Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, март 04, 2009

AYETEL KURSI


-
Аят за Престола

Аятът за Престола (на арабски: آية الكرسى, Аяту-л-ку́рси) е 255ти аят от втората сура на Корана (Ал-Ба́кара, „Кравата“) и е често наизустяван от мюсюлманите по света.

Оригинал на арабски [редактиране]
اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلَّا بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَلَا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

Превод от арабски

„Аллах! Няма друг Бог освен Него ­Вечноживия, Неизменния! Не Го обзема нито дрямка, нито сън. Негово е онова, което е на небесата и което е на земята. Кой ще се застъпи пред Него, освен с Неговото позволение? Той знае какво е било преди тях и какво ще бъде след тях. От Неговото знание обхващат само онова, което Той пожелае. Неговият Престол вмества и небесата, и земята, и не Му е трудно да ги съхрани. Той е Всевишния, Превеликия.“.[1]

Българска транскрипция

Аллаху ля иляха илля Хуал, Хаюул-Каюум
Ля та'худуху синату уа ля наум,
леху ма фис-семауати уа ма фил'ард
Ман даледди яшфау индаху илля би-хиддних
Уа лему ма бейна ейдихим уа ма халфехум,
уа ля юухитуна би шай'им-мин илмихи илля бима шаа
Уасия курсиюхус-семауатти уал ард,
уа ля юудуху хифдухума Уа Хайуул Алийюл-Азим.

Полза от рецитирането на Аяту-л-курси

Вярва се, че който изрича Аяту-л-курси преди лягане, Аллах ще изпрати ангел-пазител да бди над него до сутринта и дявол няма да го доближи. В достоверните хадиси също така се споменава:

Хадисът предаден от Абу Уммах Ал-Бахили разказва:
“ Пратеникът на Аллах (Аллах да го благослови и с мир да го дари) каза: "Който каже Аяту-л-курси веднага след всяка молитва, нищо не го дели от влизането в Рая, освен смъртта." ”

Хадисът предаден от Абу Хурейра разказва:
“ Пратеникът на Аллах (Аллах да го благослови и с мир да го дари) казал: "В сура Ал-Бакара има аят, който е по-добър от всички аяти в Корана. Винаги, когато се прочете в някоя къща, дяволът я напуска: Аяту-л-курси."" ”

Хадисът предаден от Абдулах бин Масуд разказва:
“ Някакъв човек казал на Пророка (Аллах да го благослови и с мир да го дари): "О, Пратенико на Аллах (Аллах да го благослови и с мир да го дари), научи ме на нещо, чрез което ще получа награда от Аллах." Той отвърнал: "Изричай Аяту-л-курси. Това ще бъде средство за защита за теб, децата ти и дори за съседните къщи." ”

Бележки

1. ↑ Аят 255 от Сура 2: Кравата (Ал Бакара), Свещеният Коран в превод на Цветан Теофанов

Външни препратки [редактиране]

* http://www.harunyahya.com/bulgarian/Quran_translation/Quran_translation2.php Сура Ал-Бакара в превод на Цветан Теофанов
*http://www.mounthira.com/learning/ayat/alkursi/ayatulkursi/ Чуйте и научете Аята за Престола
-
Dua'a for Travel,english language

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи