Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, март 20, 2009

Екшъни с качулки няма да опазят етническия мир

Етническият мир в България - мисия невъзможна?

Акцията на Държавната агенция за национална сигурност в Рибново породи множество въпроси, както и паралели с някои проблеми в Германия. На тях се спира в коментара си Бистра Узунова.

Акцията на ДАНС в Рибново беше колкото изненадваща, толкова и ненужна за етническия мир в страната. В името на този мир се кълнат всички партии в България, макар да го разбират по различен начин. Ако има основателни и подплатени с факти съмнения за налагане на радикално-ислямски влияния и принуда над учители и ученици, те безспорно трябва да бъдат проверени изключително сериозно.

Съжителството на религиите е възможно, но за това е нужна воляBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Съжителството на религиите е възможно, но за това е нужна воля

Държавата е длъжна да реагира, но адекватно

За да не се окажем в ситуацията на някои изненадани германски институции, констатирали твърде късно инфилтрирането на радикални ислямистки идеи в различни учебни заведения. Печална известност придоби преди време Академията "Крал Фахд" в Бон, която е собственост на държавата Саудитска Арабия, а това затрудняваше достъпа до информация за това какво точно се преподава там. Докато не станаха известни скандални подробности за радикални проповедници и идеи, открито агитиращи за разправа с друговерци.

Въпросът, как се преподава ислямът, никак не е за подценяване. Неслучайно германските служби за сигурност от години смятат Бон за средище на ислямски фундаментализъм с опасен потенциал. Връзката между подобен потенциал и ислямисткия тероризъм също е доказана. След като неприятно се "опари" на няколко пъти, Германия междувременно засилва обучението на собствени преподаватели по ислямска религия, както и на имами.

Толерантността не бива да се свежда до небрежност

Без взаимно опознаване няма сближаванеBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Без взаимно опознаване няма сближаване

Идеята е те да преподават и проповядват исляма на немски език - така че учебният процес да може да бъде контролиран от германските образователни органи. Защото неизвестността на учебните съдържания и евентуалните политико-идеологически примеси, плащани отвън, могат да взривят всеки етнически мир, дори в страни с по-утвърдена демокрация от българската.

Хубаво е, че всички апелират да се пази етническия мир в България, макар явно да смятат, че думи и декларации са достатъчни. Толерантността и верската търпимост не бива да се смесват с небрежност и непознаване на ситуацията в смесените райони.

Регионалните инспекторати по образованието трябва да са добре информирани за всичко, което става там, включително и за правоспособността на преподавателите или за произхода на парите, с които се строят джамии. С други думи - нужна е ежедневна, упорита, прозаична и не винаги приятна работа, а не показни екшъни с качулки.

Автор: Бистра Узунова/Редактор: Емилиян Лилов

"Дойче веле"

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи