Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, март 17, 2009

„Съвет на светските мюсюлмани” (ССМ),Франция

15. 03. 2009 Зинедин ЗиданИзабел Аджани

Френските мюсюлмани създават алтернативна светска организация

проф. Владимир Чуков

Френски информационни източници информират, че в Париж се готви учредяването на нова организация на френските мюсюлмани. Нейното наименование ще бъде: „Съвет на светските мюсюлмани” (ССМ). Тя ще бъде алтернативна на сега съществуващия „Френски съвет на ислямския култ” (ФСИК), претендиращ за представителност на религиозното малцинство. Организаторите твърдят, че мероприятието ще се проведе, въпреки че „учредителната вечеря” вече веднъж беше отложена. За провеждането на инициативата е определена датата 25 март. Очаква се на вечерята да присъстват президентът Никола Саркози и неговата съпруга Карла Бруни. Самата мюсюлманска общност ще бъде бляскаво представена от известния френски футболист Зинедин Зидан и от актрисата Изабел Аджани – и двамата от алжирски произход. Специални изявления пред медиите направи Малика Алараби - една от заместник-кметовете на квартала „Сен Дени” в Париж. Тя също е от алжирско потекло. Представителката на местната власт отбеляза: „Идеята за създаването на организацията дойде от множество светски арабски и мюсюлмански формации. В своята структура тя ще прилича на известната организация на светските евреи „Представителен съвет на еврейските институции във Франция”. Освен това към обединението ще се присъединят редица неправителствени организации, създадени от натурализирани араби и мюсюлмани, чиито изяви са подчертано светски по своя характер.

Големият въпрос е кой всъщност е генераторът на идеята и каква е причината във френското обществено пространство да се появи неправителствен субект, конкуриращ ФСИК. Лицата, които изпъкват на преден план, отговарят в известна степен на загадката какви са целите на бъдещата формация. Самата личност на инициаторите очертава огромната разлика между характера на бъдещото обединение и ФСИК, чиито лидери са духовни лица. Най-вероятно проблемът обаче не е само в колизията „религия-секуларизъм”. Нещо повече, очертава се друг тип противоречие, създадено на чисто регионална основа. Сякаш представителите на отделните мюсюлмански страни, подкрепени от своите държави, се състезават за монопол върху представителството на цялата общност. Налага се чувството,че след избора на Мохамед Мусауи начело на ФСИК се очертаха предпоставките за мароканска доминация сред мюсюлманската общност в Западна Европа и най-вече във Франция. Мусауи беше вицепрезидент на Обединението на мюсюлманите във Франция, което някои местни анализатори нарекоха „Обединение на мароканците във Франция”. През юни 2008 г. този доцент от университета в Авиньон, роден в мароканския град Фигиг, смени на репрезентативния пост Далил Бубакер. Последният е ректор на Централната джамия в Париж и е действащ имам, въпреки че е лекар по образование. Той е роден в алжирския град Скикда. Така лидерството на ислямския култ във Франция премина от Алжир в Мароко.

Редица наблюдатели коментират силния „демараж” на Рабат сред мюсюлманските общности в Европа. Някои припомнят изявленията на мароканския министър на религиозните дела Ахмед Тауфик през 2007 г., според който „ислямът в Европа трябва да бъде марокански”. Въпросният политик се счита за създател на теорията за „народния ислям”. Последната обосновава необходимостта от по-силна държавна намеса сред своите поданици в чужбина, поради опасения че последните могат да станат проводници на радикален ислям в собствената си родина. Става въпрос за превантивната държавна интервенция, осъществявана чрез широк спектър от инструменти. В тази светлина дори се стигна до напрежение между първия мюсюлманин-кмет на Ротердам, холандеца от марокански произход Ахмед Абуталеб, и посланика на северноафриканското кралство в Нидерландия. Миналата седмица последният връчи на градоначалника списък с имена, които да бъдат предлагани на родителите, за да избират име на своето новородено дете. Анализатори отбелязват, че в списъка доминират арабо-мюсюлманските имена, за сметка на берберските. Абуталеб е отказал категорично на дипломата, с аргумента, че Нидерландия е демократична държава и подобни административни актове са недопустими.

В контекста на всичко казано до този момент, от ФСИК са посочили Елисейският дворец като основен вдъхновител на новата организация. Те припомнят, че именно Саркози, в качеството си на вътрешен министър, формализира ФСИК. Очевидно обстоятелствата, посочени по-горе, са част от причините за създаването на алтернативната формация. Френските власти възприемат сега действащата представителна организация на местните мюсюлмани като твърде активна, увеличаваща влиянието си, и най-вече все по-тясно свързана с една определена държава. Освен това ФСИК е реалният стожер на паневропейската Федерация на ислямските организации в Европа (ФИОЕ). Преобладават мненията, че тя практически контролира нейните действия и тенденции на развитие. Специалисти по материята отбелязват, че ФИОЕ се доближава по дух и политическа философия до тази на „Мюсюлманските братя”. Значителна част от средствата за нейното съществуване се отделят от Саудитска Арабия. Идеята на официален Париж е да се забави възходът на ФСИК и да бъде ограничено влиянието му чрез появата на конкуренция. В същото време президентството на Франция категорично отрича да има връзка с бъдещата организация. Съветникът на Никола Саркози Анри Жино заяви, че Елисейският дворец няма нищо общо с проекта, но в личен и дипломатически план го подкрепя.

Според източници на мюсюлманската френска общност частна фондация от една от страните в Персийския залив, която се намира в отлични отношения с президента Саркози, стои зад инициативата. Тя се е нагърбила с финансирането на мероприятието. Изразените резерви от някои кръгове на местните мюсюлмани са станали причината този спонсор да забави банковия превод на своето дарение. Така се е отложило и провеждането на събитието.

Председателят на ФСИК Мохамед Мусауи е поканен да присъства на учредителното мероприятие на ССМ. Той обаче не е изразил официална позиция под предлог, че датата на събитието не е определена окончателно. В средите на ФСИК остават надеждите, че инициативата ССМ няма да се състои, така както са се провалили редица мероприятия, целящи институционализирането на светския френски ислям.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи