Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, януари 28, 2008

Ненужната Газа

Хиляди палестинци от Газа се редят на опашка на границата с Израел, за да отидат на работа сутрин.

Антони Де ла Реа

Ако почетем малко учебниците по история ще забележим, че в историята на човечеството се повтаря само едно единствено нещо - войните за територии. Една държава иска да завземе някаква територия (често заедно с населението) и затова започва да воюва със свой съсед. В наши дни за пръв път се случва обратното. На света има една територия, която не е нужна на никой. Нещо повече, двете й съседни държави са на път да развалят отношенията си само защото не желаят да поемат отговорност за въпросната област и я пробутват към съседа си. Става дума за "световното гето" - ивицата Газа.

Когато за пръв път през жаркия юли на 2003-та, почти случайно, преминах през ГКПП "Ерец" и за пръв път се озовах в "сектор Аза", първото ми впечатление бе, че съм попаднал в някаква гигантска "световна циганска махала"... За жалост, както и вие добре знаете, първото впечатление винаги остава най-трайно, а понякога и се оказва най-вярно.

От това горещо лято нещата в Газа се промениха много, но не и към по-добро. От както въоръжената ислямистка групировка "Хамас" взе властта в Палестина (по демократичен път) и състави правителство на в автономните палестински територии, Западът обърна гръб на палестинците и реши да ги порицае за техният избор. Това доведе и до стълкновения между различните политически и военни формирования в Палестинската автономия.

Разделената Палестина

Компрометираната и корумпирана, но все пак умерена, "Фатах" се противопостави на крайните ислямисти от "Хамас", включително и с оръжие. Всичко това доведе до неизбежното - преди още да се е родила независимата държава Палестина, тя вече се разпадна на две обособени части.

В Западният бряг на р. Йордан - където е и столицата Рамала, управляват "Фатах", начело с президента Махмуд Абас и новото правителство. В многострадалната ивица Газа са се укрепили ислямистите от "Хамас". Там все още управлява законното, но не признато правителство начело с Исмаил Хания. Излишно е да казвам, че двете групировки са прочистили своите територии от съперниците си - нито "Хамас" има (живи) подръжници на Западния бряг, нито "Фатах" - в Газа.

И доколкото пропрезидентската и светска "Фатах" се приема от Израел, а и от западните демокрации като по-малкото зло, то изолацията на "терористите" от "Хамас" е пълна. Никой не иска да ги признае, никой не иска дори да преговаря с тях. Поради така стеклите се обстоятелства цялата ивица край Средиземно море е забравена от Бог, а секторът е изолиран. До него не достига дори международната хуманитарна помощ, от която до скоро преживяваше населението на Газа.

Хората, които никой не иска

В ивицата Газа, на площ от около 360 кв. км. живеят (всъщност по-скоро съществуват), повече от милион и половина души. Гъстотата е толкова голяма, че всъщност никой няма точна цифра за истинският брой на населението. Знае се само, че то е много, твърде много. Цялото снабдяване с всички стоки от първа необходимост - храна, вода, гориво, електричество - се извършва през споменатият ГКПП "Ерец" (от към Израел) или от ГКПП "Рафиах" (от към Египет). Самата Газа се намира на така нареченият "Път Филаделфия" - древен търговски път на керваните покрай Средиземно море свързващ Африка и Азия, използван още от времената фараоните.

След като неотдавна "Хамас" засилиха своята офанзива срещу Израел, изстрелвайки ракети "Касам" по израелска територия (по най-близкия израелски град Сдерот бяха изстреляни около 450 ракети за няколко дни) - Израел сериозно заговори за съмнително от законова гледна точка прекратяване на доставките за ивицата.

На 17 януари израелският министър на отбраната Ехуд Барак нареди затварянето на всички пропусквателни пунктове с ивицата Газа като наказание за продължителния обстрел на страната с ракети от палестинска страна. Мярката се отнасяше както за търговския трафик, така и за хората.

Доставките на хуманитарна помощ от агенцията на ООН за палестинските бежанци (Unrwa) също спряха да преминават през Газа. Нормално между 15 и 20 камиона, натоварени с продукти от първа необходимост, се отправяха всеки ден към областта, чиито пропускателни пунктове се намират под контрола на Израел.

На 20 януари единствената електроцентрала в Газа, която задоволява 30% от нуждите на населението, спря работа заради липса на гориво, след като Израел засили блокадата въпреки предупрежденията на световната общност.

Едва преди два дни Ехуд Барак разреши да се поднови доставянето на гориво и медикаменти.

"Израел ще продължи да действа в Газа дори с цената да бъдем осъдени от международната общност", заяви израелският външен министър Ципи Ливни, докато Съветът за сигурност на ООН се срещна, за да обсъди блокадата на окупираната територия. "Израел не се нуждае от извинение за съществуването си и от това, че защитава своите граждани. Ще продължим да действаме и ще изпълним своят ангажимент към гражданите си дори с цената на негативните реакции", допълни тя в реч на конференция, посветена на националната сигурност на страната.

Палестинците нахлуха в Египет, за да се снабдят с провизии

На 23 януари хиляди жители на Газа нахлуха в Египет след пробив в граничните заграждения. Това стана само часове след инцидент на ГКПП "Рафиах", където имаше престрелка. Тя започна, след като група демонстранти от радикалното движение "Хамас" се насочиха към затворения пропускателен пункт. Те протестираха срещу продължаващата от месеци израелска блокада, засилена на 24 ануари и частично отслабена на 26-и с няколко пратки доставено в Газа гориво. Пет бомбени експлозии на границата разкъсаха телено-бетонните заграждения.

"Египет позволи мирното преминаване на палестинци през негова територия", съобщи президентът Хосни Мубарак. Той каза още, че египетските сили за сигурност са ги "придружили" от Газа, тъй като са "обречени на глад заради израелската блокада". Палестинците там са принудени да се снабдяват с провизии от граничното село Рафиах, част от което е разположено на палестинска територия, а другата част в Египет.

"Наредих им да ги оставят да преминат само, ако не носят оръжие, за да могат да се нахранят и да купят хранителни продукти, след което да се завърнат в къщи", съобщи Мубарак пред журналисти в Кайро.

На 25 януари египетските сили за сигурност издигнаха “жив щит” на пътя на на нахлуващите в страната откъм сектора Газа палестинци. През веригата се пропускаха единствено палестинците, които се връщат в крайбрежния анклав. На места гневните палестинци са замервали с камъни египетските полицаите направили кордона. Очаква се в най-скоро време целостта на дългата 11,3 км. погранична стена и загражденията да бъдат възстановени и границата да бъде затворена окончателно.

По този начин Египет изпълни даденото преди дни обещание да възстанови законността и контрола по границата си в Газа, въпреки че, по думите на президента Хосни Мубарак, страната му ще продължи да оказва помощ на подложените на блокада от страна на Израел палестинци в Газа и “няма да позволи хората да измират от глад”. Заедно с това Мубарак призова палестинците, нахлули на Синайския полуостров да не влизат в сблъсъци с ограничаващите проникването им във вътрешността на страната подразделения на силите за сигурност.

През последните 3 дни САЩ и Израел нееднократно изразяваха нарастващото си безпокойство от неконтролируемото движение на хора през границата, опасявайки се, че през неохраняваната територия в Газа ще се прехвърлят терористи, оръжие и експлозиви, които ще бъдат използвани за извършването на атентати и ракетни удари срещу Израел. Тел Авив дори заплаши да прекъсне всичкикте си връзки с Газа, като започна с тези в икономическата сфера.

В четвъртък заместник-министърът на отбраната на Израел Матан Вилнаи заяви, че ако целостта на границата не бъде възстановена, Израел ще прекрати всякакви отношения с Газа, в т. ч. и доставките на стоки от първа необходимост.

"Трябва да разберете, че ако границата на Газа с Египет е отворена, то ние повече няма да носим отговорност за жителите на сектора. Досега отговаряхме за тях, само защото нямаше други алтернативи", заяви Вилнаи в интервю за израелското военно радио “Галей ЦАХАЛ”.

Махмуд Абас и противниците му от "Хамас" веднага се обявиха срещу формалнота прехвърляне на отговорността за трудната ситуация в ивицата Газа към властите в Египет. Според Абас подобна стъпка ще затвърди фактическото разделение между Газа и Западния бряг на р. Йордан.

Откакто големи участъци в разделителната стена между двете части на Рафиах бяха взривени и впоследствие доразрушени от палестинците сутринта на 23-и януари, на територията на Египет са проникнали над 700 000 жители на Газа. Това е близо половината от 1,5-милионното население на сектора. Потокът от хора изкупи всички налични храни, горива, лекарства, строителни материали и др. стоки в магазините в пограничните Рафиах и Ел Ариш. Египетските граничари не възпрепятстваха масовото движение през границата, като спираха единствено въоръжените палестинци и опитите за открито пренасяне на оръжие през границата.

"Палестинците ще продължат да преминават границата, докато задоволят нуждите си от различни продукти и храни", заяви Ахмед Абдел Хамид, губернатор на северен Синай, който граничи с ивицата Газа, цитиран от агенция МЕНА. Египетските сили за сигурност получиха заповед да "улесняват преминаването на палестинците и да ги отвеждат до местата, където могат да намерят това, от което се нуждаят", каза още той.

Всички опити за проникването на палестинци по-дълбоко на територията на Египет и придвижването им към големите градове в страната и столицата Кайро обаче са били пресечени.

Хората в Газа страдат заради противопоставянето между "Фатах" и "Хамас"

Всъщност палестинците от Газа станаха жертва на борбата за власт между светските "Фатах" и ислямистските "Хамас". За самият Израел проблемът Газа сякаш е затворена страница - от както се изтеглиха от анклава, евреите всячески се стремят да прехвърлят горещият картоф на Египет. Самият Египет няма никакво желание да поеме под свой контрол областта или да допуска радикални палестинци на своя територия. Защото със себе си тези бежанци не могат да донесат нищо друго, освен радикални политически идеи и да се стигне до съвместни действия между "Хамас" и "Мюсюлмански братя" и то срещу властта в Кайро.

Едно такова срастване може да доведе до необратими политически последствия край Нил - подобно на случилото се в Ливан, където организацията на палестинските бежанци "Хизбула" изгради своя "държава в държавата".

Дали това ще се случи в Египет зависи единствено от обединените политически и дипломатически действия на всички замесени страни в конфликта. Ясно е, че Израел трябва да прояви сдържаност и хуманност, а Кайро спешно да положи услия, от една страна, да затвори границата, от друга да помири двете враждуващи палестински групировки. И разбира се, самите палестинци, трябва да направят крачки на помирение един към друг, ако искат някога да имат своя собствена държава.

news*bpost*bg,28.01.2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи