Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, февруари 16, 2009

20 години от датата, на която иранският аятолах Хомейни издаде фатвата против писателя Салман Рушди заради романа „Сатанински строфи"

20 години страх за Салман Рушди
Написано от bgВести
Събота, 14 Февруари 2009

В събота се навършиха 20 години от датата, на която иранският аятолах Хомейни издаде фатвата против писателя Салман Рушди заради романа „Сатанински строфи", припомня ВВС.

Книгата предизвика бурни протести от страна на мюсюлманите, които решиха, че тя е оскърбителна. Романът даже беше изгарян на публични клади. Години наред Салман Рушди живееше в нелегалност и ползваше специална охрана. Въпреки че последните години той излезе на светло, все още се страхува за живота си и счита онзи период като „своята тежка нощ".

Преди година той каза, че смята да напише автобиографична книга за това какво е преживял.

„Сатанински строфи" излиза през 1988 година и девет дни след това е забранена в Индия. В Англия радикални мюсюлмани публично изгориха една книга на площада в град Брадфорд. Подобни акции имаше и в други градове по света. На 14 февруари 2009 година аятолах Хомейни издава фатвата, в която призовава Рушди и неговите издатели „да бъдат унищожени".

Преводачите на книгата и издателите в другите държави също са били обект на нападения.

Иранците твърдят, че фатвата все още е в сила, но още през 1998 година официално беше казано, че няма нужда от изпълнение на смъртното наказание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи