Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, февруари 11, 2009

Преди 30 години на 11 февруари в Иран побеждава Ислямската революция

В Иран побеждава Ислямската революция ( 1979 г.)

11 февруари 2009 | 03:36 | Агенция "Фокус"

Преди 30 години на 11 февруари в Иран побеждава Ислямската революция. Чрез Иранската революция Иран преминава от прозападно ориентирана монархия (по време на управлението на Шах Мохамед Реза Пахалави) в шиитска ислямска република (по време на управлението на аятолах Хомейни). Революцията се разделя на два периода: първият е свързван със създаването на алианса на либерални, леви и религиозни групи, а вторият период се характеризира с властта на аятоласите, често наричан Ислямска революция. На 26 януари 1963 г. шах Реза Пахлави започва кампания по модернизация на страната. Известна още като “бялата революция”, тя предвижда поземлени реформи, модернизация на икономическата и социалната сфера. През 1978 г. религиозните среди се отказват от подкрепата си за шаха. Стига се до безредици, масови демонстрации и протести. Въведено е военно положение. Формира се опозиционно движение около ислямския фундаменталист аятоллах Р. Хомейни. На 16 януари 1979 г. в резултат на усложнената политическа обстановка шахът и семейството напускат страната. На 1 февруари след 14-годишно изгнание, наложено му заради противопоставяне на режима, в страната се завръща аятолах Рухола Хомейни. На 11 февруари революцията побеждава. Проведен е референдум и на 1 април 1979 г. Иран е обявен за ислямска република. Приема се нова конституция, която се основава на парламентарна форма на управление с избираем президент и еднокамерен парламент. Възприет е Шириата (закон от Корана) като основа на законовата система и се съставя Съвет на старейшините, подчинен на религиозни лидери: “улами” ( религиозни мъдреци) и “молла” (тълкуватели на Корана). На 25 януари 1980 г. Аболхасан Бани-Садр е избран за президент на републиката. Правителството започва мащабна програма за национализация. Съгласно приетата през 1981 г. конституция на Иран в страната са забранени всички политически партии и неислямистки движения.
-
Иран бил станал свръхсила, готова за диалог със САЩ

ТЕХЕРАН - “Иран вече е свръхсила”, обяви президентът на страната Махмуд Ахмадинеджад в речта си по повод 30-ата годишнина от Ислямската революция.
“Страната ни е готова на диалог със САЩ, но при определени условия”, заяви на многохиляден митинг в столицата Ахмадинеджад. Като едно от тях президентът посочи коренна промяна в американската политика, но реална, а не тактическа. Той се надява, че Барак Обама ще спази именно обещанието си за промяна.
Ахмадинеджад предупреди, че светът не иска нов “черен” период, визирайки управлението на Джордж Буш. “Ако някои опитат да повторят неговото дело, ги очаква още по-лоша съдба”, заяви иранският президент.
Ахмадинеджад декларира готовност за преговори относно прекъснатите през 1980 г. дипломатически отношения със САЩ, но след изясняване на различията по някои въпроси. Сред тях са иранската ядрена програма и оказваната подкрепа от страната на моллите за Хамас и Хизбула.
Тържествата за 30-годишнината от революцията започнаха вчера сутринта, а сред манифестиращите имаше хора с плакати “Иран отиде в Космоса”, “Смърт на Израел”, “Смърт на САЩ”. труд

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи