Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, март 17, 2009

Празникът Невруз на 22 март 2009 г.

“Сабах”, Турция: Държавна гаранция за честването на кюрдския празник Невруз
17 март 2009 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай заяви, че държавата ще осигури всякакви улеснения на гражданите за честването на територията на цялата страна на кюрдския празник Невруз, пише днес вестник “Сабах”. “Всички граждани могат свободно да се включат в честванията. Ще им бъдат оказана нужната подкрепа”, декларира Аталай. Тази година отбелязването на празника Невруз става една седмица преди провеждането на местните избори на 29 март, обръща внимание “Сабах”.

Агенция „Фокус” припомня:

Празникът Невруз се чества в деня на пролетното равноденствие на 22 март, когато е началото на персийската нова година. Този ден се почита и отбелязва като голям празник от иранци, от тюркските народи в Централна Азия, в самата Турция, от кюрдите и други народи на обширния Кавказко-каспийския регион, а също и в Близкия изток. Празникът е символ на възраждането на природата и плодородието. Честването на празника има редица регионални и етнически особености. Този празник също е най-важният религиозен празник на алевитската общност в Турция и в някои други страни.
От години кюрдите в Турция организират големи демонстрации по повод този ден в защита на своите права. Те са главно в района на Югоизточен Анадол, но също и в западните части на страната и винаги са съпровождани със значително напрежение, прерастващо в силни безредици и остро противопоставяне на силите за сигурност.
Тази година в навечерието на местните избори на 29 март политически лидери продължават да лансират идеята Невруз да се превърне в официален празник на страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи