Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, февруари 18, 2009

Политическата система на Ирак и последните местни избори

Amer_Abdulkarim18. 02. 2009

Анатомия на политическата система на Ирак и последните местни избори

Амер Абдулкарим

1. Парламентарни политически коалиции и партии

Политическа коалиция „Обединен иракски съюз” е ислямска шиитска коалиция, състояща се от 14 шиитски политически партии. Водеща парламентарна политическа сила, която спечели изборите през м. декември 2005 г. с подкрепата на религиозната академия на Али Систани в Наджаф и с приемането в състава си на политическото движение на младия радикален шиитски духовник Моктада ас Садр”.

По време на предизборната кампания за провеждането на местните избори на 31.01.2009 г. шиитският алианс се е разцепи на две основни групи, които са във вътрешноконфесионален конфликт. Първата фракция, ръководена от Нури ал Малики се нарича „Съюз на правовата държава”, а втората е оглавена от Абдулазис ал Хаким. Тя се нарича „Листа на загиналия Михраб и независимите сили”.

Местната сунитска общност е представена от политическия коалиционен субект „Фронт за иракско съгласие”. В него са включени три партии, които представляват тази конфесионална група. Въпросната коалиция се противопоставя на новоприетата Иракска Конституция и се стреми към нейната промяна и прегласуване. В състава й влизат „Иракска ислямска партия” на Тарик Хашими, „Общ конгрес на иракския народ” на Аднан Дилеми и „Национален иракски съвет за диалог” на Халаф ал Айян.

Кюрдите в страната се представят от политическата коалиция „Кюрдски Алианс”. Последната е съюз между осем политически сили, представители на кюрдски патриотични, демократически, комунистически и религиозни партии и движения. В това число влизат и управляващите в Кюрдистан, Северен Ирак „Патриотичен съюз на Кюрдистан” на Джелал Талабани и Кюрдска демократическа партия” на Масуд Баразани.

Особен интерес представлява политическата коалиция „Иракска национална листа”. Става въпрос за либералнодемократична формация, на която първоначално се възлагаха големи очаквания по отношение на демократичните процеси в иракския парламент. Поради политиката на лидера на коалицията Аяд Ауи (Бивш министър-председател на Ирак през периода 2004-2005 г.) и използваната от него сила при потушаване на вълненията на сунитите във гр. Фалуджа и на шиитите в гр. Наджаф (през 2004-2005 г.), както и обвиненията в корупция и незаконно присвояване на финансови средства, става невъзможно Аяд Ауи да остане на поста министър-председател на Ирак.

Друг значим политически субект е обединението „Листата на Ахмед Чалаби”. Коалицията включва 10 партии и политически движения начело с Ахмед Чалаби, който през 2005 г. се отдели и разграничи от политиката и действията на политическа коалиция „Обединен иракски съюз”.

Следващият значим политически субект е Иракски фронт за национален диалог” (ИФНД). Той е създаден след напускането на определени кръгове на редовете на сунитската коалиция Фронт за иракско съгласие” на Салех Мутлаг. В състава на ИФНД влизат 5 партии.

Политическата коалиция „Ислямски съюз” е шиитско политическо обединение, което развива религиозна дейност. Състои се от 6 политически партии, които пропагандират религиозната шиитска идеология, подкрепена от две от религиозните шиитски академии на аятолах Сайед Садък Ширази и аятолах Сайед Мохамед Таки Мудариси.

Политическата формация „Листата на Митал Алуси”. Последният е един бившите лидери на партия „Иракски национален конгрес” на Ахмед Чалаби. Той се отцепва от формираванието на своя бивш съпартиец и създава свой собствен субект, в чийто състав са включени две партии, а именно „Иракска народност” на Митал Алуси и „Иракски федерален съюз”, оглавена от Мудин Рикаби.

На последните местни избори се състезаваха и кандидатите на „Фронта за национално спасение”, чийто лидер е Абдилсатар Джумейли. В състава на коалицията са 3 политически партии.

Друг местен играч е обединението „Технократи”, създадено от Али Дабаг, който понастоящем е говорител на иракското правителство. Последният напусна шиитския политически мастодонт „Обединен иракски съюз”. В същото време въпросния субект има силно парламентарно представителство. То включва в себе си група, произхождаща от партията „Ад Дауа”, под ръководството на Изалдин Салим, „Съюзът на племената в Ирак”, „Съюзът на академичните имигранти”, „Съюзът на арабските синове от юг” и „Движението за националното единство”.

Наред с водещите политическите субекти на местни избори 2009 имаше и кандидати и на следните по-малки партии:

- „Обединено демократическо национално движение”, представляващо значителна група на лидерите на сунитските племена в Анбар;

- „Движение на арабските иракчани”, начело с Хусамадин Али;

- „Единен национален фронт”, състоящ се от 6 движения на местните шиити и християни;

- листата „Иракски мир”, създаден от Лейт Куба (Говорител на бившия иракски премиер Ибрахим Джаафари);

- „Съюз за справедливост и бъдеще”, начело с Абдулрахман Насър Аллах;
- „Иракски туркоменски фронт”, начело със Саидадин Аркидж;

- „Ислямски кюрдски съюз”, начело със Салахадин Мохамед Бахаедин;
- листата „Независими”, оглавена от Хюсейн Шехристани, настоящ министър на петрола;

- „Съюз за бъдещ Ирак”, създаден от бившия министър на петрола Ибрахим Бахар ал Улум, напуснал шиитската коалиция „Обединен Иракски съюз”, и Хамид ал Кафаи, говорител на бившето иракско правителство.

2. Настъпили преструктурирания на политическите сили в иракския парламент през периода 2006-2008:

- Оттеглянето на партия „Фадила” и „Движението на Моктада ас Садр” от шиитската коалиция „Обединен иракски съюз” и заемането на водещо място в коалицията от страна на „Висшия ислямски съвет на Ирак” (ВИСИ);

- От състава на голямата сунитска парламентарна коалиция „Фронт за иракско съгласие” излязоха малки групи от т. нар. „арабско ядро” и друга група, начело с Таха Лихеби. Част от отцепилите се политици се включват в новосъздаденото сунитско политическо движение „Съюз на синовете на Рафидейн”, начело със Селям Ал-Заубауи (Вицепремиер в правителството на Нури Малики);

- От политическата коалиция ”Иракска национална листа”, начело с Аяд Алауи излязоха „Иракската комунистическа партия” (ИКП), а депутатите Сафие Сихил и Уаил Абдуллатиф станаха независими.

В резултат на парламентарните противоречия и започналите разцепления в коалициите, в средата на 2007 г. бяха създаденитри нови политически формации и една нова голяма политическа коалиция, която е в процес на изграждане. Става въпрос за:

- Движение „Национално възстановяване” на Ибрахим Джаафари, Бивш министър-председател и бивш лидер на партията Ад Дауа на Нури Малики;

- „Съюз на синовете на Рафидейн” начело на Селям Ал-Заубаи с четири бивши министри и технократи;

- „Щедрост”. Коалицията е сунитска и включва многобройни представители на „Комитетите за възраждане” в гр. Багдад и прилежащите му райони;

- „Иракски национален фронт”.

През периода 2007 -2008 г. бяха положени усилия за създаването на съответна парламентарна коалиция. Същата обединява влиятелни политически фактори като ислямската партия „Фадила” с лидер Надим Ал-Джабури, „Движението на Моктада Ас-Садр” с лидер Хасан Рубайи, движение „Национално възстановяване” на Ибрахим Джаафари, "Иракска листа”, „Арабска група за национален диалог”, „Движението на Ибрахим Ал-Джаафари”, „Съвет за национален диалог” на Салех Мутлаг и групата „Рисалиюн” на Насир ал Исауи.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи