Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, януари 08, 2008

Обезпокояващи признаци за възраждане на Ал Каида

Теодора Тодорова

"Свързана с Ал Каида групировка", "група, близка до Ал Каида", "вдъхновена от Ал Каида група". Тези изрази срещаме все по-често, когато става въпрос за ислямистки тероризъм. Все повече екстремистки групи заявяват своята солидарност с терористичната мрежа Ал Каида и нейната идеология и тактика, други я признават за свой духовен водач, а трети засвидетелстват своята официална принадлежност към нея. През изминалата година имената на десетки държави - африкански, азиатски и европейски - се чуваха нееднократно в ефира заради събития, в които Ал Каида бе пряко или косвено замесена.

От Мароко до Ирак, от Великобритания до Азербайджан имаше опити, успешни и неуспешни, да се взривят коли бомби и атентатори самоубийци. Познатият отдавна почерк на Ал Каида можеше да бъде разчетен в точки от цял свят, чийто брой тревожно нараства.

Още в началото на 2007 г. западни разузнавателни служби видяха обезпокояващи признаци за възраждане на Ал Каида. Американското разузнаване оповести през януари доклад, според който ръководството на мрежата е гъвкаво, със сигурни скривалища в Пакистан и укрепва оперативните си отношения с групи от Близкия изток, Северна Африка и Европа. Няколко месеца по-рано тогавашният шеф на британското контраразузнаване МИ 5 Илайза Манингъм-Бълър заяви, че само на територията на Великобритания има около 200 терористични клетки с около 1600 бойци, обучавани и направлявани от Ал Каида. През септември т.г. Международният институт за стратегически проучвания в Лондон обяви в свой доклад, че Ал Каида се е възродила, разпростряла се е на по-голяма територия и е способна да демонстрира сила. Другите мрачни констатации са, че в близките 10 години заплахата от ислямистки тероризъм ще нараства още повече. Случилото се през изминалата година за съжаление доказва тези тенденции.

В Мароко четири години след атентатите в Казабланка тероризмът отново е актуална тема. На 11 март атентатор камикадзе се взриви в интернет-кафе в града. Месец по-късно бе разбита терористична клетка, като при операцията се взривиха двама самоубийци. Според местни високопоставени служители Ал Каида се опитва да дестабилизира Мароко, като си сътрудничи с фронта Полисарио чрез посредничеството на мароканската групировка Салафия джихадия и алжирската Салафистка група за проповед и джихад (СГПД), която на 11 септември 2006 г. обяви своята принадлежност към мрежата на Осама бин Ладен и се нарече Ал Каида в ислямския Магреб (КИМ). Смята се също, че Ал Каида е възложила на КИМ да обедини различни ислямистки групи в страните от Магреба, сред които Ислямската група на бойците от Мароко, Ислямската група на бойците от Либия и няколко тунизийски групи. Целта била да се открие нов фронт, който да е по-близо до Европа, за разлика от иракския и афганистанския.

Алжир отново бе залят от вълна от насилие, но този път тя излезе от рамките на местния конфликт и придоби застрашително глобална насоченост. В страната бяха извършени 15 атаки, някои от които двойни, и една, при която почти едновременно избухнаха седем бомби. КИМ пое отговорност за половината нападения, като при най-кървавите от тях - на 11 април, на 6 и 8 септември и на 11 декември, бяха убити над 120 души и над 400 - ранени. Ако мишена на ударите досега бяха предимно правителствени обекти и служители, сред които и самият президент, то последният атентат този месец бе срещу ООН. Този факт, както и посвещаването на един от ударите през годината, при който загинаха руснаци, на "мюсюлманските братя от Чечения" са тревожен знак, че групировката разширява фронта си на действие и започва да оправдава новото си име.

В Ливан противоречивата джихадистка групировка Фатах ал ислям, с която ливанската армия се сражава в продължение на месеци, показа следващото ново лице на Ал Каида. Лидерът на групировката, палестинецът Шакер ал Абси, е сътрудничил в Ирак с ръководителя на "Ал Каида в Месопотамия" Абу Мусаб аз Заркауи, който бе убит миналата година. Освен това Абси и Заркауи вероятно се познават много преди това, защото са участвали в заговора за убийството на американския дипломат в Аман Лорънс Фоли през 2002 г. Абси твърди, че целта му е да внесе религиозност в палестинската кауза. Той отрича да има организационни връзки с Ал Каида, но признава, че черпи вдъхновение от нея. Неотдавна Абси каза, че споделя фундаменталистката интерпретация на Ал Каида и създаването на глобална ислямска нация чрез "борба срещу неверниците". "Осама бин Ладен изготвя фетви и ако те следват сунната, ние ги изпълняваме", заяви Абси. В допълнение много от членовете на Фатах ал ислям бяха ислямистки бойци, дошли от Ирак. Според ливански генерал от запаса това са "ново поколение джихадисти, ветерани от войната в Ирак, които са по-закоравели, по-добре обучени и изпълнени с по-голяма решимост да се бият до смърт".

Източници от администрацията на президент Джордж Буш също признаха, че войната в Ирак е довела до "износ" на ислямистки бойци както в съседни, така и в по-далечни страни. Екстремистите напускали границите на Ирак с бежанските потоци, а някои били специално изпращани в чужбина с мисии. Несъмнено Ирак се превърна във втори, по-страшен Афганистан не само за възраждането на ислямизма, но и като бойно поле за обучение на терористи от ново поколение. В Саудитска Арабия в две акции през април и ноември бях арестувани общо над 400 души по подозрение, че планирали нападения срещу ключови петролни инсталации, силите за сигурност и дори срещу ислямски духовници. Смята се, че те са свързани с Ал Каида.

В Йемен загинаха чужди граждани при самоубийствен атентат с кола бомба, зад който, според вътрешното министерство отново стои Ал Каида. Излизащият в Лондон арабски вестник "Аш Шарк ал аусат" цитира източници от йеменските сили за сигурност, според които терористичната мрежа, която има засилено присъствие в Ирак, разширява и вероятно пренася дейността си в страните от Персийския залив и по-специално в Йемен и Саудитска Арабия.

Афганистан, и най-вече граничните райони с Пакистан, изглеждат отново предпочитаното убежище на терористичната мрежа. Талибаните стават все по-силни. Според доклад на британския парламент те разширяват влиянието си вече и в по-спокойните северни и западни провинции, и в Кабул. Наблюдава се също драматично нарастване на самоубийствените атентати. През февруари бе извършен атентат срещу американската база Баграм край Кабул, докато американският вицепрезидент Дик Чейни беше вътре. Талибански лидер обяви, че именно Осама бин Ладен стои зад нападението. Критици обвиняват Пакистан за това положение, тъй като според тях Исламабад не полага достатъчно усилия в борбата срещу талибаните, а някои дори подозират пакистанските сили за сигурност в нелоялност.

След Ирак, Магреба и Афганистан четвъртият най-голям фронт на джихадистите през изминалата година е Европа. Във Великобритания в навечерието на втората годишнина от самоубийствените атентати в лондонския транспорт бе осуетен опит за троен атентат с коли бомби. По-късно стана ясно, че терористите планирали общо 10 такива атаки. Заговорниците от Лондон и Глазгоу са имали връзки с Ал Каида в Месопотамия, бе шокиращата новина, която дойде само преди няколко дни.

В Германия бе разкрит опит за бомбени атаки срещу американската база Рамщайн и летището във Франкфурт. Но докато атентаторите във Великобритания са чужденци с азиатски произход, то терористите тук, изненадващо, са двама германци, приели исляма. Единият минал обучение в лагер в Пакистан, където се свързал с членове на близкото до Ал Каида ислямистко движение в Узбекистан - Джихад за ислямски съюз. Според анализатори привличането на новоприели исляма западни граждани е една от новите цели и стратегии на терористичната мрежа. В началото на септември и Дания разби терористична клетка, която планирала бомбени нападения. Всички задържани, някои от които датски граждани, са мюсюлмани, свързани с ръководители на Ал Каида. В Турция тази година бе отвлечен самолет, като двамата похитители, един от които бил обучен в лагери на Ал Каида, искали да се присъединят към джихада в Афганистан. Случаят приключи благополучно и всички пътници бяха освободени. Сред тях имаше и български граждани.

Очевидно се възражда една нова, многолика Ал Каида: талибаните засилват позициите си в Афганистан, оформя се нов джихадистки фронт в Северна Африка, затяга се обръчът в Персийския залив, "тренировъчният лагер" Ирак продължава да "произвежда" бойци, групировки в Близкия изток изглежда са инфилтрирани все повече от идеологията на Ал Каида, а в Европа висококвалифицирани специалисти и новоприели исляма младежи прегръщат идеята за джихад. Забелязва се и още нещо - "Ал Каида" започва да надхвърля конкретното си значение на терористична мрежа и става нарицателно име за ислямистки тероризъм. Това явление, очевидно подхранвано от всеки нов конфликт в ислямския свят, независимо дали е местен или е причинен отвън, изисква значително по-широка стратегия за противодействие от военната. Истинската борба срещу него предстои, но тя ще е борба по-скоро за ограничаването му, отколкото за изкореняването му, което изглежда малко вероятно дори в дългосрочен план.

bgnewsroom*com,08.01.2008/БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи