Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, февруари 12, 2009

Турскоговорящи ромски младежи-мюсюлмани вандалстват в гробището на с. Опълченско

Хванаха петима от вандалите в гробището на с. Опълченско

Петима от групата, извършила вандалски действия в гробището в с. Опълченско, са установени от криминалисти от ОД на МВР-Кърджали.

Единият от задържаните е пълнолетен, а другите четирима - непълнолетни. И петимата са жители на селото.

Проверката по случая е започнала след подаден сигнал, че се разпространява видеоклип в интернет, на който се вижда как група младежи изтръгват кръстове от гробове, измъкват желязна ограда и извършват непристойни действия върху местата, където са положени покойниците.

Участниците в клипа са разпознати след разговори с местните хора

Снети са обяснения от непълнолетните в присъствие на педагог и инспектор от Детска педагогическа стая.

Обясненията на младежите водят към заключението, че става дума за безмотивни хулигански действия. По първоначални данни момчетата са пили бира преди вандалската акция в гробището.

Проверката по случая се извършва с оглед на чл.325 от Наказателния кодекс за хулиганство.

Продължава работата по установяването на останалите двама участници.

На видео, разпространено в интернет, се вижда как група турскоговорящи младежи оскверняват български гробища. Клипът сега може да бъде видян в You tube.
Петима от групата са арестувани, но мотиви не могат да се установят.
-

Роми говорещи турски изтръгват кръстове от гробове, палят плочи, измъкват желязна ограда и извършват непристойни действия

24 Часа








-
Сред вандалите имало и етнически българин


24 Часа

Mладежите изтръгват кръстове от гробове, палят плочи, измъкват желязна ограда и извършват непристойни действия. Подиграват се на мъртвите и пеят сватбарски песни над гробовете. Това се вижда на заснетото с джиесем и пуснато в интернет клипче (виж кадри вляво). През цялото време вандалите старателно позират на снимащия. Говорят на турски диалект, който се използва от местната циганска общност. Чуват се и реплики на български. В интернет тръгна спор дали те са роми или турци. Вчера следобед комисар Красимир Василев обяви, че в групата има един етнически българин. Останалите били от ромски произход.
"Опитите да се хвърли вината върху мюсюлманската общност са спекулации. Нито един истински вярващ не би посегнал на гроб, независимо представител на чия религия е погребан в него", коментира районният мюфтия на Кърджали Шабанали Ахмед. (24 часа)
-
Почерпени с бира тийнейджъри са осквернителите на християнското гробище край кърджалийското село Опълченско.
Криминалисти от местната полиция вече са установили и седемте участници в групата. Само един от тях е пълнолетен. Всички са от Опълченско и учат в кърджалийско училище.
"След сигнала и незабавно проведените разговори с местни хора бяха разпознати участниците в хулиганската проява", каза зам.-шефътна ОД на МВР в Кърджали комисар Красимир Василев.
"Младежите не могат да обяснят постъпката си. Явно е, че става дума за чисто хулиганска проява. Не може да бъде търсен друг подтекст", заяви комисар Василев. Тийнейджърите си признали, че преди да отидат на гробището, са пили бира. Обяснили, че постъпката им хрумнала спонтанно. "Те се притесняват от реакцията на родителите си", каза още полицейският началник.
Вчера в Опълченско още не знаеха за случилото се в християнските гробища. Те са отдалечени на около половин километър от селото. Мястото не е оградено и е доста запуснато, защото за последно покойник е бил погребван там през 1976 г.
Вандалската проява бе осъдена в декларации на БСП и НДСВ в Кържджали.
НЕНКО СТАНЕВ
КАЛИНА ВЛАЙКОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи