Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, февруари 20, 2009

Китайци-уйгури от Гуантанамо в Албания

20. 02. 2009 Уйгурите от Гуантанамо в Албания

Ислямисти китайци-уйгури от затвора в Гуантанамо са пратени в Албания

Изглежда, че 17-те китайци-уйгури, част от общо 245 затворници-ислямисти в кубинската база в Гуантанамо, ще бъдат първите освободени. Това ще стане вследствие на предизборното обещание на новия американски президент Барак Обама за закриването на този затвор. Федералните съдилища постановиха, че няма доказателства дейността на уйгурите да представляват заплаха за американската национална сигурност.

Според вестник „Лос Анджелис таймс” сред въпросната целева група е Хадифа Бархат, бивши продавач на плодове в Западен Китай, където мнозинството от жителите изповядват ислямската религия. Кореспондентът на медията посочва, че той е направил емоционални признания пред военния съд, че обича САЩ и никога не е имал намерение да вреди на страната. Бархат е заявил още, че е напуснал Китай през май 2001 г., бягайки от бедността и репресиите. Той имал намерение да се бори за независимостта на родината си. Тогава чул, че може да отиде в Афганистан – една от малкото съседни държави, от която няма да бъде екстрадиран обратно в Китай. Присъединил се към тренировъчния лагер на известния уйгурски сепаратистки лидер Хасан Махсум, който бил създал специално звено за обучение на уйгури. Предполага се, че последният е основател на радикалното ислямистко „Движение за освобождение на Западен Туркестан”. Преди седем години Бархат е арестуван от американските войски край възвишенията Тора Бора, а след това е изпратен в Гуантанамо.

Големият въпрос, който стои пред американските власти, е къде да бъдат екстрадирани уйгурите? Китай настоява те да бъдат върнати в родината си и изправени пред неговото правосъдие, за да отговарят за сепаратистка дейност. Нещо повече, Пекин заяви, че ще разглежда властите на всяка държава, които са приели този контингент, като фактор, съдействащ активно на „опасни престъпници”. В началото на този месец говорителят на МВнР на Китай Дзян Ю направи категорично изявление по този въпрос. Някои наблюдатели дори считат, че подходът за разрешаването на този въпрос ще определи до голяма степен бъдещите взаимоотношения между новата американска администрация и Китай. Пекин винаги се е стремял да се представя като държава, която взима участие във войната на Вашингтон срещу тероризма и на нея може да се разчита в това отношение. Изглежда, че САЩ не желаят да развалят добрите търговски взаимоотношения с Китай, така както правят и западноевропейците. Някои анализатори обясняват с тези обстоятелства факта, че американският апелативен съд отхвърли молбата на 17-те китайци да останат на федерална територия.

Адвокатът на Бархат се оплаква от безкомпромисния натиск на Пекин върху държавите, които са склонни да дадат политическо убежище на неговия клиент. Сред тях са Германия, Канада и Швеция. Той обаче отбелязва, че винаги, когато поиска среща в съответната институция на дадената страна, той усеща, че вече китайските власти са провели предварителна, „подготвителна” среща. Юристът изразява недоумение от факта, че американската администрация нееднократно е критикувала китайските власти за репресиите върху населението на Синджан (западната автономна провинция с мюсюлманско население). Същата позиция заемат и западноевропейските държави. В същото време реализирането на задачата да не бъдат изпратени въпросните уйгури в Китай е изключително трудно. Според адвоката са изравни шансовете затворниците от Гуантанамо да бъдат върнати в Китай или да останат в САЩ, за което лобират местни правозащитни организации. Той счита, че има симптоми да надделее благосклонното отношение към китайските ислямисти, тъй като за пръв път от седем години на Бархат е позволено да се обади по телефона на майка си в Китай. Адвокатът на затворника от Гуантанамо защитава идеята, че ислямисткият контингент може да се присъедини към вече установилата се от дълги години емигрантска общност на китайците-уйгури, живеещи в изгнание в предградията на федералната столица Вашингтон.

Адвокатът признава, че съществува още една сериозна пречка пред благосклонното решение за неговия клиент. Става въпрос за взетото преди три години решение на федералния съд да екстрадира петима китайци-уйгури от Гуантанамо в Албания. Това представлява съдебен прецедент. Тогава Албания е била единствената държава, която е дала съгласието си да предостави убежище на въпросния ислямистки контингент. Според юриста обаче животът на тези хора в местната среда е доказал, че „Балканите не са най-подходящата дестинация за подобен тип екстрадиция”. Още повече, че Тирана се намирала под силния натиск на Пекин. В крайна сметка Албания е отказала категорично да приеме повече уйгури от известната американска база в Куба. Запознат с делата на затворниците от Гуантанамо в Пентагона заяви, че Тирана „наистина е получила силен икономически и дипломатически шамар от Пекин”. Китайските власти са направили така, че Албания повече да не помисли да повтори постъпката си.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи