Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, март 16, 2009

ТОРМОЗ И ПРЕСЛЕДВАНЕ НА МЮСЮЛМАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Проверки на инспектората не потвърдили фундаментален ислямизъм в Рибново

16 март 2009, 15:42

София, България

Проверка на районния инспекторат по образованието в Благоевград е установила, че подадените заявления за СИП "Религия" в училището в с. Рибново са подписани от родителите на децата и никой не принуждава учениците да носят забрадки и да използват обръщението "ага".
В Министерството на образованието и науката през октомври 2008 г. и януари 2009 г. са постъпили 2 жалби с идентично съдържание за достоверността на подписите на родители върху заявления за СИП „Религия”. Това казаха за БЛИЦ от просветното ведомство в отговор на въпрос получавани ли са сигнали за налагане на СИП «Ислям» в училището в с. Рибново. РИО – Благоевград извършва проверка, която установява, че няма основание да се счита, че част от подадените заявления са подписани не от родителите, а от директора на училището Феим Иса или учителя Мурат Бошнак.
РПУ – Гоце Делчев е извършило проверка по случая по компетентност, допълват от министерството.
На въпрос задължавани ли са учениците там да ползват обръщението «ага» и момичетата да носят забрадки, от министерството заявяват, че от извършените проверки от РИО – Благоевград в СОУ «Йордан Йовков» в с. Рибново след разговори и анкети с ученици не са потвърдени сигналите за използване на обръщението «ага» и носенето на забрадки от момичетата.
В МОН не са постъпвали подобни сигнали за селата Сатовча и Сърница или в в други училища в България.
Междувременно се разбра, че кметът на Гърмен Ахмед Башев и учителят от училището в с. Рибново Мурад Бошнак са напуснали сградата на ДАНС. Говорителят на ДАНС Зоя Димитрова каза пред БЛИЦ, че в момента се прави проверка и по-късно ще стане известно дали прокуратурата ще повдигне обвинение на Башев и Бушнак.
Сутринта почти цялото село се стече на площада в село Рибново, предаде БНР. Тук обаче хората също твърдят, че не става дума за радикален ислям. Тук смятат, че тази мълва се е понесла от Недим Таламанов, който е отстранен от училището за посегателство на чистачка.
Кметът на селото Мустафа Авдиков е извикан в РУ Гоце Делчев за да даде пояснения във връзка с ислямски фундаментализъм.
БЛИЦ припомня, че тази нощ при спецоперация агенти на ДАНС влязоха в къщата на кмета на Гърмен Ахмед Башев и ги доведоха тази сутрин в ДАНС. По-рано говорителят на ДАНС Зоя Димитрова заяви, че двамата са били в ДАНС за снемане на обяснения във връзка с прокурорска преписка на СГП. Преписката изисква от ДАНС да събере данни за оказване на натиск и заплахи и по повод сигнала на Яне Янев и за престъпления против изповеданията. Ако бъде потвърден сигналът на Янев, случаят ще бъде разглеждан от районната прокуратура в Благоевград.
Според Янев Башев и Бошнак са заставяли хората да извършват несвойствени дейности и са си служили с противоконституционни действия.
Призори в Рибново хората масово говорят вече за освобождаването му от радикалния ислямизъм, заяви Янев.
В Агенцията за закрила на детето не са получавали сигнали за налагане на радикален ислямизъм в с. Рибново, научи БЛИЦ от агенцията. С Министерство на образованието и науката държим връзка, евентуално от министерството трябва да излязат резултати от проверка на инспектората, заявиха от агенцията.
Неотдавна в студиото на "Сеизмограф" по бТВ кметът на Гърмен Ахмед Башев влезе в остър спор с Яне Янев, като го нарече мекере и го заплаши.
Лидерът на РЗС оповести преди около една седмица, че в този регион се шири радикален ислямизъм.
Директорът на училището Феим Иса е установил пълен диктат над учителския колектив и насилствено заставя учителите да ходят с облекло, което да не е светско.
Директорът на училището настоява учителите да насърчават ученичките да ходят със забрадки и арабски носии.
Той подкрепя действията на Мурат Бошнак, представен и назначен от него като учител по религия, който задължава родителите насилствено да подписват заявления, че искат техните деца да изучават задължително избираем предмет (ЗИП) – ислям.
Бошнак настоява децата да се обръщат към него вместо с господин с ага.
Родителите, които не приемат ислямските порядки на Мурат, ги наричат гяури и по време на службите в местната джамия ги проклинат.
Директорката на местното училище в Сатовча Айша Ушева редовно ходи на обучение по радикален ислям в незаконно фундаменталистко училище в село Сърница, Велинградско.
Ушева в момента е в отпуск по майчинство и за да държи под контрол "описаните порядки", е назначила съпруга си на длъжност и.д. директор на училището – Исмет Ушев, който е учител по религия.
И в двете селища живеят само българомохамедани, говорещи единствено български език. /БЛИЦ
-
Районният мюфтия на Гоце Делчев: Подходът на ДАНС към Башев и Бошнак е срамен


16 март 2009 | 14:11 | Агенция "Фокус"

Гоце Делчев. “Нямам думи, с които да коментирам случая с кмета на Гърмен Ахмед Башев и преподавателя Мурат Бошнак”, каза пред кореспондента на радио “Фокус”-Пирин районният мюфтия на Гоце Делчев Айдън Мохамед. Той бе категоричен, че начинът по който ДАНС е подходила към двамата мъже, е срамен и обиден. “Мафиотите ги викат с призовки, а при мюсюлманите влизат посред нощ в домовете им, сякаш са престъпници”, каза още Айдън Мохамед. Той допълни още, че сутринта е разговарял с близките на кмета на Гърмен и на преподавателя по религия, които са изключително разстроени от случилото се. По тяхна информация, споделена пред мюфтията, по време на операцията на ДАНС, в домовете им са нахлули посред нощ и с взлом. “Има цивилизовани начини и правила в тази държава, чрез които хората да бъдат призовавани да дават показания или обяснения. Това е привикване по срамен и обиден начин. И трагедията в случая е не само за тях двамата, а и за техните близки, които в момента плачат в къщите си и не знаят какво се случва”, каза още Айдън Мохамед. Той допълни, че в Районното мюфтийство в Гоце Делчев има само частична информация за случилото се.
Даниела КРАНТЕВА

Кадри Уланов: Ако е имало отклонение от традиционния ислям в Рибново, ние първи щяхме да реагираме
16 март 2009 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. “Ако бяхме забелязали симптоми на отклонение от традиционният ислям, който се изповядва в Рибново, първи щяхме да реагираме”, каза пред кореспондента на радио “Фокус”-Пирин Кадри Уланов – заместник-председател на федерация “Справедливост-България”, който е родом от село Рибново. Уланов е на мнение, че на този етап е трудно да се коментира новината, свързана с кмета на Гърмен Ахмед Башев, тъй като все още няма достатъчно яснота и информация по случая. Въпреки това, Уланов е на мнение, че твърденията за насаждане на ислямски радикализъм са твърде безпочвени. “По мое мнение, откакто аз се помня, а и по спомените на възрастните хора, в Рибново се изповядва точно този вид ислям. Това е още от тоталитарно време. И оттогава досега не съм забелязал да има внесени някакви нови елементи в религията”, каза още Кадри Уланов. Той допълни също, че единствената промяна в последните години е фактът, че повече хора имат възможността да си позволят да отидат на хадж в светите за мюсюлманите места в Саудитска Арабия. Според него в основата на целия конфликт е политическа закачка, от която се правят опити за извличане на дивиденти. “Господата, които подадоха сигналите срещу Башев преди няколко години, бяха в неговия екип и затова най-вероятно става дума за някакви лични отношения”, каза още Кадри Уланов. На въпрос кои са точно господата, подали въпросните сигнали, Уланов отговори, че това е Недим Таламанов, който е бил обвинен в педофилия и впоследствие това е било доказано. “Заради лични отношения обаче да се дискредитира цяла една общност, каквато е тази в село Рибново, е много грубо и несериозно”, каза още Кадри Уланов. Той допълни, че в качеството си на заместник–председател на Федерация "Справедливост–България" категорично се разграничава от всички издънки на традиционната религия. Затова той бе категоричен, че ако са били забелязани подобни симптоми на отклонение от традиционния, ислям, изповядван в Рибново, то от партията на Сезгин Мюмюн със сигурност веднага щяха да реагират.
Даниела КРАНТЕВА

Лидерът на ДПС-Гърмен: Обвиненията към Ахмед Башев са пълна глупост и нелепост

16 март 2009 | 11:43 | Агенция "Фокус"

Гърмен. Обвиненията към кмета на община Гърмен Ахмед Башев, по мое лично мнение, са пълна глупост и нелепост. Това каза пред кореспондента на радио “Фокус”-Пирин лидерът на ДПС в община Гърмен Рифат Атипов, който е и бивш кмет на село Рибново. Той бе категоричен, че е пълен абсурд точно кметът на Гърмен да бъде обвинен в насаждане на ислямски радикализъм. Според него, в случая целта е друга – заиграване на религиозна основа. “Вярно е, че Рибново е село, известно с това, че е различно. Но защо точно Рибново са избрали такива политици като Яне Янев, за да преследват предизборните си цели? Това е опасна тема и е добре държавните институции да се поинтересуват от нея във всички страни и посоки”, каза още Рифат Атипов. Той допълни, че медиите също имат известна вина, тъй като в последните дни темата е преекспонирана, за да се търсят сензации. Според Атипов, в случая става дума за лично отношение между две страни, което е излязло от нормалните рамки и е стигнало до там, че да занимава цялата страна с несъществуващ религиозен конфликт.
“Населението тук си живее съвсем нормално и няма никакви проблеми в тази посока. Това трябва да се стане ясно на хората в цяла България. Няма никакви притеснения и проблеми по отношение на религията нито в село Рибново, нито в община Гърмен, нито в цялата Благоевградска област”, категоричен бе Рифат Атипов. Той заяви, че в момента се изкачва получаването на по-подробна информация за това, което се е случило тази сутрин с Ахмед Башев. Когато се получи повече яснота, най-вероятно ще бъде свикан общинският съвет на ДПС, който със сигурност ще излезе с позиция по случая, категоричен бе Рифат Атипов.
Даниела КРАНТЕВА

Кметът на Рибново отхвърли обвиненията в ислямски радикализъм

16 март 2009 | 10:21 | Агенция "Фокус"

с. Рибново. Категорично не може да се говори за ислямски радикализъм и тероризъм в село Рибново. Това каза пред кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин кметът на гърменското село Рибново Мустафа Абдиков. Той бе категоричен, че подобни твърдения и обвинения са изключително пресилени. “Ако има такова нещо, то се усеща – има много показатели, по които може да се разбере, че има такива тенденции”, категоричен бе Мустафа Абдиков. Той обясни също, че жителите на село Рибново са осъмнали тази сутрин с новината за отвеждането в ДАНС на общинският кмет Ахмед Башев, който е родом от селото. Заедно с него в ДАНС е отведен за снемане на обяснения и преподавателят по религия в училището в Рибново Мурат Бошнак.
“Хората от сутринта коментират новината. По-голямата част са учудени от нея, та дори и изплашени. Аз самият нямам никаква представа какви са тези факти, чрез които са ги обвинили в ислямски радикализъм”, каза още Мустафа Абдиков. Той разказа още, че проблемът в Рибново е възникнал след уволнението на един от учителите в гимназията там. Уволнението е предизвикало междуличностен проблем, а оттам – в проблем на два лагера хора в селото. “Рибново е препатило село. Затова едва ли някой от жителите ще посмее публично да изрази някакво мнение за случилото се”, допълни още Мустафа Абдиков. Той потвърди, че в петък в селото се е провело общоселско събрание, на което е присъствал и кметът на община Гърмен Ахмед Башев. На събранието са били коментирани различни проблеми на селото, но са били засегнати и въпроси, свързани с участието на Башев в предаването “Сеизмограф” по БТВ, където той влезе в остър дебат с народния представител Яне Янев. Именно лидерът на “Ред, законност и справедливост” го обвини малко по-рано с насаждане на излямски радикализъм в общината, като посочи село Рибново като най-яркия пример в тази посока. “На събранието беше коментиран този въпрос и нападките на Яне Янев, но крайни изказвания и нападки не е имало”, каза още кметът на Рибново.
Даниела КРАНТЕВА

Никой в Гоцеделчевско не може да потвърди информацията за ареста на Ахмед Башев

16 март 2009 | 09:08 | Агенция "Фокус"

Гоце Делчев. Никой в района на Гоце Делчев в момента не може да потвърди информацията за явяването на кмета на община Гърмен Ахмед Башев в ДАНС за снемане на обяснения, предаде кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин. На мобилните телефони на Башев отговарят негови роднини, а в Общинска администрация Гърмен заявиха, че не знаят нищо за изнесената информация за арест на техния началник. Те дори коментираха, че очакват в 9.30 да влязат на редовната оперативка при него.
Даниела КРАНТЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи