Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, март 17, 2009

Показната акция

ДАНС прибра "ислямисти" за кратка беседа

Борис Митов

Шефката на центъра за изследване на малцинствата Антонина Желязкова спешно се яви в ДАНС, готова да осигури защита на задържаните. Тя е категорична, че в Рибново няма ислямисти.

Снимка: Юлиян Савчев

Кметът на Гърмен Ахмед Башев и преподавателят по ислям в с. Рибново Мурат Бошнак бяха докарани от маскирани агенти в централата на ДАНС вчера сутринта. Показната акция приключи бързо и няколко часа по-късно двамата бяха пуснати, без да им повдигнат обвинения.

От агенцията обясниха, че те трябвало да дадат обяснения по преписка за подбуждане към расова омраза, възпрепятстване със заплаха на гражданите да изповядват вярата си и за принуда, обясниха от ДАНС пред "Сега". Проверката е образувана на 10 март от Софийската градска прокуратура.

"Каква е тази справка, заради която ги взимат маскирани агенти в 6.00 ч сутринта и ги карат на 300 км от домовете им?! Като искат да им снемат обяснения, да им пратят призовка", възмути се пред "Сега" адвокат Йонко Грозев. Той е поел ангажимента да защитава гърменския кмет и учителя, ако срещу тях бъде образувано дело. По думите му ДАНС няма никакви реални доказателства срещу двамата и акцията й е целяла единствено показност.

"Година и половина съм правила изследователски проекти в с. Рибново и цялата община Гърмен. Не видях там никъде радикален ислям", коментира и шефът на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия Антонина Желязкова. По думите й подобни силови действия нарушават човешките права на Башев и Бошнак. От ДАНС твърдят, че преписката е образувана по свидетелства на местни хора, а не само по сигнала на лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев, който дни наред тръби за насилствена ислямизация в Родопите. Според разкритията на Янев и на жители на Рибново кметът и учителят по ислям заставяли родителите да подписват, че искат децата им да изучават като задължителен предмет ислям, да не ходят по светски събития - балове и дискотеки, да носят забрадки и т.н.

В материалите от Янев обаче нямало никакви конкретни данни за пари, които по думите му идвали от Саудитска Арабия.

Вчера единствен Янев похвали агентите и побърза да обяви, че регионът вече е освободен от радикалния ислям. Междувременно лидерът на ДПС-Гърмен Рифат Атипов и кметът на с. Рибново Мустафа Абдиков категорично отрекоха твърденията на Янев.

От Главното мюфтийство декларираха подкрепа за Башев и Бошнак и призоваха политиците да не преценяват кое е радикално и кое не.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи