Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, февруари 13, 2009

Нов мюсюлмански молитвен дом в село Пепелище

[2009-02-11]

ИЗГРАЖДАТ НОВ МЮСЮЛМАНСКИ ХРАМ В МАКЕДОНЦИ



Кметът Дурсун Ахмед очаква финансова подкрепа от местните бизнесмени
„По проект изграждаме нов молитвен дом в село Пепелище за нуждите на мюсюлманското население в кметство Македонци. В момента продължават строителните дейности, които се извършват с лични финансови средства и доброволен труд на местното население. Остава да се изградят покривната кострукция и минарето”, заяви кметът на кърджалийското село Македонци Дургут Ахмед. Посетихме на място строителните работи на храма. Майстор Реджеб Мехмед от Пепелище уточни, че височината на минарето ще бъде около 16 метра. Жителите на кметство Македонци се надяват до края на лятото молитвеният дом да бъде открит за вярващите. Капацитетът му ще бъде над 150 души. Очакват още финансова подкрепа от местните жители, бизнесмени от региона и от изселници. Кметът Дургут Ахмед изказва голяма благодарност на досегашните дарители от различни институции, които са подкрепили финансово изграждането на джамията.
Кметът отбеляза, че основният ремонт на отсечката Дъждино – Пепелище, до разклона за село Глухар е друг важен проект, който предстои да се реализира. Пътят е пълен с кърпежи и се нуждае от разширение при опасните участъци. С ремонта ще се разреши проблема с голямото движение на автомобили, пешеходци и ще се избягнат възможни злополуки.
В Македонци по постоянен адрес живеят над 2500 души, като има наблюдение на прираст на населението. В момента поради тази причина се усеща необходимост от нови парцели за изграждане на жилищни сгради. В тази връзка предстои да се извърпи промяна за строителният план на село Дъждино с цел обособяване на отделни парцели. Като в момента вече няма свободни терени, разказва кметът Дургут Ахмед. Най-голям проблем според кмета на селото е инфраструктурата.
Актуален проблем в момента са били зачестилите аварии с питейната вода. Вътрешната инсталация на Македонци е изградена със стоманени тръби, които натрупвали ръжда и довеждали до замърсяването на питейната вода. Водопроводната мрежа е била изградена през 1996 година и до ден днешен водата не може да се използва за пиене. Кметът уточни, че има голяма реакция от страна на местното население, които плащали за питейна вода, без да го използват за лична консумация. Взетите проби от страна на РИКОЗ-Кърджали за химичен анализ показвали, че водата отговаря на всички изисквания за качество, но местните не са съгласни с тази констатация. Според кмета, единственият начин за разрешаване на проблема е подмяната на стоманените тръби с нови PVC.
„За тази цел, ще направя необходимата консултация с директора на фирма „ВиК” ООД –Кърджали инж. Милан Миланов, който е собственик на водопроводната мрежа”, каза Дургут Ахмед.
Общинските съветници от ДПС Мюзеки Ахмед и Халил Апти също са обещали на жителите на Македонци да окажат съдействие при разрешаването на проблема с питейната вода.
63 годишният Мюмюн Мехмед от село Дъждовница сподели за „Арда нюз”, че вече над 10 години има постоянно проблеми с качеството на питейната вода.
„Макар, че е предназначена за пиене, не мога да използвам водата за битови нужди – перални, бойлери. Досега съм сменил два бойлера”, разтревожен ну уточнява възрастният човек.
В местното основно училище „Никола Йонков Вапцаров” учат 70 ученици от близките села. Има и полудневна детска градина в село Пепелище.
Школото е създадено през 1929 г. като светско, като до миналата година към учебното заведение се помещавала и полудневна детска градина. През 80-те години на миналия век учебното заведение става републикански шампион по благоустрояване. Дворът и сега е отлично поддържан. През 2004 година с проект е подновена цялата ограда. Една от стаите на школото, благодарение на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис е пригодена за физкултурен салон. Имат и училищна библиотека. Отопляват се с дърва и въглища.
За съжаление, полудневната детска градина към учебното заведение е закрита поради факта ,че родителите са предпочетили, малчуганите да посещават целодневни градини в областният град. Кметът Дургут Ахмед уточни, че е направил предложение до общинската администрация, за откриване на целодневна детска градина към училището. Мотивита са му били, че имат достатъчно брой деца, родени през 2003-2008 година.
„Само в Дъждовница и Македонци има над 40 малчугана.
Досега ремонтите на съществуващата сграда на полудневната градина към школото, предимно за освежаване, са правени със средства на училището.Очаквам да бъде заложено в бюджета на общината, като приоритет, да се извърши основе ремонт на сградата”, заяви кметът Дургут Ахмед.

Гюнер ШЮКРИ


http://www.kircaalihaber.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи