Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, февруари 28, 2009

Легитимен ислямски университет

Висшият ислямски институт ще стане университет

ДПС лобира за легитимен ислямски университет

Висше образование ще дават още църквите на адвентистите, евангелистите и презвитерианците

[27-02-2009] от Екип на Новинар



Висшият ислямски институт, който обучава младежи за имами, ще може да стане университет. Това предвиждат промени в Закона за вероизповеданията, предложени от депутатите от ДПС Ахмед Юсеин и Лютви Местан, научи „Новинар”. Преди дни ръководството на ислямския институт обяви, че има амбиция да превърне института във висше учебно заведение, като кандидатства за акредитация.

С промените, внесени от двамата депутати, това ще стане още по-лесно, тъй като тази възможност ще бъде записана като отделна точка в Закона за вероизповеданията. От поправката обаче ще могат да се възползват само духовни институти, които са одобрени от Министерския съвет, предвижда проектът.

В момента това са Висшият мюсюлмански институт, евангелският институт „Логос”, презвитериански колеж и семинария, както и теологичният колеж „Стефан Константинов” на адвентистката църква, обясни депутатът Ахмед Юсеинов. Сега, за да се зачете диплома на евангелски или мюсюлмански проповедник, младежите трябва да завършат обучението си в чужбина.

Така например ислямските студенти първо завършват тукашния институт, а след това продължават обучението си в Йордания или в Саудитска Арабия. В същото време обаче Софийската духовна семинария и богословските факултети на акредитираните висши училища издават дипломи за завършено средно и висше образование, равностойни на тапиите от другите гимназии и университети.
От Главното мюфтийство казаха за „Новинар”, че все още не са запознати с предложението на двамата депутати.

Най-вероятно през следващите дни ислямските духовници ще се съберат, за да разгледат промените, обясни секретарят на духовенството Хюсеин Хафъзов. Според шефа на парламентарната комисия по вероизповедания Огнян Герджиков е необходимо първо да се поиска становище от просветното министерство.

За да се разкрие един университет обаче, трябва да има определен брой доценти и професори. „Откъде ще ги вземат? От Сирия и Турция дори да ги доведат, там няма такива звания и съответно те няма да отговарят на изискванията”, категоричен беше заместник-председателят на парламентарната комисия по образование и наука Димитър Камбуров. Такова предложение е опасно и заради голямата автономия на висшите училища у нас, която вече се е превърнала в свободия, коментира още той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи