Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, март 24, 2009

Организация по правата на човека в Саудитска Арабия остро разкритикува религиозната полиция на кралството

Саудитски правозащитници критикуват религиозната полиция

23.03.2009 18:21

Задържаните били разпитвани, често физически малтретирани и принуждавани да се признаят за виновни

Нов доклад на организация по правата на човека в Саудитска Арабия остро разкритикува религиозната полиция на кралството, службите по правосъдие и сигурност и призова за промяна на законите, които дискриминират жените, съобщава Асошиейтед прес.

Докладът на Националното общество за човешки права също така апелира да се сложи край на браковете на непълнолетни момичета и да се ускори съдебната реформа, включително преквалифицирането на съдиите.

Това е вторият доклад на организацията след основаването й през 2004 г. В него се изтъкват нарушенията на влиятелната Комисия за насърчаване на добродетелите и превенция на пороците, която ръководи религиозната полиция. Комисията е обвинена в нарушаване на личните права.

Хората, задържани от религиозната полиция, са "разпитвани, понякога физически малтретирани и принуждавани да се признаят за виновни за деяния, които не са извършили", се казва още в документа. Понякога се е стигало и до смъртни случаи в ареста.

В момента се правят опити за преквалифициране на членовете на религиозната полиция чрез курсове, които според доклада не дават резултати. Това, което е нужно, е по-изрично определяне на мандата на религиозната полиция.

В доклада са посочени някои от характерните проблеми на съдебната система в Саудитска Арабия, като несправедливите съдебни процеси, трудностите за жените при завеждането на дело, закритите процеси, заплашването на жалбоподателите и обширното вариране на присъдите за едно и също престъпление.

В документа се твърди също, че са получавани оплаквания от семейства, чиито деца са били вкарвани в затвора без съдебен процес, някои за повече от четири години, по неясни обвинения за членуване в "отклоняващи се от нормите" групировки - евфемизъм, с който се назовава "Ал Кайда".

Докладът приветства назначаването на жени на ключови позиции, включително на поста заместник-министър на образованието, и апелира правителството да продължи подобни инициативи.

Изтъква се и необходимостта от приемането на закон, който да гарантира равенството и липсата на дискриминация между мъже и жени при участието им в местни избори.

На жените трябва да бъдат предоставени повече възможности на работното място, настояват още авторите, според които най-големите пречки при упражняването на адвокатска и други професии от жените се коренят повече в традициите, отколкото в съществуващите закони.

Асошиейтед прес

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи