Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, февруари 22, 2009

Немският канцлер Герхард Шрьодер в Техеран

22. 02. 2009 Шрьодер в Техеран

Посещение на Шрьодер в Техеран с неясни цели

Визитата на бившия немски канцлер Герхард Шрьодер в Техеран вдигна изключително голям шум в световните медии. Тя започна миналия четвъртък и по програма ще продължи четири дни. Официалният повод за пристигането на бившия канцлер в ислямската република е откриването на клиниката на неговия сънародник-невролог в Техеран. Немското външно министерство и иранският посланик в Берлин Али Шейх Атар заявиха, че визитата е от частен характер. В същото време, според медийни източници, всички бивши политици от подобен ранг са длъжни да съгласуват предварително подобна инициатива с МВнР в Берлин.

В медийното пространство се появиха различни интерпретации за истинската цел на посещението на Шрьодер в Иран. Водещо място заемат предположенията, че бившият силен човек в Германия, сега служител на руския монополист „Газпром”, е отишъл в Техеран, за да защитава интересите на настоящия си работодател. Предполага се, че използвайки своя авторитет в Техеран, той ще лобира пред иранските власти да не дават ход на конкурентния на Русия европейски газов проект „НАБУКО”.

Второто предположение е, че Шрьодер ще се опита да съживи немско-иранския търговски обмен, тъй като през последно време се наблюдава определено занижаване на неговото равнище. Някои наблюдатели припомнят, че Берлин е основният западен търговски партньор на Иран. Повечето предприятия в поставената в изолация ислямска република работят с оборудване и машини, доставени именно от Германия. Сегашният канцлер Ангела Меркел отстъпи пред натиска на Вашингтон и промени закона, по силата на който немските фирми можеха безпрепятствено да изпълняват дългосрочни и средносрочни договори за износ на стоки и услуги по посока Иран. Преди това забранителната правна норма обхващаше само стоките с двойно предназначение, а сега – целия стоков арсенал. Ограничаването на ирано-немския търговски обмен е последица от политиката на бившия американски президент Джордж Буш. Последният дори в прощалното си слово призова Берлин окончателно да скъса търговските си отношения с Техеран. Възможно е визитата на Шрьодер да е знак, че има нов сигнал от Вашингтон, изразяващ вероятността да бъде възстановено предишното равнище на търговия.

Според третата хипотеза Шрьодер носи със себе си послание от новата американска администрация. Анализатори отбелязват, че Белият дом вече е сформирал екип за контакти с Техеран, който трябва да трасира хоризонтите пред т.нар. „иранско ядрено досие” и пред двустранните отношения. Не е изключено бившият немски канцлер да е част от тази група, въпреки че не е американски гражданин. Лондонският сайт „Илаф” припомнят, че Шрьодер не само беше един от най-яростните противници на войната в Ирак, но и категорично се противопостави на нанасянето на военен удар срещу ислямската република.

Иранската преса широко коментира визитата на бившия лидер на Германия. Повечето медии твърдят, че Шрьодер носи със себе си послания от Берлин и Вашингтон. Той обаче отрича подобни твърдения и отбелязва пред местни новинари, че е носител единствено на „надеждата за по-добри отношения между Иран и Запада”.

Все пак, медийно отразените изявления на Герхард Шрьодер не спестяват критиките на един западен политик към радикалната политика на сегашния ирански президент Махмуд Ахмединаджад по адрес на Израел. В лекцията си пред Иранската търговско-промишлена палата той отбелязва, че „Холокостът е историческа истина и няма смисъл да се игнорира това престъпление срещу човечеството”. Пред иранския държавен глава Шрьодер е добавил: „Иран трябва да поеме своята отговорност и да зачита нормите на международното право, ако желае да си възвърне славата на регионална сила.” Така бившият канцлер директно отговаря на твърденията на Ахмединаджад, че Холокостът е една легенда и че Израел е дяволски тумор, който трябва да бъде унищожен.

В същото време лидерът на немската еврейска общност Щефан Крамер остро критикува инициативата на бившия немски държавник. Лондонският вестник „Шарк ал аусат” информира, че пред печатна медия от родния му Хановер той е заявил, че Шрьодер е нанесъл големи щети върху авторитета на Германия. Според Крамер това е станало сред като се е срещнал с иранския президент и така „е нарушил стандартите за защита правата на човека, подкрепяйки иранския режим и диктатора Ахмединаджад”.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи