Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, март 16, 2009

Лидерът на афганистанските талибани молла Омар е одобрил политическите преговори за спиране на войната в Афганистан

Лидерът на талибаните съгласен на преговори

Пробивът е направен след призива на US президента за диалог с умерената опозиция в Афганистан, полевите командири също искат край на войната

Това е колата на кмета на южния град Кандахар след извършения срещу него атентат в самия град. Кметът е ранен, но е жив, ранени са и още 5 души. Загинал е минувач. Градът и едноименната провинция са бастион на талибаните. Властите не изключват молла Омар да се укрива там.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Лидерът на афганистанските талибани молла Омар е одобрил политическите преговори за спиране на войната в Афганистан и разрешил на свои представители да участват в преговорите, водени с посредничеството на Саудитска Арабия, съобщи британският в. "Таймс".

"Молла Омар даде зелена светлина за диалога", заяви пред изданието един от посредниците Абудал Анас. Той е бивш приятел на издирвания от САЩ и Запада терорист №1 Осама бин Ладен. Анас е воювал в Афганистан, но в момента живее в Лондон.

Участник в досегашния диалог от страна на афганистанското правителство потвърди: "Това е изключително важно, ние сме в контакт както с преките представители на молла Омар, така и с полевите командири от фронтовата линия", каза участникът, пожелал анонимност.

Пробивът е направен след признанието на американския президент Барак Обама, че международната коалиция, водена от САЩ, не може да спечели войната в Афганистан и след призива му за преговори с "умерените талибани", изтъква "Таймс".

Неговите думи са в съзвучие с твърденията на Каюм Карзай, брат на президента Хамид Карзай, който участва в преговорите от името на властта в Кабул. "Последните пет дни преговарям с талибаните и мога да кажа, че думите на Обама предизвикаха огромен оптимизъм. Не остава нищо друго освен диалогът. Всички засегнати страни осъзнават, че войната не е изход", изтъкна Каюм Карзай.

Наблюдателите се питат защо движението на талибаните се е съгласило на преговори, след като очевидно взема надмощие в конфликта. Според Анас обаче техните лидери разбират, че не могат да си възвърнат властта без кръвопролития. "Талибаните са в силна позиция в момента, но това не означава, че могат да контролират страната. Те добре си дават сметка, че ситуацията не е както през 1996 година, когато взеха властта, защото афганистанците ги възприемаха като носители на мира", коментира Анас. Тогава страната бе изпаднала в граждански конфликт между отделни афганистански политически сили, който бе прекратен от талибаните.

Великобритания също подкрепя диалога с талибаните. Той може да доведе до включването им в бъдещото афганистанско правителство, което да се превърне в управлението на помирението, твърди "Таймс". Изданието се позовава на външния министър Дейвид Милибанд, който определя "икономическото развитие и работещата стратегия на помирението като решаващи за обезсмисляне на съпротивата".

УДАР

Талибаните в Пакистан нанесоха удар срещу товарния терминал на НАТО в град Пешавар, който се намира Северозападна провинция, граничеща с Афганистан. След изстреляна ракета са унищожени най-малко 20 товарни коли, които трябвало да се отправят за базите на НАТО в Афганистан. Пламналият пожар едвам е локализиран. Не се съобщава за загинали или ранени хора. Миналия декември пакистанските талибани унищожиха 200 товарни коли на НАТО, които очакваха да пресекат границата. През Пакистан преминават 70 процента от боеприпасите, снаряжението, гориво-смазочните материали и медикаменти за войниците на НАТО в Афганистан.сега

-

Главатар на талибаните отказа на Обама

Ислямистите не искат преговори със САЩ, искат пак властта в Афганистан

КАБУЛ - Талибански главатар от провинция Хелманд, Югозападен Афганистан, отхвърли всякаква възможност за мирни преговори със САЩ, за каквито намекна миналата седмица президентът Барак Обама, съобщи Си Ен Ен.
Американският вицепрезидент Джо Байдън оправда новата стратегия на Вашингтон пред съюзниците от НАТО с твърдението, че радикални били само 5 на сто от талибаните. Поведението на 70 на сто от тях пък зависело от това кой им плаща.
“Не може да има мирни преговори, докато чужденците не напуснат Афганистан и не спрат да ни избиват с бомбардировките си”, заяви по телефона за Си Ен Ен хелмандският главатар Мохамед Ибрахим Ханафи.
Опиум
Той заповяда на служителите на USAID - организацията, чрез която американският Държавен департамент разпределя помощи в чужбина, да се “махат от Хелманд”. Иначе щели да бъдат пленявани и екзекутирани.
USAID се опитва да осигурява алтернативно препитание на жителите на Хелманд, за да спрат да отглеждат опиум. Провинцията се смята за най-големия производител на наркотика в Афганистан, откъдето според ООН през 2007 г. нелегално са продадени количества за $ 4 млрд.
Ханафи съобщи, че скоро талибаните щели да ударят силите на НАТО и САЩ в Северен Афганистан, който от началото на войната през 2001 г. до сега остава сравнително спокоен.
Докато Си Ен Ен излъчваше интервюто с талибана, АФП съобщи, че ислямистите са поели отговорността за три бомбени атентата вчера - в източната, граничеща с Пакистан провинция Нангархар, в Кабул и в Кандахар. Общо 10 души са загинали, сред които четирима американски войници, 20 са ранени.
Саботаж
Талибаните продължават да саботират силите на НАТО ИСАФ и в Пакистан, откъдето коалицията се снабдява с част от продоволствията и мунициите си. Ислямисти са взривили преди зазоряване вчера 8 натовски камиона и са запалили още 12 в околностите на Пешавар. T

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи