Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, март 16, 2009

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи: Арестуваният Мурат Бошнак е мой студент,гарантирам за него

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи: Арестуваният Мурат Бошнак е мой студент, гарантирам за него

16:38

- Г-н Хаджи, има ли Главно мюфтийство официална позиция по повод ареста и обвиненията срещу учителя по религия от Рибново Мурат Бошнак?
- Не съм запознат достатъчно какво става, но чух, че е арестуван бившият имам на село Рибново, който сега е преподавател по религия ислям в местното училище. Мурат Бошнак е възпитаник на Висшия ислямски институт, мой студент. Аз го познавам и всички неща, които се пишат – че е преподавал радикален ислямизъм, не отговарят на истината. Аз това го гарантирам. Мюфтиите трябва да се съберат и да вземат решение, най-вероятно ще излезем с някаква декларация по този въпрос.

- Кога ще стане това?
- В късния следобед ще се съберем и ще извикаме мюфтиите.

- Кога Мурат Бошнак е бил ваш студент?
- Той беше задочник, ако не ме лъже паметта – 2002-2003 г. Тогава завърши.

- Т.е. не отговарят на истината твърденията, че е завършил в Саудитска Арабия?
- Не, той никога не е учил в Саудитска Арабия. Това е чисто и просто лъжа и клевета.

- Какви са вашите впечатления от него?
- Млад човек, амбициозен, ерудирана личност, уравновесен човек. Преди две години той участва в дискусия в “Червената къща” в София по програма, финансирана от Американското посолство.

- А защо вече не е имам?
- Там по принцип няма необходимост от кадри, защото вече има доста завършили хора. Една от причините за смяната на имамите е ниското заплащане. Друга е, че там се построи втора джамия и са се разбрали. Това вече е работа на районния мюфтия.

- Депутатът Яне Янев твърди, че Мурат Бошнак е задължавал родителите да избират като ЗИП неговия предмет, заменил е обръщението “господин” с “ага”, забранявал е светското облекло…
- Тези твърдения са несериозни. Нито един нормално развит човек не би твърдял такива неща. Пак повтарям – аз познавам г-н Бошнак, няма как да е истина това, което се говори. Той няма как да кара някого да пише декларация, че трябва да избират неговия предмет – той е свободно избираем, родителите подписват декларациите. Може би тук се крие друга цел – да се уплашат хората и да не искат вече да се изучава този предмет.

- Чу се, че по време на служба в джамията са се отправяли закани срещу тези, които не са съгласни…
- В джамията не може да има закани срещу никого. Това не е място за закани, а за молитва. Не вярвам да има такова нещо, защото познавам Рибново много добре. Посещавал съм го по времето на комунизма и след това.

- И какви са ви впечатленията? Рибново е много колоритно и много различно от всички други.
- Не е различно. Село като всички останали в България, в което хората изпълняват ислямска религия и с нищо не са по-малко граждани на тази страна от други. Но на някои явно това не се харесва и искат да ги третират като “втора ръка” хора. Затова и се правят всички тези неща.

- Кога за последно бяхте в Рибново?
- Миналата година.

- Г-н Хаджи, от време на време се появяват информации за съществуването на организации и проповедници на радикален ислям у нас…
- Радикален ислям в България няма. Ние също сме обезпокоени от грубата намеса на някои политици във вътрешните дела на изповеданието и в това число от постоянните обвинения срещу нас за радикален ислямизъм. Това, което хората го изповядват по места, не е от вчера. Мюсюлманите в България не са дошли от арабския свят. Те са коренно население на тези земи, отдавна живеят тук и между тях и хората от другите изповедания никога не е имало проблем.

Мисля, че оттук нататък също няма да има проблем. Мисля, че не е добре заиграването с нападки срещу нас, тъй като това няма да доведе до добър край за никого. Ние сме граждани на тази страна, не сме по-малко родолюбци от когото и да било и при положение, че има какъвто и да е радикален ислям, ние първи бихме сигнализирали органите на реда. Но в България такова нещо не е имало и няма да има.

- Как се назначават учителите по религия у нас?
- Назначават ги директорите и те работят по програма, установена и одобрена от програма на Министерството на образованието и науката.

- Вие нямате ли глас в решението при назначаването им?
Ние нямаме право да кажем кой ще се назначава. Ако евентуално бъдем запитани дали дипломата на еди кой си е получена от Висшия ислямски институт и е правоспособен като преподавател, ние казваме да или не.

- Обаче чакате да ви попитат.
- Разбира се, ние няма как да се месим в работата на МОН. Нашата цел е религията да бъде изучавана “на светло”, под контрола на министерството. За голямо съжаление някои хора искат нещо друго – да вкарат религиозното образование “под земята”. Ние не искаме това. Няма как да тръгнем по селата и да кажем този назначете, пък онзи не. С това изключение, че ако някъде общината не може да плаща ЗИП-овете за религия ислям, тогава ние плащаме заплатите на преподавателите. Такива случаи са рядкост, но все пак съществуват.

- Колко учители по ислям има в България?
- Не мога да ви кажа.

- А на колко вие плащате?
- Не са много, но не мога да се ангажирам с конкретна цифра.
Мария Филева
Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи