Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, март 29, 2009

76-годишният министър на вътрешните работи принц Найеф бен Абдул Азиз-престолонаследник в Саудитска Арабия

принц Найеф бен Абдул Азиз29. 03. 2009

Нов престолонаследник в Саудитска Арабия

Екип на Ориент.Бг

Вчера крал Абдула определи с декрет 76-годишния министър на вътрешните работи принц Найеф бен Абдул Азиз за престолонаследник. Последният е негов полубрат и произхожда от съперничещия клан Судайри, от който е неговата майка принцеса Хасса бинт Ахмед Судайри. В същото време майката на настоящия държавен глава принцеса Фахда бинт Аси аш Шурайем е от племето Шамар. Подобен акт е прецедент в историята на кралството, тъй като настоящият престолонаследник принц Султан бен Абдул Азиз е все още жив. Не е тайна обаче, че последният е болен от рак и неговото състояние се е влошило през последния месец. Той е бил транспортиран от двореца му в Мароко в САЩ, за да му бъде направена спешна операция.

Решителните действия на крал Абдула са доказателство, че той твърдо желае да избегне всички възможни политически трусове в страната, които могат да бъдат инспирирани от скорошната смърт на принц Султан и респективно с оглед своята напреднала възраст. Саудитският държавен глава е на 86 години. Крал Абдула осъзнава, че има вероятност държавното управление да изпадне във вакуум, когато той няма да бъде в състояние да упражнява реалните си правомощия, а все още ще бъде формално „пазител на двете светини”, каквато е титлата на саудитските крале. Запознати припомнят, че на практика Абдула беше реалният управник в продължение на цели девет години преди да почине предишният държавен глава крал Фахед.

Големият въпрос произтича от факта, че вече четири години крал Абдула се утвърждава като динамичен реформатор в абсолютисткото кралство, докато принц Султан напълно контрастира с неговата личност и неговия начин на мислене. Експертите считат, че с този акт настоящият държавен глава силно се надява да „заобиколи” останалите синове на крал Абдул Азиз и да изведе в орбитата на наследяването на трона неговите внуци, притежаващи реално много по-модерна визия за живота и политиката. Не е тайна, че фаворитът на крал Абдула за наследник на богатата саудитска държава е настоящият външен министър принц Сауд ал Фейсал. Последният обаче също отпадна от надпреварата, тъй като напоследък все по-силно развива болестта на Паркинсон.

Някои западни анализатори са на мнение, че принц Найеф бен Абдул Азиз е най-консервативният кандидат за саудитския трон. От цялото кралско семейство той е най-близък до радикално настроените кръгове в държавата. В качеството си на вътрешен министър принцът разполага с богати контакти с представители на терористичната групировка Ал Кайда и нейните производни чрез най-ретроградно мислещите салафитски клирици в кралството. Очаква се Найеф да бъде най-консервативният саудитски крал, който някога е управлявал кралството. В същото време в саудитската преса той е наричан с прозвището „победителят на тероризма”.

Очаква се принц Найеф да положи огромни усилия за утвърждаването на властта на саудитската династия. Може би, ако до този момент държавата беше най-вече богата, то под неговото управление тя ще демонстрира амбиции да стане могъща и влиятелна във военно и политическо отношение. Не случайно преди около две седмици саудитското разузнаване взе решение да създаде собствена милиция, която да конкурира „Хизбула” и „Хамас”, респективно в Южен Ливан и в ивицата Газа. Медийни източници отбелязват, че саудитското разузнаване има намерение да сглоби войнствена формация от идеологически лоялни на салафитството групировки, каквито има навсякъде в Близкия Изток, насочена срещу враговете на кралството.

Преди да заеме поста на вътрешен министър, принц Найеф работи като губернатор на провинциите Медина и Риад. Негов пръв помощник е синът му Ахмед бен Найеф, който е възприеман като силния човек в кралството. Трудно е да се предвиди какви ще бъдат отношенията между Вашингтон и новия крал. Експертите отбелязват, че той много рядко пътува и е един от малкото саудитски принцове, които никога не са посещавали Вашингтон. Едновременно с това е възможно администрацията на Обама да използва неговите връзки с радикалните ислямски институции, талибаните и Ал Кайда при евентуални преки или тайни преговори.

В Тел Авив и Техеран възприемат кадровата новина с тревога. Ако еврейската държава се надяваше дори на преки контакти със сегашния саудитски крал, то принц Найеф е известен с омразата си към Израел. Паралелно с това новият принц- престолонаследник възприема Иран също като смъртен враг. Той винаги е бил безкомпромисен към бунтовете на шиитското малцинство в източната част на страната.

Редица анализатори считат, че принц Найеф, макар и неофициално, вече е започнал да изпълнява функциите на държавен глава. Тази седмица крал Абдула е издал декрет, по силата на който назначава своя син Машаал бен Абдула за губернатор на стратегическата провинция Наджран. Обикновено под самия текст на разпоредбата стои единствено подписът на държавния глава. По изключение и безпрецедентно за саудитския държавен протокол в конкретния случай е поставена и ясна, четлива резолюция: „Препоръчва се от принц Найеф”. Провинция Наджран е съседна на Йемен и там саудитските сили за сигурност дават отпор на подривните действия на групировки, свързани с терористичната мрежа Ал Кайда, базирани в съседната държава.

Появата на силно консервативния и твърде амбициозен принц на кормилото на Саудитска Арабия ще повиши напрежението в Близкия Изток. На фона на дясното правителство в Тел Авив, което организира най-голямото военно учение в историята на еврейската държава за „отблъскване на нападение на Иран” (31 март – 4 април) и предвид войнствените изявления на духовния ръководител на ислямската република аятолах Али Хаменей, може да се очаква единствено нестабилно бъдеще за региона. Задача с повишена трудност пред администрацията на Барак Обама е да преодолява непрекъснатото късо напрежение в триъгълника Риад - Тел Авив - Техеран.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи