Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, февруари 25, 2009

Ислямски информационен център


Фотограф:
Надежда Чипева


Б. Б.: Разрешението за строеж на мюсюлмански център не се бави по политически причини

25 февруари 2009 | 13:44 | Агенция "Фокус"

София. Разрешението за строеж на мюсюлмански център в столицата не се бави по политически причини. Това каза столичният кмет Бойко Борисов във връзка с пресконференцията дадена днес от Главното мюфтийство, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Борисов в условия на демокрация всеки има право да говори това, което намери за добре. Борисов посочи, че „А--ка” са едни от тези, които са инициирали проверки, които текат и в момента. Поради проверките се бави разрешението за строителство на центъра. Борисов посочи, че е най-лесно да се каже, че строежът се бави по политически причини, но това не било това.

Людмила СПАСОВА

Главното мюфтийство в София представи проекта за Културно –образователен и административен център

25 февруари 2009 | 13:30 | Агенция "Фокус"

София. Главното мюфтийство в София представи проблемите по изграждането на проекта за Културно –образователен и административен център в софийския квартал „Малинова долина”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Центърът се подготвя от Мюфтийството и цели подготовката на висши учебни кадри както по теологически, така и по светски въпроси, съобщиха представителите на Мюфтийството на пресконференцията във връзка с представянето на идейния проект. „От 1998 г. съществува Висш ислямски институт в България, чиято цел е да възпитава кадри, които да задоволяват нуждите на Мюфтийството в България”, каза главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Един от главните проблеми, които се обсъдиха на пресконференцията, беше за акредитацията, която бъдещото висше училище трябва да получи. За да има такава акредитация, обаче, първо трябва да се построи сградата. „Трябва сграда, която да е собственост на вероизповеданието”, каза още Мустафа Хаджи. Според ректора на Висшия ислямски институт в София, Ибрахим Ялъмов, тази акредитация представлява външна оценка от страна на държавните органи, които ще могат да контролират учебния процес. „Това не е никакъв опит за внедряване на фундаментализъм или радикализъм”, каза още Ибрахим Ялъмов. Във Висшият ислямски институт сега учат около 80 студенти. Има 20 преподаватели, 8 от които са българи. Учебният план съдържа 3000 часа общо, от които 2000 са теологически и 1000 светски. Проектът за новия образователен център се спонсорира от Център за изследвание на мюсюлманската култура” в Истанбул, казаха представителите на мюфтийството. С редица пречки се сблъскват желаещите да построят центъра и в административен план. В края на 2008 година в Община „Студентска” са подадени документите на проекта. Отговор е следвало да бъде даден в едномесечен срок, но такъв не е получен все още. Общината е трябвало да предостави скица на района, в който ще се строи сградата, но такава е дадена едва след като от Мюфтийството се обръщат към Бойко Борисов и Столична община дава тази скица два дни след искането. Отнет е и част от 27 декара терен, който са закупили за строежа, без обезщетение за това. Сега общата площ е 20 дка. Бави се и визата за проектиране, а 5- етажните сгради са намалени на 3-етажни. „За да постигнем мира и спокойствието в България, кадрите трябва да бъдат под контрола на Главното мюфтийство в България, а не на контрол отвън”, каза още Ибрахим Ялъмов.
Ралица ИВАНОВА

Представиха идеята за изграждане на мюсюлмански център в кв. "Малинова долина"

25 февруари 2009 | 12:04 | Агенция "Фокус"

София. Съществува необходимост от подготвянето на мюсюлмански духовници в България – това каза доцент Марин Ялъмов, ректор на Висшия духовен мюсюлмански институт на пресконференция на Главното мюфтийство по повод изграждането на културно-образователен и административен център в кв. „Малинова долина”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според ректора – България има интерес да разполага с подготвени мюсюлмански духовници, които да могат да дадат отпор на опитите за влияния отвън. Участниците в конференцията изложиха проблемите, които срещат в намерението си да построят центъра.
„Религиозното образование органически не е включено в политиката. Религията и държавата са две отделни неща” – посочи доц. Ялъмов. Съществуващият сега Висш ислямски институт в България е единственото учебно заведение, което допуска друговерци – преподаватели, тъй като осем от 20-те преподаватели в учебното заведение са българи.
Главният секретар на Мюфтийството Хюсеин Хафъзов обясни, че са кандидатствали в Студентска община за скица на района. Такава дълго време не е била издадена и след като те са изложили проблема пред Столична община, тя в лицето на Бойко Борисов за два дни е предоставила скицата на района. Не се знае обаче – защо документацията е прехвърлена в Столична община. Не се знае също и защо не се издава визата за строителство на центъра, за да може да се кандидатства за строително разрешение след това.
Парите за изграждането на центъра са дадени от Център за изследване на мюсюлманската култура в Истанбул. Досега са използвани 500 000 щатски долара за закупуване на земя. Още не са направени планове колко ще струва самият градеж.

Ралица ИВАНОВА
-
Главното мюфтийство представи проект на образователен център в кв. "Малинова долина"

Главното мюфтийство представи идейния проект за изграждането Културно-образователен и административен център в кв. "Малинова долина". Центърът ще се състои от административна сграда, образователен, конгресен и медицински център, общежития за преподаватели и за студенти, джамия, спортна зала, библиотека и супермаркет.

Проектът ще е изцяло за нуждите на Висшия ислямски институт, като се предвижда и изследователски център за научна дейност, който ще бъде достъпен за цялата общественост у нас, съобщи главният мюфтия Мустафа Хаджи, цитиран от БТА.

Идеята за строителството на мюсюлманския център e лансирана още през 2001 г. на форум на организацията "Ислямска конференция".

За изграждането на центъра Главното мюфтийство е купило през 2002 г. 27 декара земя в "Малинова долина" в Студентския град на тогавашна цена от 500 000 долара, съобщи Мустафа Хаджи. По думите му 7 декара от земята са отнети за обществена полза без изплащането на обезщетение.

Средствата за земята са дарени от представителството в Истанбул на международната организация "Ислямска конференция", обединяваща 57 страни.

Първоначално мюфтийството е имало разрешение за пететажно строителство, което е било променено за триетажно.

"Представителството на мюсюлманите в България в лицето на Главно мюфтийство има единственото намерение да възпитава кадри за нуждите на мюсюлманите в страната", заяви Мустафа Хаджи. По думите му Главното мюфтийство няма намерение да превръща института във възпитателен център за Балканите, Европа или света.дневник
-
Дългият път към джамията

Красимир Ангелов

25.02.2009 19:40

Дългият път към джамията

Строежа на бъдещия мюсюлмански културно-образователен център в Малинова долина се бави, защото не е получена виза за проектиране, обяви главният мюфтия Мустафа Хаджи.

По негови думи бъдещият проект се е изправил пред множество трудности, сред които е и намаляването на етажността от 5 на 3 етажа, както и отчуждаване на 7 декара от предварително закупените през 2002 година 27.

“Никой няма намерение да превръща комплекса в Малинова долина в център на мюсюлманите от Балканите или Европа. Той има за цел единствено да създава кадри, които да задоволят нуждите на мюсюлманското духовенство в България”, обяви още Мустафа Хаджи.

Според проекта центърът ще разполага с общежития за преподаватели и студенти, малка зала за спортуване, конгресен център и молитвен храм.

“Джамията няма да е основната сграда. Тя няма да бъде отворена за гражданите, в нея просто ще се извършват практическите занятия на бъдещите духовници”, увери мюфтията.

Ректорът на Висшия ислямски институт Ибрахим Ялъмов подчерта, че е необходимо да се промени регистрацията на учебното заведение по Закона за висшето образование, за да получи то акредитация от Министерския съвет.

За целта обаче трябва учебното заведение да има собствена страда, добави Ялъмов.

Главният мюфтия отрече слуховете за незаконно финансиране на строежа на джамията и обяви, че средствата идват от дарения по време на ислямска конференция в Истанбул.

По негови думи проектът ще се реализира поетапно, като крайната цел е в него да се обучават 200 души, вместо досегашните 80.

Ръководителите на Главното мюфтийство отрекоха възможността бъдещият проект да стане център на ислямски фундаментализъм в България.

Ние искаме да обучаваме своите духовници в България, за да бъдем гарант за мира и стабилността на страната”, завърши Мустафа Хаджи.
-

Имами ще стажуват в нова джамия в София

Общината бави разрешителното за строеж, смятат от мюфтийството

[25-02-2009] Румяна Гочева


Главното мюфтийство е готово с проекта за изграждането на Културно-образователен и административен център в столичния квартал „Малинова долина”, съобщи вчера главният мюфтия Мустафа Хаджи. Според изготвения проект там ще бъдат построени джамия, библиотека, сграда за Висшия ислямски институт, мъжко и женско общежитие и административни помещения за преподавателите.

Планирано е след като института се сдобие със сграда, ръководството му да кандидатства за акредитация. В момента институтът е регистриран по Закона за вероизповеданията, а ние искаме той да бъде регистриран като висше учебно заведение. В него ще се обучават имами в традиционния ислям.

Те ще могат да практикуват в джамията, която предстои да бъде изградена в близост до ислямския институт. Джамията обаче ще бъде само на един етаж, а не на пет, както беше съобщено преди време, обясни главният секретар на вероизповеданието Хюсеин Хафъзов. На територията на центъра ще бъдат изградени и ведомствени жилища за преподавателите от ислямския институт, предвижда още проекта.

Комплексът ще бъде построен върху имот от 20 дка, който е купен от организацията „Ислямска конференция”, в която членуват около 60 държави. Организацията е дала безвъзмездно 500 000 долара, за да могат мюфтиите у нас да купят земята за религиозния център. Към момента обаче проектът е почти замразен, тъй като духовниците все още се борят за издаването на разрешително за строеж.

Някои партии използват идеята за изграждането на центъра за предизборни цели, смята Хафъзов. Според столичния кмет Бойко Борисов обаче разрешението за издигане на мюсюлманския център не се бави по политически причини. Причината за забавянето всъщност били проверки, инициирани от партия ”А--ка”, свързани с коректността на документите.

Готови сме, ако получим разрешение, да започнем строежа веднага, увериха от мюфтийството. Все още обаче не е ясно колко точно ще струва построяването на културно-образователния център. Част от средствата за изграждането на сградите също ще бъдат дадени от „Ислямска конференция”.

Предложението беше лансирано още през 2001 г. на форум на ислямското вероизповедание. Тогава председателят на Висшия мюсюлмански съвет и настоящ главен мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че софийската джамия е недостатъчна за нуждите на столичните мюсюлмани, част от които са дошли от провинцията, за да могат да работят в столицата. Според статистиката на мюфтийството броят на мюсюлманските храмове в страната е над 1400.

-
Още:тук
-

ОРГАНИЗАЦИЯ ИСЛЯМСКА КОНФЕРЕНЦИЯ (ОИК)

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи