Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, март 26, 2009

Антитерористичната стратегия на Лондон

26. 03 .2009 Дауд Абдула

Лондон къса с най-голямата ислямска организация
САЩ отхвърля Тарик Рамадан

На 24 март британското правителство публикува осъвременената версия на своята антитерористична стратегия, озаглавена „Contest 2”. Самата министърка на вътрешните работи Джаки Смит официално обяви това събитие. За някои от основните принципи, залегнали в нея, сайтът Ориент.Бг вече писа. Представляваха интерес най-вече белезите, които определят британското виждане за радикален ислям (http://www.orientbg.info/sabitia/uk_zakon.html). Изтеклата към медиите тогава информация, в по-голямата си част потвърди своята състоятелност.

„Contest 2” е продължение на формулираната за пръв път през 2003 г. стратегия за борба срещу ислямския радикализъм в Обединеното кралство. Тя се базираше върху четири оперативни принципа – охрана, наблюдение, подготовка и предотвратяване. За нея са изразходвани между 70 и 90 милиона паунда, насочени в подкрепа на местните мюсюлмански организации, които трябва да се борят срещу радикалите. В новия вариант е поставен силен акцент върху борбата срещу хората, които отричат „британската ценностна система”. Наблюдателите споделят, че ако „Contest 1” се опитваше да хвърля мостове към радикалите и по някакъв начин да ги неутрализира, то сега новата версия директно „оперира със скалпела”. Парите, които са били отделени за „посредниците”, не са оправдали своето предназначение. Журналистът Съни Хаддал от „The Guardian” е на мнение, че „екстремисти като “Islam4UK”, които представляват радикалите от организацията „Мухаджирун” (http://www.islam4uk.com/) и „Хизб ут тахрир” са успели много умело да променят тактиката си и да запазят своето влияние върху широките слоеве от британските мюсюлмани. Те дори „са били създали нови начини за критика и насъскване срещу политиката на британското правителство”. Експертите твърдят, че около 60 000 работещи в правоохранителните органи на кралството ще бъдат ангажирани да следят за прилагането на новите правила.

Мнозинството представители на британската мюсюлманска общност разкритикуваха новата правителствена стратегия. В общи линии те не отхвърлят правителствената дефиниция на понятието „радикален ислям”, претендирайки че това ще постави хората от малцинството „под микроскоп”.В същото време стана ясно, че властта не смята да отстъпва пред критиките, колкото и силни да се те. Нещо повече, принципите на стратегията веднага започнаха да се изпълняват. Правителството прекъсна официално връзките си с Ислямския съвет на Великобритания (ИСВ), най-многобройната организация на ислямските неправителствени организации в Обединеното кралство. Причината за това е призивът на министъра на общностите и местното управление Хензел Блеър. Тя призова ръководството на ИСВ да отстрани от своите редици заместник-генералния секретар Дауд Абдула. Мотивът за това е, че в Истанбул в края на миналия месец, заедно с още 90 известни мюсюлмански клирици и активисти от цял свят, той е подписал документ, озаглавен: „Декларация на победата, която дари Аллах в Газа”. В него, освен подкрепа за радикалното движение „Хамас” и осъждане на „подлата ционистка агресия”, се отправя призив за „противопоставяне на окупационните войски, които се опитват да попречат на снабдяването на Газа с оръжие и да разширят ефекта на обсадата на ивицата.” Освен това в текста съществува пасаж, който призовава към „противопоставяне на всички, които сътрудничат с ционисткия враг”. Според местни анализатори именно тези моменти от декларацията са причината Дауд Абдула да попадне в забранената категория.

Още по време на войната в Газа премиерът Гордън Браун изрази готовност да прати британски военнослужещи да следят и предотвратяват евентуална контрабанда на оръжие към Газа в полза на „Хамас”. По-късно Обединеното кралство, заедно с още осем европейски държави, се присъедини към международната коалиция, която се нагърби да следи за подобни действия. По този начин Дауд Абдула, който е поданик на Нейно Величество, призовава за нападения срещу военните части на кралството, които могат потенциално да бъдат разположени в Газа.

Самият Дауд Абдула остро критикува решението на правителството. Той твърди, че то противоречи на международното право, че няма съгласие на парламента и че в края на краищата няма дислоцирани британски войници във водите на ивицата Газа.

Ръководството на ИСВ, което получава по 150 000 паунда годишно от държавата, изрази своето учудване от действията на Блеър и ги определи като „диктат и нарушаване на правата”. Председателят на джамийското настоятелство в графство Ланкашир Абдул Хамид Курейши заподозря, че зад действията на британското правителство стои Израел.

В същото време първоинстанционният американски съд потвърди отказа на администрацията на Джордж Буш да откаже достъп до пределите на САЩ на възприемания като идеолог на евроисляма швейцарски изследовател Тарик Рамадан. Последният е роден в Женева и е внук на създателя на движението „Мюсюлмански братя” Хасан ал Банна. Понастоящем той чете лекции в университета в Оксфорд, Великобритания. Рамадан е една от личностите, които подкрепят най-голямото обединение на ислямски неправителствени организации на стария континент – „Федерация на ислямските организации в Европа”. Счита се, че по своята идеология тя е близка до тази на „Мюсюлманските братя” и се финансира до голяма степен от саудитски източници.

През 2004 г. Рамадан спечели конкурс за преподавателско място в университета „Нотр Дам” в щата Индиана, но властите му отказаха виза. Мотивът бе, че подкрепя тероризма, тъй като е предоставил 900 долара дарение за две благотворителни организации, близки до радикалното движение „Хамас”. Главният прокурор на САЩ заяви, че проблемът не е съдебен, а консулски. Магистратът посъветва адвокатите на Рамадан, които декларираха, че ще обжалват решението на съда, да се обърнат към консулския отдел на някое американско посолство. В същото време главният прокурор се солидаризира с действията на американската юрисдикция.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи