Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, февруари 27, 2009

Използване на рап музика от Ислямистката Партия на благоденствието

27. 02 .2009 Ceza

Ислямистката Партия на благоденствието заложи на рап музиката

С наближаването на датата на местните избори в Турция – 29 март, политическите партии използват различни средства, за да излъчат своите послания и да привлекат повече избиратели. Понякога инструментариумът на политическия маркетинг изглежда странен по отношение на програмата на самия партиен субект. Такъв е случаят с използването на рап музика от консервативната Партия на блаженството (ПБ). Опит за нейното възраждане беше направен преди няколко месеца с избора на нов, динамичен лидер.

Вестник „Хюрриет” информира, че на специален семинар на ръководния орган на въпросната формация е избран лозунгът за предстоящите местни избори: „Има разлика”. Впоследствие участниците си дали сметка, че в момента е популярна песента на известния турски рап изпълнител Джеза със същото наименование. В текста се поставя акцент върху упадъка на моралните ценности в турското общество. Особено впечатляващ и функционален за предизборните цели на ПБ е припевът. В него се казва: „Има огромна разлика между теб и доброто, голяма разлика между теб и мен, огромна разлика между лошото и мен и голяма разлика между този, който стои по средата между лошото и доброто.” Заложената в партийната стратегия идея е да се направи максимално разграничение между ПБ и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). След време основният партиен лозунг е допълнен: „Има разлика, има Благоденствие”. Освен него, активистите на формацията се канят да използват и други лозунги като: „Има разлика между това да си управляващ и това да си способен”, „Има разлика между това да говориш езика на народа и това да разбираш езика на народа” и други подобни.

Все пак, предварителните социологически изследвания показват, че ПСР най-вероятно ще удържи лидерските си позиции на тези важни за страната избори. Изглежда, че двете водещи партии ще потвърдят резултатите си в своите електорални крепости. Така например настоящият кмет на ПСР в най-големия град Истанбул води с 48,8% подкрепа срещу 37,2% за опонента му от Народнорепубликанската партия (НРП).

В Анкара разликата между двамата основни претенденти е по-малка. Настоящият градоначалник от ПСР е подкрепен от 39%, докато кандидатът на НРП – от 34,1%. В столицата се появява и сериозен трети играч, издигнат от Партията на националистическото действие (ПНД). Последният събира 22,4% от гласовете на избирателите в Анкара.

В Измир, който се счита за един от бастионите на НРП, вероятно настоящият кмет от тази партия няма да има сериозни проблеми с опонентите си. Той се радва на 53,1% подкрепа, докато кандидатът на ПСР събира едва 30,4%.

Наблюдателите отстояват тезата, че местните избори на 29 март представляват сериозна възможност за опозицията да възстанови част от загубеното си електорално влияние. Това може да стане, ако тя успее да избере свои кандидати на кметските места в Истанбул и Анкара. На този етап такава вероятност съществува единствено в столицата, където привържениците на лявата НРП и дясната ПНД са повече от тези на ПСР. Дали обаче опозиционните политици ще успеят да се споразумеят и да издигнат силен консенсусен кандидат срещу настоящия кмет от партията на премиера Ердоган е въпрос, на който е трудно да се отговори. Със сигурност обаче крайната ислямистка ПБ няма да е големият играч на тези избори. Социолозите отбелязват, че нейните кандидати нямат шанс да бъдат избрани в големите населени места.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи