Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, март 19, 2009

Условия за радикален ислям в България няма или радикален ислям у нас е чист блъф

Радикален ислям у нас е чист блъф

Проф. Антонина Желязкова

Последните събития в Рибново и община Гърмен говорят или за пълно неразбиране на особеностите на ислямското вероизповедание у нас, или за опит да се извлекат политически дивиденти за наближаващите избори.
Условия за радикален ислям в България няма. Има, разбира се, известни специфики между етническите турци и българите мюсюлмани. През последната година проведох с екипа си сравнително проучване в две общини - Руен, Бургаска област, където живеят етнически турци, и въпросния Гърмен. Те потвърдиха отдавна доказаната теза, че етническите турци у нас са твърде светски и либерални. Те просто са имунизирани против всякакви радикални форми на исляма.
Факт е, че в община Руен се строят или реставрират джамии. Но това се прави от замогнали се местни изселници в Турция. Те се чувстват кръвно свързани с родния край и с България и затова вършат тази благотворителна дейност. И дават пари за строителство и на църкви в района. И това е най-специфичната форма на междурелигиозните отношения у нас, българският религиозен модел - там, където едното вероизповедание е по-богато и по-многобройно, помага за храмовете на другото.
В Западните Родопи нещата са малко по-различни. Хората са по-бедни, по-консервативни, по-стриктно спазват религиозните традиции. Тук действително има някакво спонсорство от страна на арабски фондации. Но доколкото съгласно нормите на исляма една джамия трябва да бъде построена от тези, които ще се молят в нея, основните средства, и най-вече доброволен труд за изграждането са по линия на местните хора.
Но не това е главното в случая. Най-страшното е, че хората от Гърмен и съседните общини отново бяха изправени на нокти. Показната акция срещу кмета Башев възкреси всички страхове от миналото - че над тях пак ще бъде извършено някакво насилие на религиозна основа. А тези хора винаги са живели мирно със своите съседи християни. И всякакви приказки за радикален ислям са само в главите на някои български политици.
Кому беше нужно кметът Башев и учителят Бошнак да бъдат демонстративно отвеждани в София за някаква справка?
Нека най-сетне оставим тези честни и трудолюбиви хора на мира. И да не създаваме истерия около един чисто трудово-професионален спор в училището на Рибново. За какъвто всъщност в крайна сметка става дума.
Записа Константин Събчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи