Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, март 19, 2009

ТВ канал “Свещен Коран”,Алжир

19. 03 .2009 Абделазиз Бутефлика

Алжир пуска първия ислямски сателитен канал

Централната алжирска телевизия обяви официално, че стартира излъчването на първата сателитна програма с ислямска насоченост. Идеята е чрез нея алжирската държавност, която се базира върху сунитско-маликитската правнодогматична школа, да се противопостави най-ефективно срещу т.нар. “вносни фетви”, които стоят в основата на радикалния ислям. Според някои местни експерти именно домогванията на неалжирския ислям са причината за възприемането на насилието от определени слоеве на алжирското общество.

Въпросният канал се нарича “Свещен Коран” и ще започне да излъчва програма в продължение на осем часа. Той е своеобразно продължение на едноименната радиостанция, чиито антени са насочени предимно към регионите, където “Ал Кайда в страните от ислямския Магреб” успява да рекрутира най-голям брой привърженици. Алжирската медия се надява да привлече погледите на онази местна аудитория, която до този момент е ползвала услугите на сходните по съдържание програми, излъчвани от държавите от Персийския залив. Известно е, че там се проповядва ханбалитската форма на сунитския ислям, който е много по-радикален от традиционното за Алжир маликитство. Редица анализатори отстояват мнението, че алжирците са сред най-активните зрители на арабските сателитни програми. Благодарение на техните религиозни предавания се е увеличил рязко броят на забрадените жени в страната.

Сред планираните рубрики на ТВ канала “Свещен Коран” са такива, които имат чисто богословско съдържание – четене и тълкуване на Корана и сунната, но също така и с историческа насоченост. Предвидени са и програми за четене на свещената книга, които са адаптирани за деца.

Алжирската национална телевизия ще качи програмата на египетския сателит “Найл сат” с идеята тя да бъде предложена и на по-широка аудитория в арабските страни. По-късно се предвижда това да стане и на сателита “Хот борд”, които е насочен към Европа. Целта е към потенциалната публика да бъдат привлечени и алжирските малцинства, които живеят на стария континент.

Директор на програмата е Мохамед Ауади, но в екипа са ангажирани едни от най-известните алжирски имами-проповедници. Сред тях е един от телевизионните звезди сред местните богослови, а именно шейх Абу Абдел Салам, който води известното предаване “Фетва в ефира”. Освен това зрителите ще могат да видят на екрана също лицата на най-известните проповедници в арабския свят. Това са египетският шейх Юсеф Кардауи, неопроповедникът Омру Халид, д-р Сайд Рамадан Бути и други.

Анализаторите съобщават, че новата телевизионна програма е резултат от натиска, който са осъществили множество известни алжирски богослови върху президента Абделазиз Бутефлика, претендирайки че това е важна стъпка за защита на алжирското религиозно наследство. Държавният глава е бил убеден, че проповедта трябва да навлезе в множеството алжирски медии.

Прави впечатление, че според оценъчните критерии на алжирската държава идеите и поведението на председателя на Световния съюз на ислямските учени шейх Юсеф Кардауи са инструмент срещу радикалния ислям. В същото време той е обявен за персона нон грата в САЩ и Великобритания, заради проповядването именно на радикален ислям и подкрепата му за тероризма.

Преди два дни известната американска неправителствена организация NEFA публикува доклад, според който фондация “Коалиция на доброто”, създадена от шейх Кардауи, финансира терористични дейности. Парите, които били преведени от филиали на въпросния неправителствен субект в Египет, образували т.нар. “коридори на тероризма”. Те достигали до банки в американските щати Ню Джърси и Тексас, впоследствие били изпращани в Европа, а оттам отивали в палестинските градове Дженин и Джабалия. Крайният получател било радикалното палестинско движение “Хамас”. Докладът на NEFA бил озаглавен “Коалиция на доброто: сърце на световна мрежа за финансиране на “Хамас”. Основното твърдение е, че от 2001 г. шейх Юсеф Кардауи е превел по сметките на палестинските радикали милиони долари. Те били събрани като доброволни дарения в редица арабски страни в подкрепа на въпросната палестинска организация след втората интифада през 2001 г.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи