Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, февруари 19, 2009

Процесът срещу иракския журналист Мунтазер аз Зейди,който замери Джордж Буш с обувки,бе отложен за средата на март

В Багдад започна процесът срещу "обувкохвъргача"

Малко след като започна, процесът срещу иракския журналист Мунтазер аз Зейди, който замери Джордж Буш с обувки, бе отложен за средата на март. Обвинението гласи: нападение срещу чуждестранен лидер.

Журналистът е под арест от декември насам. В много арабски страни смятат, че постъпката му е героична, тъй като изразявала протест срещу американското нахлуване в Ирак.

14-ти декември 2008-ма година. Американският президент току-що е благодарил на арабски, обръщайки се към иракския премиер Малики. Точно в този момент към Буш политат две обувки, хвърлени от журналиста Мунтазер аз Зейди: "Това е прощалната целувка от вдовиците и сираците и от всички онези, които бяха убити от теб", крещи 30-годишният журналист, наричайки американския президент куче.

Бързата реакция на БушBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Бързата реакция на Буш

Героична или нелепа постъпка?

Следва светкавична реакция от страна на силите за сигурност, които се нахвърлят срещу Мунтазер аз Зейди. Буш, който успява изненадващо бързо да се наведе и да избегне удара, се опитва да се пошегува: "Като президент съм се сблъсквал с какви ли не неща, но това беше най-странното", казва тогава Буш.

Хората в арабския свят подкрепят Мунтазер аз Зейди и дори го смятат за герой. Колегата му Мохамед Абдул Рахман търси обяснение за постъпката му: "Той не можа да се овладее. Буш говореше за успехите в Ирак, които бил постигнал до момента, за демокрацията. Само че иракчаните виждат друго - няма ток, инфраструктурата е срината, възстановяването още не е започнало. Така че по този начин колегата ми искаше да каже на Буш, че е лъжец", обяснява Мохамед Абдул Рахман.

На друго мнение е журналистът Хасан Ахмед: "Това все пак беше представител на друга държава. И журналистите трябва да спазват правила, никой няма право да прекрачва определени граници, най-вече по този унизителен начин", казва журналистът Хасан Ахмед.

Журналистът може да разчита на подкрепата на стотици хиляди в арабския святBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Журналистът може да разчита на подкрепата на стотици хиляди в арабския свят

Обещанията са за честен процес

Мунтазер аз Зейди има 25 адвокати, които се опитаха напразно да представят постъпката му като обикновена обида. Процесът се води в багдадския съд, отговарящ за терористични деяния, защото хвърлянето на обувките се квалифицира като нападение срещу чужд държавен глава. Така че сега, ако бъде признат за виновен, Мунтазер аз Зейди може да получи присъда до 15 години затвор.

От съда обещават честен процес, но роднините на арабския журналист не са никак сигурни в това. Те твърдят дори, че Мунтазер аз Зейди е бил малтретиран в ареста и се надяват, процесът да бъде публичен. Едно е сигурно: журналистът може да разчита не само на подкрепата на семейството си, но и на стотици хиляди души в арабския свят. Видеокадрите с хвърлените срещу Буш обувки имат отдавна култово значение."Дойче веле"

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи