Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, февруари 08, 2009

Има ли място хуморът в религията?

Култура и общество | 08.02.2009

Който вярва, той не се смее - или?

Има ли място хуморът в религията? Отговаря ли на истината подозрението, че който вярва, винаги е сериозен? Какво мислят за това някои верующи християни и какви са техните представи за Исус Христос?

Исус не се смее. Никога. В Библията поне няма нито един пасаж, в който Божият син се смее. Приключена ли е с това темата за християнството и хумора? Разбира се, че не. Уве Сварат, който преподава теология в евангелистката Свободна баптистка църква, казва:

Христос е разнолик

Католическата църква преди време прояви липса на хумор като се разгневи на Хари ПотърBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Католическата църква преди време прояви липса на хумор като се разгневи на Хари Потър

"Аз си представям Христос, така както ни го обрисува Новият завет, като един много ведър човек. Дори като един много весел човек, въпреки всичката му сериозност."

Един мрачен Христос наистина трудно би могъл да спечели сърцата на вярващите. До края на Средновековието е било обичайно, поне по Великден свещеникът да разсмива паството с вицове. Техният смях символизирал радостта от възкресението - отбелязва Уве Сварат:

"Вярата помага на човека да се отърси от някои проблеми и душевни терзания. Но хората, които по природа клонят към песимизъм, се развеселяват по-трудно от останалите. Така че хуморът е въпрос и на естествена настройка."

Калвинистите например проповядват извънредна строгост. Веселието е било смятано от тях за грях. Католиците от друга страна се водят за много по-ведри и склонни към смях. Ето обяснението, което предлага Мартин Кнехтгес от Католическата академия в Берлин:

Карнавалът е един от символите на католическия КьолнBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Карнавалът е един от символите на католическия Кьолн

Религия и веселие не са взаимноизключващи се понятия

"На католиците им липсва протестантският трудов етос, това може би ги прави и по-весели. Може да се каже, че от културологична гледна точка католиците са по-склонни от протестантите да съчетаят вярата с хумора."

Католиците имат по--голям потенциал в сферата на един почти класически терен на религиозния хумор - става дума за способността за присмех над представителите на църквата. В подкрепа на това твърдение, ето един виц:

Двама католически свещеници си приказват и единият казва на другия: "Ние двамата с теб явно никога няма да се видим женени. Приятелят му отвръща: "Ние двамата не, но затова пък нашите деца!"

"Дойче веле"

1 коментар:

  1. Анонимен7:20 сл.об.

    Мисля, че хумора е съвместим, но трябва да се прави разлика между хумор и подигравки!

    ОтговорИзтриване


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи