Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, октомври 07, 2009

Недоумение и безпокойство от случващото се в страната !

Съобщение до медиите !

Wednesday, 07 October 2009 14:44

Главно мюфтийство на мюсюлманското изповедание в България се обръща отново към българските медии и общественост, за да изрази своето недоумение и безпокойство от случващото се в страната. Въпреки многобройните призиви на Главно мюфтийство за спокойствие и взаимно уважение между религиозните общности, ние сме свидетели на поредното посегателство срещу мюсюлмански храмове, което е поредно доказателство, че толерантността в България вече е нарушена и ние тепърва трябва да работим за нейното трайно възстановяване и налагане като модел на поведение, който да развиваме.

В резултат на безотговорното и некомпепетентно преекспониране на темата за исляма и религиозната дейност на мюсюлманите в страната, намерението на определени среди да манипулират обществото ни и да представят мюсюлманите като перманентна опасност, застрашаваща сигурността и цялостта на страната ни, се изправяме пред важни въпроси, които си задаваме все по-често в последно време – на кого и как пречат мюсюлманите в България, равноправни ли сме с останалите граждани и кога ще имаме възможност да изповядваме исляма, чувствайки доверието и подкрепата на държавници и общество?

Информираме, че на 05.10.2009 г. е била подпалена джамията в гр. Благоевград и е изгоряла част от покрива и. На 07.10.2009 г. е била подпалена джамията в гр. Никопол, която изгаря напълно. Двата храма са исторически и културни паметници от национално значение. Припомняме, че в страната има над 110 случая на различни посегателства и оскверняване на мюсюлмански храмове като в нито един от тях не е установен и наказан извършителят. В отговор на всички запитвания, дали се спазват правата на мюсюлманите и основателни ли са твърденията, че сме ограничавани да изповядваме и проповядваме напълно свободно религията си, припомняме някои от проблемите на Мюсюлманско изповедание, а именно: забавяне с близо една година отговора за необходимите разрешителни за осъществяване на проекта за Културно-образователен и административен център в кв. „Малинова долина”, спреният строеж на джамия в гр. Бургас, продължаващите 20 години съдебни спорове с офицера от Държавна сигурност Недим Генджев по отношение на легитимността на ръковоството на изповеданието, честите привиквания на имами и служители на изповеданието ни в службите за сигурност по различни поводи. Един съществен проблем е оспорваната идея за построяването на втора джамия в столицата, въпреки факта, че всеки петък около 500 и на всеки байрам около 2000 богомолци стоят извън храма и не успяват да изпълнят спокойно своите молитви. Постоянните обидни, недоказани и неоснователни нападки от страна на много български медии, общественици и журналисти за обвързаност на мюсюлманите в страната с фундаментализъм, тероризъм, сепаратизъм и други незаконни действия, опасни за националната сигурност и обществения ред, са само част от многото факти, които бихме могли да изтъкнем в подкрепа на нашите твърдения, че има опити да се превърнем в обект на всеобщо обществено недоверие и по този начин да се попречи на нашето развитие. Всички тези недоброжелателни обвинения и действия целят да противопоставят обществото ни на религиозен и етнически принцип като разрушат модела на установеното добросъжителство и уважение между различните религиозни общности в страната.

Във връзка с гореизложеното, Мюсюлманското изповедание за пореден път призовава българските държавници и цялото българско общество да бъдат високо отговорни и да положат всички усилия за опазване на най-ценното, което притежаваме и с което се гордеем – религиозния мир и толерантност в България. Необходимо е всички да спазваме българските закони и да не се поддаваме на провокации, които целят разделение на обществото ни. Призоваме служителите на МВР да бъдат експедитивни в своята дейност, да установят причините за последните две посегателства срещу джамии и да открият извършителите на това злосторно деяние, а също така да вземат необходимите мерки за гарантиране на спокойствието на всички български граждани както и за опазване на храмовете ни.

Пресслужба на Главно мюфтийство


Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи