Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, януари 29, 2008

Какво представлява изкуството ебру?

Ебру е проникнали едни в други, но несмесени и в състояние да бъдат разграничени чрез поглед цветове и форми. А самото изкуство ебру представлява накичили се произволни форми от разпръсната течна боя във вода и след майсторска намеса излагането на появилите се фигури на хартия.

Използваният за украшение в стари произведения ебру днес по-често се поставя в рамка и се използва като стенен орнамент. Освен това, тъй като ангажираността с творенето на ебру облекчава душевното състояние и тласка към позитивно мислене, то е обект на интерес от все повече и повече хора в изпълнения ни със стрес съвременен живот.

Ебру е изкуство, отличаващо се с липсата на повторение, като в него няма копиране или мостри. Ето защо то изисква мисловна съзидателност. Ебру е вътрешна аспирация, скрита в мислите ни, която не сме могли да извадим на показ. А това се осъзнава след започването да се твори ебру. Отражение във вода на вътрешните ви бури, радост, любов - това е ебру. В изкуството ебру основната цел е откриване на красивото.

Традиционното турско изкуство ебру представлява рисуване върху кондензирала вода с бои от прах и пръст. Вследствие на което постигнатата картина се “прехвърля” върху хартия.

Изкуството ебру се смята за едно от най-важните изкуства за украсяване на хартия. Всъщност ебру е хармонията, създадена от танца на цветовете с водата. Ебру е изкуство, което дава душевно спокойствие и учи на търпение. Има позитивно влияние върху нервно болните и децата с незавидно положение. С облекчителното си въздействие балансира нервната система, а танцът на цветовете помежду им радва децата, които и без това обичат да си играят и да са ангажирани с вода.


"Zaman",28 Януари-3 Февруари,Година:16, Брой:5

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи