Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, март 19, 2009

Това,което в Европа или в светски мюсюлмански страни като Турция,Сирия или Египет се смята за радикализъм,за Саудитска Арабия е направо либерализъм

Лондон преглътна забрадките, Париж - не

Проф. Владимир Чуков

Няма експерт по исляма в света, който да се нагърби да даде общовалидна формула за това що е радикален ислям. Всичко зависи от спецификата на дадената страна, все едно дали е християнска или мюсюлманска. Това, което в Европа или в светски мюсюлмански страни като Турция, Сирия или Египет се смята за радикализъм, за Саудитска Арабия е направо либерализъм. Конкретен пример - неотдавна в Сомалия решиха да въведат официално Шариата (мюсюлманското религиозно право), но там именно крайните ислямисти не се съгласиха, защото според тях дори и той бил твърде умерен!
Но дори и в Европа няма единна концепция по тази тема. Във Франция например носенето на забрадки се смята за демонстрация на радикален ислям, докато в Англия изобщо не се обсъжда. Като пример за държавническо отношение по проблема мога да дам Лондон. Там съществува официална доктрина за белезите на радикалния ислям. И на нейната база се изработва съответната държавна стратегия за борба с него. В изработването на концепцията участват широк кръг от експерти и представители на мюсюлманската общност в страната.
Ето петте белега, които в Кралството се смятат за белези на ислямски фундаментализъм.
Първо, искане за институционализиране на Халифата (сливане на светската и религиозната власт).
Второ, искане за въвеждане на Шариата.
Трето, проповядване на джихад в страната и в чужбина, включително и "политическия" джихад, проповядван от палестинците спрямо Израел.
Четвърто, обявяване на хомосексуализма за грях, който подлежи на наказание.
Пето, възхваляване на убийствата на войниците от международните сили в Ирак и Афганистан.
Ако управляващите у нас наистина чувстват някакви заплаха от проникване на радикален ислям в България и искат да се борят ефективно с него, може да направят същото. Има достатъчно светски специалисти по ислям, има и Главно мюфтийство. Дирекция по вероизповеданията към правителството обаче трябва да бъде инициаторът и институцията, която да организира изработването на формулировката кое в България трябва да се смята за изява на ислямски фундаментализъм. За да не се оставят политици като Яне Янев да хвърлят в публичното пространство безотговорни и опасни изявления по въпроса с цел трупане на предизборни дивиденти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи