позициите на европейските партньори, по отношение на такива рецидиви, които се случват в етнополитическите райони.

Агенция „Фокус”

Борис Ячев: Със събитията в Гърмен държавата дава урок как може да бъде наказана една община, която се опълчва срещу ДПС
С последните събития около кмета на Гърмен Ахмед Башев държавата дава урок как може да бъде наказана една община и населението й, което се опълчва срещу ДПС. Това заяви на пресконференция в Благоевград депутатът от парламентарната група на Движение "Напред" Борис Ячев, предаде репортер на радио “Фокус”-Пирин. Според Ячев община Гърмен е една от малкото общини, в които ДПС губи влияние от местните избори насам, включително и в с. Рибново, където кандидатът на ДПС загуби от сегашния кмет от “Лидер”. “Много странно е как в 21 век някой се сети, че в Рибново се носят шалвари. Те просто никога не са се сваляли, така е от основаването на селото”, допълни Ячев. Той заяви, че е сигнали за появата на ислямистки секти, каквито бяха оповестени скоро, са подавани от ВМРО още през 1991 година. “Имаше време обаче, когато на тези сигнали не се обръщаше внимание, защото ДПС доминираше в държавата. През 1994 година. например, отново по сигнал на ВМРО, бе отстранен тогавашният кмет на община Сатовча. Причината бе насилствено принуждаване на българи да приемат турски имена”, заяви депутатът. Той бе категоричен, че е повече от видно, че в случая в с. Гърмен прозират битови и икономически интереси. По думите му в села, включително и Рибново, където ДПС загуби влияние, чрез държавни институции като прокуратура и ДАНС се цели сплашване на населението, капсулирането му и неизбежното връщане в обятията на ДПС. “Ако говорим за ислямски фундаментализъм и религиозен фанатизъм, ситуацията е много по-драстична в района на Сатовча. Никой обаче не повдига въпроса за това, защото там ДПС доминира повече от 20 години”, категоричен бе Борис Ячев.
Йорданка БАКАЛСКА

Агенция „Фокус”

Не сме против религията, а против начина, по който се проповядва, твърди учител-мюсюлманин от Рибново
Не сме против религията, а против начина по който тя се проповядва. Това каза пред кореспондента на радио “Фокус”-Пирин преподавателят по физика в училището в село Рибново Феим Таламанов. Според местните хора в Рибново, той е един от няколкото души, които се обявиха против кмета на община Гърмен Ахмед Башев и подадоха сигнала до депутата Яне Янев, който нажежи до максимум страстите в селото. Според Феим Таламанов, религията там се проповядва от прости и неграмотни хора. “Това заблуждава хората и по този начин ги правят прости. Проповядващите са заинтересовани да е така, защото е по-лесно могат да ги манипулират”, заяви Феим Таламанов. Той допълни още, че с Ахмед Башев 12 години са работили заедно - по времето, в което настоящият кмет на Гърмен е бил директор на училището в Рибново.
Даниела КРАНТЕВА

Агенция „Фокус”

Няма място за притеснение, твърди учител–християнин в Рибново
Аз като християнин ви казвам – няма място за притеснение, това заяви за радио “Фокус”-Пирин преподавателката по музика в СОУ “Йордан Йовков” в село Рибново Янка Топалова. Тя допълни, че учителите, които са християни в средното училище в Рибново, са трима или четирима, но идват с голямо желание на работа. “Обичани сме както от децата, така и от местното население. Не мога да твърдя, че има радикален ислямизъм. Всички знаете, че това е Рибново. Това традиционно облекло съществува от много отдавна и това си е техният начин на живот. Аз мисля, че ние нямаме право да се бъркаме в техния начин на живот”, категорична бе Янка Топалова. Според нея, живеейки в 21 век, всеки човек има право да ходи облечен с дънки, шалвари или къси поли, в зависимост от желанието си. Тя преподава музика в училището в Рибново вече четири години и твърди, че се радва, че е попаднала именно в това село.
“Радвам се, че попаднах в Рибново, тъй като това е село с богата фолклорна традиция – тук все още е съхранена Рибанската сватба, Рибанските попрелки. За мен, като учител по музика, това е голямо богатство”, категорична бе Янка Топалова. Съвсем скоро на нея и възпитаниците й от училището им предстои участие във фестивал на национално ниво, наречен “Орфеева дарба”. Там те ще се представят с обичая Рибанска сватба, който е уникален за селото. Янка Топалова допълни още, че в училището в Рибново религията се изучава и като свободно избираема подготовка, и като задължително избираема подготовка по едн час седмично. Това става по желание на децата, като за целта се попълват заявления от родителите и без тяхното съгласие детето не може да изучава този предмет.
Даниела КРАНТЕВА

Агенция „Фокус”

Ислямското училище в Сърница не функционира от началото на 2007 година
Ислямското училище в Сърница не функционира от началото на 2007 година, каза за радио "Фокус" - Пазарджик кметът на град Сърница Мехмед Карамолла. Според него, в училището са провеждани курсове за имами, които са били организирани с разрешението и финансирането на Главното мюфтийство. В момента в сградата, където са били провеждани курсовете, се намира кафе-сладкарница, тъй като тя е частна собственост.
Повече от 95% от населението на град Сърница изповядва исляма. В градчето има три джамии, в които всекидневно се извършват молитви, но най-масово е присъствието на вярващите в петък. Според Мехмед Карамолла, проповедите, които се правят в мюсюлманските религиозни храмове, са за разбирателство с роднини и съседи, за поведение, отговарящо на нравствените и етичните норми, което съдържа всяка една религия. Според кмета на град Сърница не може да се говори за съществуването на ислямски радикализъм, тъй като самите жители на града едва ли осъзнават същността на това понятие.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция „Фокус”

Софийска градска прокуратура проверява заплахите за убийство срещу депутата Яне Янев
Софийска градска прокуратура със свое постановление е възложила на Държавната агенция „Национална сигурност" (ДАНС) проверка за закани и заплахи за убийство срещу депутата Яне Янев. Това обяви на пресконференция градският прокурор на София Николай Кокинов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Кокинов уточни, че ако в хода на проверката се получи някаква информация за разпространение на радикален ислям, то материалите ще бъдат пратени по компетентност на Окръжната прокуратура в Благоевград.
Градският прокурор уточни, че проверката на проблема със столичния боклук продължава. Той уточни, че срокът е 30-дневен, но проверката може да приключи и по-рано.
Във връзка с проверката на бизнесмена Христо Ковачки, Николай Кокинов каза, че преди 2 месеца е назначена комплексна счетоводно-финансова експертиза. До месец се очаква заключението по нея. Градският прокурор уточни, че в момента се разпитват свидетели и прогнозира, че проверката може да приключи през май.
Николай Кокинов каза още, че по срокът за разследването на смъртта на Ахмед Емин е продължен. В момента се изчакват резултатите от назначени няколко експертизи.
Александър ШАБОВ

Агенция „Фокус”

Ангел Митрев: Радикалният ислям е вътрешен проблем на ислямската общност
Задава се тенденция за вътрешнорелигиозен конфликт, за сега потенциален, като че ли не толкова открито изявен, между самите мюсюлмани, които искат да бъдат умерени и между онези, които считат, че са носители на традицията на истинския ислям, след като са обучени в някои близкоизточни държави и в арабски държави. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Ангел Митрев, експерт по въпросите на етническите конфликти и хоноруван преподавател в Пловдивския университет. „Съществува един дискретен дискомфорт, който чрез юридически натиск, тези хора, които аз наричам проводници на ислямизма, оказват върху близките си, по съседство, върху съселяни, върху хора, с които общуват в ежедневието си. В този смисъл, проблемът, който се задава с радикалния ислям в България е по-скоро първо проблем на светската държава, на светското общество, на модернизма. Той е вътрешен проблем на ислямската общност, в която емисари идват тук и се мъчат да зададат друг модел на поведение”, каза още Митрев. По думите му на някои места в България се наблюдават „нови религиозни знаци на другостта”. „Тук не става въпрос за религия, а става въпрос за зони на влияние. Не става въпрос за истинска религия, а става въпрос за зони на надмощие, за влияние. В този смисъл, мисля че противоречия има и едното е, че нашето население, което на религиозно и на ритуално образно ниво, трябва да бъде променяно от единици хора, които се мъчат да промиват мозъци, които се мъчат да налагат друг модел на поведение, мъчат се да дадат друго поведение, не толкова на сегашните поколения, а да заложат бомбата на онези, които идват след тях. Затова насочеността е към жените, към децата, към майката. Майката задава модел на поведение със забрадката, с прикриване на лицето, на очите, но не като знак на благочестие, а като „свободно избраната” несвобода”, коментира още Ангел Митрев.
Юлиан ХРИСТОВ

Агенция „Фокус”

Ангел Митрев: Специалните служби трябва точно да разпознават радикалния ислям
Ролята на специалните служби от една страна е максимално точно и адекватно да правят оценка, да разпознават радикалния ислям, формите, методите и на второ място – да предприемат съответните действия за недопускане на провеждането на дейност, която отслабва държавността. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Ангел Митрев, експерт по въпросите на етническите конфликти и хоноруван преподавател на Пловдивския университет. Според него българските специални служби са на високо ниво по отношение на разпознаване на радикални религиозни тенденции. "Българските специални служби и всички служби преживяха и продължават да преживяват ужаса на радикалното действие на непредсказуемостта. Няма защо да се съмняваме, че в момента се води една война и това е асиметричната война. Имаме една школувана неконвенционалност на изненадата, на ужаса, на всяването на страх по отношение на Западния свят. Няма защо да се правим, че това не се отнася и за нас. Ролята на специалните служби е да създават позиции благодарение на статута, който имат, благодарение на възможностите, с които разполагат, за да могат да предотвратяват на първо място привнасянето на радикално фундаменталистките парадигми и на второ място – да разкриват своевременно всяка подготовка и опит за извършване на действия, които по същество са подривни действия срещу цивилизования свят", каза още Митрев.
Юлиан ХРИСТОВ

Агенция „Фокус”

Даниел Вълчев: Неуместно е в условията на нарастващо политическо напрежение покрай изборите да се намесва религиозната тема
Има много сигнали за няколко училища в страната, не само за това в село Рибново. Регионалните инспекторати по образование са правили редица проверки, в които са установени различни нарушения, но не в такива размери и не в такъв аспект, който се твърди от г-н Яне Янев. Това заяви за предаването на БНТ „Денят започва” Даниел Вълчев, министър на образованието и науката.
През последните години ние създадохме една не лоша система за контрол върху това, което става в училищата. Направили сме редица проверки. За пръв път и регионалните инспекторати по образованието, и МОН имат мобилни екипи, които изненадващо правят проверки по най-различни въпроси, каза той.
Министър Вълчев обясни, че според новия закон както учителите, така и учениците трябва да се явяват в училище във вид, който съответства на положението им. „Наред с това считаме за правилно да има запис, че учениците нямат право да носят религиозни символи, които по агресивен или натрапващ се начин демонстрират техните религиозни предпочитания”, обясни образователният министър.
В условията на нарастващо политическо напрежение покрай изборите ми се струва изключително неуместно да се намесват децата и най-малко религиозната тема. Това е деликатна тема, тези хора от векове са живели по този начин и независимо дали на нас ни харесва или не, това е техният бит, посочи още Даниел Вълчев.

Агенция „Фокус”

Димитър Абаджиев: Оплакванията към нас дойдоха от самите мюсюлмани
С г-н Янев бяхме не само в Рибново, но и в целия регион. Срещнахме се с хора, които ни разказаха много истории, показаха ни и снимки. Оплакванията за нарушаването на правата са свързани с малцинства - самото оплакване към нас дойде от мюсюлмани. Това коментира за предаването на БНТ „Денят започва” Димитър Абаджиев, независим депутат.
В последните години, особено след като е избран кметът Башев, постепенно започва да се насаждат обичаи и начин на проповядване на исляма, който не е характерен за тези хора. „Всеки ден извънкласно ги заставят да учат ислям, подправени са подписи за заявление за изучаване на ислям. А всеки, който не се съобразява с тези неща, бива наричан гяурин”, обясни още депутатът.

Агенция „Фокус”

Ахмед Башев: Непрекъснато се спекулира с мюсюлманското население у нас
Не е вярно, че имам тлъсто досие, нито съм активен възродител. Активен вързодител е този, който подбуди тези инсинуации и клевети – г-н Недим Таламанов, който публично на площада в Рибново режеше шалварите на хората и затваряше джамията. Аз никога не съм вършил такива идиотщини. Това заяви за предаването на бТВ „Тази сутрин” кметът на община Гърмен Ахмед Башев.
Не съм подписвал декларация, че искам да сътруднича на ДС, много от хората бяха насила бутнати в тази схема. Виждате как непрекъснато се спекулира с мюсюлманското население, такава беше нашата съдба и преди 1989 година, каза още той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи