Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, февруари 15, 2009

Екшън в църквата „Св. Георги” в квартал "Горубляне"

Столичният квартал "Горубляне" опитва да защити своя свещеник

„Не искаме да се бъркаме в работата на Църквата, нито да назначаваме попове. Искаме честни и явни избори за църковно настоятелство”, настояват жителите от квартала

Жителите на столичния квартал „Горубляне” излязоха на мирен протест в опит да защитят своя енорийски свещеник – отец Петър. Преди седмици хората от квартала разбрали, че отец Петър е обвинен в тежки длъжностни престъпления. Друг ще заеме мястото му в местната църква „Св. Георги”, а отецът ще служи в църква в град Трън.

Повечето горублянци не вярват в обвиненията срещу свещеника и твърдят, че няма никакви доказателства за вината му. „Обвиняват отец Петър, че е продал имот в кв. „Дружба”. Всеки може да види мястото, то си остава на Църквата. С решение на настоятелството го отдадохме под наем за срок от 30 години. Документите за това обаче изчезнаха”, обясни Анани Славчев, член на комитета в защита на отеца.

Много от жителите на квартала се събраха в неделната сутрин пред местното читалище, в опит да измислят решение на проблема. Не можем да се бъркаме в работата на Църквата и да назначаваме попове, единодушни бяха те. „Можем обаче да искаме избори за ново църковно настоятелство и да настояваме всичко да става явно и според правилата”, заявиха горублянци.


Цветанка Михайлова (на микрофона), член на инициативния комитет, запознава жителите на кв. "Горубляне" с правата и задълженията им като избиратели в църковни избори

В изпълнение на тази цел беше избран и Инициативен комитет, който да се заеме с подготовката на подписка. Със своите подписи, като трябва да бъдат събрани поне 2 хил., жителите на столичния квартал ще настояват пред Митрополията да бъде назначена дата за нови избори за църковно настоятелство. Предишните избори е трябвало да бъдат проведени на 2 ноември 2008 година, но са били отменени и новият свещеник и председател на църковното настоятелство, отец Христо, е бил назначен от Знеполския епископ Йоан. През миналата седмица Цветанка Михайлова, от инициативния комитет се е срещнала с епископа и му обяснила ситуацията. Очакванията й са дата за нови църковни избори да бъде назначена.

„Ние не приемаме обвиненията срещу отец Петър и посрещаме с недоверие новия свещеник , а това не е редно”, заявиха от инициативния комитет.

На срещата не присъстваха членовете на предишното църковно настоятелство, чиито подписи е трябвало да получат инициативите на отец Петър. „Разлепихме покани – те важат както за вас, така и за тях”, заяви Анжела Христова от инициативния комитет. „На следващите заседания ще пращаме официални лични покани, ако е необходимо”, обясни още тя.
Източник:

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи