Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, февруари 17, 2009

Поп, равин и ходжа ще отказват българите от алкохола

Връщат кръжока "Анонимен алкохолик" в работата

Попът ни отказва от ракията

Награждават шефовете с най-трезвени служители

Здравето е най-голямото богатство на човек. Само че ние, българите, обикновено го забравяме. Честото надигане на чашката например докарва над 60 болести. Въпреки това ние сме на челно място по алкохолизъм в ЕС. При това положение никак не е странно, че разходите за лекарства в страната ни се покачват ежегодно. Над 1,6 млрд. лв. сме дали за хапчета през миналата година, а през 2013 ще извадим над 2 млрд., прогнозират специалистите.
Поп, равин и ходжа ще отказват българите от алкохола. Или това поне се предвижда в проект за борба с порока на Министерството на здравеопазването. Той е публикуван на сайта на ведомството. Божиите служители трябва да организират съвместно със здравните чиновници "дни на алкохолно въздържание" по време на религиозните пости и празници като Коледа или Великден, пише в документа. Идеята е така да се ограничи употребата на спиртни напитки. Ефективността на мярката пък щяла да се мери с броя на проведените "дни на алкохолно въздържание". Това обаче не е единствената екзотична мярка, която предвижда министерството, за да ограничи злоупотребата със спирта у нас.
Учредяването на награда за работодател с най-трезви служители е сред другите интересни виждания на здравното ведомство. Призът ще се връчва всяка година на шефовете, които са създали "оптимални условия за превенция на злоупотребата и зависимостта от алкохола сред своите работници". Ефективността и на тази мярка ще се мери с броя на връчените награди, пише още в проекта. Освен това експертите планират да се върнат въздържателните дружества в по-големите фирми. Колкото повече кръжоци "Анонимен алкохолик" са създадени, толкова повече работа планират да отчетат здравните служители. Съратници на министерството в борбата с алкохола се предвижда да станат и производителите му. Пивоварите и спиртоварите ще трябва да пускат реклами, в които обясняват, че трябва да пием умерено. Защото злоупотребата със спирта води до тежки последици за здравето на човек. Освен това всяка година алкохолът у нас ще поскъпва заради по-висок акциз, предвижда се още в проекта. Ако всички тези мерки не помогнат и у нас все още някой си позволява да пие, здравното министерство предвижда и други. Обучението за вредата от консумацията на ракията, водката и другите спиртни напитки е основната сред тях. За по-голяма яснота и поделяне на отговорностите при реализирането им пък ведомството ще създаде "Методическо указание за въвеждане на добра практика при профилактиката, диагностиката и лечението на алкохолната зависимост". To ще регламентира точно правилата, по които българите ще се борят със спиртните напитки.
Злоупотребата с алкохол наистина е изключително опасна. Тя води до повече от 60 вида заболявания и увреждания. Сред тях са гастроентерологични, ракови, белодробни, сърдечносъдови и имунологични проблеми. Също така различни белодробни, скелетно-мускулни и репродуктивни заболявания. Алкохолът води и до раждането на деца с увреждания. За съжаление България е на едно от челните места по броя на алкохолиците и прекомерното пиене. У нас са регистрирани 15 779 души с психични разстройства от злоупотребата с алкохол. Най-голям брой от тях се намират в Бургас, София, Перник и Ловеч. Специалистите обаче смятат, че броят на тези хора е многократно повече. Драстично пада и възрастта, на която децата посягат за първи път към чашката - 12,5 години. Снабдяването с бутилка пък се оказва много лесно за тийнейджърите. Над 80% от тях казват, че без проблеми си купуват бира, вино или други спиртни напитки. Всеки четвърти ученик пък има впечатлението, че повечето от приятелите му се напиват поне веднъж седмично.
Мария Чипилева
стандарт

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи