Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, януари 09, 2008

Петър Василев: Търсим спонсори да строят джамии в затворите

Петър Василев Снимка Люлин Стаменов

За лишените от свобода нямаше пържоли в новогодишната нощ, твърди шефът на дирекция “Изпълнения на наказанията”

Интервю на Фани Чоджумова

Петър Василев е шеф на дирекция “Изпълнение на наказанията” към Министерството на правосъдието. Според Василев в Закона за изтърпяване на наказанието има текстове, според които работата на свещениците от източните вероизповедания в затворите е регламентирана. Необходимо е обаче да се узакони и дейността на други вероизповедания на местата за лишаване от свобода.

- Господин Василев, за първи път ли Дядо Коледа посети децата на затворниците тази година и им раздаде подаръци?
- Инициативата е на неправителствени организации. Отец Николай Георгиев е учредител на една асоциация, която основно поема празничните мероприятия. Преди години с участие на тази асоциация имаше т. нар. Коледна елха, която се провеждаше в затвора. Правехме срещи на затворниците с близките им, участваха и децата. Това е практика да се провеждат такива срещи по празниците. Там, където режимът е по-либерален и затворниците имат право да се движат без охрана на територията на населеното място, където се намира общежитието, не е проблем да се празнува с близките. Трудно е за хората, които са в корпусите на затворите. Те са с по-високо рисково поведение. Децата много се радват на такива срещи, отпускат се и закратко забравят за това, че са лишени от подкрепата на единия родител. Във всички затвори се опитахме да създадем по-тържествена обстановка и да се почувстват празниците. Това, което направи главната дирекция “Изпълнение на наказанията”, е, че пуснахме в отпуска за коледните и новогодишните празници 1005 души. Те са с различни присъди, имаше и такива, които лежат за убийство, но имат добро поведение. Други години сме пускали повече хора - по 1200, 1800 души. Но сега преценихме тази бройка, защото за тях бяхме убедени, че няма да последват неприятни изненади.
- Имаше ли всъщност изненади?
- Както за цялото българско население, след като снегът блокира доста пътища. Зимата възпрепятства доста от отпускарите да се явят навреме, 22-ма души закъсняха в рамките на около две денонощия.
- Вие знаехте ли каква е съдбата им, какво се е случило с тях?
- Да, защото те намериха начин да се свържат с нас. От тези 22-ма души за две денонощия останаха само 5 човека и в понеделник сутринта се прибра и последният отпускар.
- Имаше ли празнична трапеза за самите затворници, какво бе менюто им?
- Опитахме се да осигурим празнично меню в рамките на средствата, с които разполагаме. Чак до пържоли не стигнахме, но месо имаше. Голяма част от лишените от свобода, тези, които не бяха в отпуск, имаха право на извънреднен хранителен колет от близките им. Те осигуриха донякъде комфорта, на който се радваха затворниците по празниците.
- А как стои въпросът с религиозното обгрижване на затворниците?
- Религиозната подкрепа е най-старата институционална подкрепа на лишените от свобода. Ако се разходим в миналото, идеята за превъзпитанието им идва от представителите на духовенството. Религията е играла особено важна роля в живота в затворите. Те са били смятани като място за разкаяние и опрощаване на греховете. У нас религиозната подкрепа за затворниците бе забравена за дълъг период от време. От деветдесетте години нещата се промениха. В момента имаме две църкви в два затвора. Едната е в Стара Загора и тя е изцяло нова. Построена е с труда на затворниците и спонсори, които са работодатели на лишените от свобода. Има и участие на видни общественици с лични дарителски вноски. Софийската църква е съществувала и по-рано. Сега е възстановена и са реставрирани част от стенописите. Всеки, който мине покрай затвора, ще види кубето на църквата, което се извисява над стената. Отделно има параклиси в почти всички затвори. Лишените от свобода обичат да прекарват времето си там.
- Мислите ли, че е необходимо да се регламентира дейността на свещениците в затвора?
- Такива текстове има и сега в Закона за изпълнение на наказанията. В края на 1998 г. са въведени текстове за религиозна подкрепа на лишените от свобода. В тези текстове се регламентира назначаването на щатна длъжност на духовни лица, които изповядват източноправославната религия. В момента във всички затвори има назначени свещенослужители. Недостатък на закона е, че се регламентира назначаването на духовни лица само на традиционната религия. Според европейските изисквания би следвало на постоянна работа в затвора да бъдат назначавани духовни лица и от други вероизповедания. Примерно, ако в някои затвори преобладават мюсюлманите, да има назначен духовник, изповядващ исляма. Иначе ние и сега осигуряваме достъп на различни духовници. Вече сме в преговори и в скоро време ще бъде открита първата джамия в затвор. Планираме това да стане в затворническото общежитие в Казичене.
- Защо там?
- Там изтърпяват наказание лишените от свобода чужденци, които са с добро поведение. Тези хора са най-често араби, изповядващи исляма. В Казичене има и българи, които изповядват исляма и се нуждаят от такава подкрепа. Там има параклис "Св. Николай", защо да няма и джамия? Предвиждаме строеж на джамии и в затвора в Белене, Черна гора и на други места. Въпросът е да откирем спонсори.

novinar*bg,Сряда,9 Януари, 2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи