Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, март 21, 2009

Търсене на „радикален ислям”

21 . 03. 2009 британска полицайка

Екзоди от (западно)европейския ислям

Проблемите на ислямското малцинство са честа тема в дневния ред на редица западноевропейски държави. Понякога те са не по-малко значими за местното общество, а полемиката – не по-малко остра от тази, по точно от тези, на които станахме свидетели в България през последните десет дни след „десанта” на Яне Янев.

Много често се наблюдават сходни елементи, главни действащи лица, аналогично съдържание на обвиненията, прибягване до правораздавателните органи и т.н.

Сякаш през изтеклите дни нашата държава прожектира филм, който в много голяма степен я доближи до (западно)европейските (положителни или отрицателни) реалности.

Американският вестник „Крисчън саянс монитор” информира, че в Норвегия крайнодясната Партия на прогреса (ПП) възобнови темата за полицайката, която подаде молба да й бъде разрешено да упражнява служебните си задължения, носейки забрадка. През февруари 2009 г. министърът на вътрешните работи и правосъдието Кнут Сторбергет даде положителна резолюция на нейното искане. Няколко седмици по-късно обаче той промени решението си след острите критики на Синдиката на полицейските служители. Профсъюзът обяви, че по този начин „се нарушава неутралността на полицейската униформа”. Персоналните критики към министъра се засилиха, вследствие на което той беше принуден да излезе в отпуск „поради здравословни причини”.

Само шест месеца преди парламентарните избори в страната социолозите отбелязват активизиране и повишаване на рейтинга на ПП, която манипулативно използва въпросния случай, за да печели избиратели. В тази обстановка експертът по религии и преподавател в университета в Осло Туркул Брек достига до извода, че норвежкото общество не е толерантно. Според него това се личало от доминиращо негативното отношение на местните хора към имигрантите.

В тази връзка председателят на парламента Торбьор Ягланд изрази мнението, че Норвегия няма защо да се страхува от мюсюлманите. Според него подобни страхове само ще засилят объркването в обществото. В свое изказване пред местни медии парламентаристът заявява, че „норвежците не виждат проблем в съществуването на джамии в техните населени места при положение, че религията се практикува единствено в религиозните храмове”. Когато обаче ислямът започне да влияе върху норвежката ценностна система и култура, тогава той се политизира и става опасен, пояснява Ягланд.

Експертите припомнят, че правителствата на Великобритания и Швеция позволиха на свои полицайки да носят забрадки, изпълнявайки служебните си задължения. Броят на норвежките мюсюлмани е около 145 000. Техните религиозни нужди се обслужват от около 90 ислямски ведомства (джамии, центрове, религиозни домове, институти и други) като една трета от тях се намират в столицата Осло.

В същото време вестник „Франкфуртер рундшау” съобщава, че прокуратурата в Мюнхен е започнала разследване срещу Йогус Оконку – генералния секретар на Ислямската общност за национален подход, известна още като „Милли Гуруш”. Въпросният неправителствен субект е ислямската организация с най-много членове в Германия, които са предимно от турски произход. Освен това обекти на действията на немските правораздавателни органи са станали също известният ислямски активист Ибрахим Зиат и още петима души. Мюнхенската прокуратура обвинява тези хора в придобиване на финансови средства по незаконосъобразни начини като призиви за дарения за построяването на джамии и търговия с недвижими имоти и земя. Магистратите претендират, че незаконно придобитите суми са щели да бъдат използвани за религиозно-политическа пропаганда, обслужваща целите на нерегламентирана ислямска проповед на територията на страната. Към обвиненията е добавено, че действията са били насочени в полза на забраненото в Германия движение на „Мюсюлманските братя”, както и на една друга турска ислямска организация.

Според немския вестник „Седмият ден” Ибрахим Зиат е египтянинът, който е работил в тясна връзка с формацията на „Мюсюлманските братя” в своята родина. След пристигането си в Германия той е извоювал изключително голямо влияние сред местната мюсюлманска общност. Вестник „Франкфуртер рундшау” посочва, че Зиат е управлявал около 600 джамии не само в Германия, но и в цяла Европа. Ставайки част от „Милли Гуруш”, той е получил от нейния лидер пълномощно да управлява сделките на организацията с недвижими имоти и земя. Немските журналисти описват Зиат като много организиран и пресметлив. Едновременно с това, те го определят като един от най-радикалните ислямски лидери в страната. Според медийното разследване помощник на дейността на египтянина е бил председателят на Централния ислямски съвет в Германия Юксел Аюб.

В контекста на публичната дискусия относно търсенето на съдържанието на понятието „радикален ислям” могат да се впишат и разменените реплики между президента на влиятелната американска неправителствена организация „Център за публична политика” Франк Гафни и духовния наставник на египетските „Мюсюлмански братя” Махди Аакиф. Първият заяви, че политиката на новоизбрания американски президент Барак Обама „на уважение на исляма” ще доведе до прилагането на шариата и възприемането на идеите на „Мюсюлманските братя”. Лидерът на египетските ислямисти отвърна, че подобни изявления могат да имат медиен ефект, но не и да доведат до реални резултати. Според него няма нищо вярно в твърдението, че Барак Обама се сближава с хора, които изповядват възгледите на неговата организация.orientbg.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи