Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, март 31, 2009

Поредното убийство на чеченски главатар в Дубай

Сулим Ямандаев и президентът Рамазан Кадиров30. 03. 2009

Разчистване на сметки по чеченски в Дубай

Гасан Насър

Вчерашната преса на Обединените арабски емирства съобщава за поредното убийство на чеченски главатар, потърсил по-спокоен живот в богатите страни от Персийския залив. През 2004 г. по сходен начин бе ликвидиран бившият чеченски бунтовнически лидер Зелимхан Яндарбиев в столицата на Катар, Доха. Ако обаче тогава катарските власти заловиха двама агенти на руското военно разузнаване, то сега убиецът на Сулим Ямандаев остава неизвестен. Прави впечатление, че предпочитанията на чеченските сепаратисти за прекарване на своя „период на пенсиониране” са насочени предимно към тази част на света, а не към Европа, където Русия би могла много по-лесно да се домогне до тях.

Началникът на полицията в Дубай генерал Дахи Тамим отбелязва, че чеченецът е застрелян в колата си, паркирана пред сградата, в която той е живеел. Според него най-вероятно екзекуцията е извършена от професионалист, тъй като се предполага, че Ямандаев е бил следен много внимателно от определено време насам. Местните журналисти се опитват да сравнят някои от обстоятелствата, при които беше убита известната ливанска певица Сузан Тамим през юни 2008 г. с тези от покушението срещу Ямандаев. Двете местопрестъпления са в непосредствена близост.

Убийството на Сулим Ямандаев е продължение на разправата срещу клана Ямандаеви. Едва преди 6 месеца в Москва в близост до посолството на Великобритания беше ликвидиран неговият брат Руслан. Сулим се е бил зарекъл, че ще отмъсти за смъртта на брат си.

Сулим Ямандаев е роден през 1973 г. в село Бенои, Чечня. Той учи бизнес в Москва, но се завръща в родината си. Известен е сред колегите си с изявлението, че обича да воюва и затова отива в Афганистан, за да се подготви. През Първата чеченска война той се бие на страната на бившия чеченски президент-бунтовник Аслан Масхадов. Става полеви командир и началник на специални части, отговорни за разпространението на уахабитски идеи в град Гудермес през 1998 г. През Втората чеченска война Сулим преминава на страната на Москва. Поема командването на специалния батальон „Восток”, който е към военното разузнаване ГРУ, замествайки брат си Джебраил, убит през 2003 г. Отрядът наброява 600 души, а ротни командири в него стават двамата му по-млади братя – Иса и Батруди. Под ръководството на армейския генерал Алексий Маслов, Сулим Ямандаев получава редица ордени и най-високо отличие на страната – герой на Руската федерация. Много от местните хора обаче твърдят, че той не прави разлика между бойни действия и военни престъпления.

На 18 април 2008 г. паравоенната милиция на Ямандаев влиза в конфликт с войските, лоялни на президента Рамазан Кадиров. Резултатът е убийството на 18 души и победа за Кадиров. Последният обявява Сулам Ямандаев за „престъпник” в Чечня. На 6 август 2008 г. той вече фигурира като такъв и в списъка на федералните власти. Според неговия брат Руслан по това време Сулим е живеел открито в Москва. Така или иначе, Ямандаев е бил последният истински конкурент на Кадиров за властта в Чечня.

Според руските медии Сулим Ямандаев е участвал във военните действия в предградията на Цхинвали, столицата на Южна Осетия по време на руско-грузинския конфликт през август 2008 г. Кореспондентът на „Новая газета” Вячислав Измайлов отбелязва, че е придружавал чеченецът и малкото му останали хора в Грузия. Пресата и правозащитни организации в Русия приписват на Сулим Ямандаев множество престъпления като рязане на глави, сексуални издевателства, отвличания, изнудвания и други. Някои от статиите на убитата руска журналистка Анна Политковская също са посветени на престъпленията на клана Ямандаеви.http://www.orientbg.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи