Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, февруари 12, 2009

Британското правителство забрани на крайнодесния депутат от Нидерландия Гирт Вилдерс да посети Обединеното кралство

11. 02 .2009 Geert_Wilders

Лондон отклони визитата на крайнодесния холандски депутат Гирт Вилдерс

Британското правителство забрани на крайнодесния депутат от Нидерландия Гирт Вилдерс да посети Обединеното кралство. Неговото име нашумя като автор на филма „Фитна”, предизвикал силни реакции сред мюсюлманите по света. Това стана въпреки поканата, която получи холандския политик да представи своето произведение пред членовете на Камарата на лордовете. Персоналната покана към него е била отправена от лорд Пърсън, член на британската крайнодясна партия „Независимост на Обединеното кралство”. В дневния ред на утрешното заседание на горната камара на британския законодателен орган е предвидена дискусия за отношенията между Европейския съюз и исляма. Идеята на Пърсън е била след това да бъде прожектиран скандалния филм на Вилдерс в негово присъствие.

Говорителката на „Форин офис” е заявила пред лондонския вестник „Шарк ал аусат”, че британското правителство е против всякакви форми на насилие. Според нея то винаги ще забранява на всеки, които разпространява екстремизъм, омраза и подбужда към насилие да посещава Обединеното кралство. Британското официално лице е подчертало, че това е причината за затягането на мерките на пропускателния режим в кралството, който беше обявен през миналия октомври от министъра на вътрешните работи. Освен това дипломатката е декларирала, че правителството по никакъв начин не е свързано с Камарата на лордовете, която е решила да включи в своя дневен ред прожекцията на филма „Фитна”. Заедно с това, говорителката е отказала да коментира конкретния казус – визитата на Гирт Вилдерс, тъй като „Форин офис” „няма практика да взима отношение по персонални казуси”.

От своя страна холандското МВнР също взе отношение по случая. Говорителят на ведомството Барт Пийс заяви пред медиите, че след запитване от страна на Амстердам, Лондон е обяснил, че няма да допусне Вилдерс на своя територия „поради причини от общ характер и сигурност”. Наблюдателите поясняват, че в конкретния казус Великобритания се позовава на европейския закон, по силата на който всяка страна-членка на ЕС може да не допусне до своята територия гражданин на друга страна-членка, ако прецени, че „въпросното лице представлява заплаха за общия ред, сигурността и здравето”.

В самата Нидерландия крайнодесният политик е подсъдим по обвинение за подбуждане към омраза и геноцид към мюсюлманите. Редица неправителствени организации го обвиниха за изказванията му, че Коранът трябва да бъде изхвърлен от Холандия и че неговата страна трябва да се противопостави на „повсеместната ислямизация”, протичаща паралелно с увеличаването на броя на мюсюлманите в нея.

Някои британски медии коментират, че позицията на външнополитическата институция в Лондон е принципна в това отношение. Те припомнят, че през февруари 2008 г. „Форин офис” отказа виза на египтянина шейх Юсеф Кардауи, който е председател на Световния съюз на ислямските учени и известен ислямски проповедник. Тогава бяха посочени същите причини, както в случая „Вилдерс”, но беше добавено също така, че „молбата за виза е отклонена, поради противоречие с британските миграционни закони”.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи