Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, март 18, 2009

Повече часове по ислям

Повече часове по ислям за баварските ученици

Правителството на германската федерална провинция Бавария реши стъпка по стъпка да разширява възможностите за преподаване на ислямско вероучение на немски език в училищата.

В баварските училища с края на тази учебна година ще приключи и преподаването на ислямско вероучение на турски език. Вчера кабинетът в Мюнхен прие решението, във всички училища да се предлага постепенно изучаване на исляма на немски език. Планира се петгодишен експеримент-модел, който да обхване цяла Бавария от започването на следващата учебна година през септември.

Родителите също участват в разработването на учебния план

Часовете по ислям вече ще се провеждат на немски езикBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Часовете по ислям вече ще се провеждат на немски език

Експериментът се ориентира по опита, придобит от т.н. "модел от Ерланген". Според въпросния модел преподаването на исляма не се явява класически "Закон Божи" по вероизповедания. При разработването на религиозния учебен материал участие взимат също така родителите на учениците, както и учените и специалистите от университета Ерланген-Нюрнберг.

Министърът на образованието на провинция Бавария Лудвиг Шпенле от ХСС поясни, че обучението по ислям ще се основава както на религиозните съдържания, така и на ценностите на германската конституция. Часовете ще се провеждат на немски език. Учебните планове за основните, средните и реалните училища вече били разработени и можели да се използват и за гимназиите. Обучението на учителите било в ход. В отделни германски федерални провинции понястоящем се изпробват експериментални модели по ислямска теология и ислямско вероучение.

Досега обаче в нито една провинция не се предлага цялостно този учебен предмет въпреки конституционното право на вероучение според вероизповеданията. Преди известно време само правителството на провинция Хесен бе оповестило намеренията си за въвеждане на ислямско вероучение.

Новият учебен предмет ще се въвежда постепенно Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Новият учебен предмет ще се въвежда постепенно

Ислямът - траен феномен в германското общество

Според баварския министър на образованието Шпенле ислямът началото трябва да се постави от градовете, в които общностите са се подготвяли за новия учебен предмет - след Ерланген това са градовете Фюрт и Байройт.

"Трябва да помагаме на децата мюсюлмани да намерят духовната си и верческа родина в нашето общество", подчерта политикът от ХСС.

Стъпка по стъпка възможностите за въвеждането на новия учебен предмет ще се разрастват териториално. Според някои преценки броят на учениците мюсюлмани в Бавария достига сто хиляди.

ВШ/БГ/ДПА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи