Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, февруари 11, 2009

Разпадане на концепцията за съвместно съществуване и междуетническа толерантност

Македония вдига бяло знаме пред етническите търкания

11 Февруари 2009

Част от децата в Струга ще учат на етнически смени, за да се намали междуетническото напрежение в града. Снимка: Ройтерс

Учениците от училище “Нико Нестор” в Струга от днес ще учат на етнически смени. Създателите на това соломоново решение казват, че то било само временно, до края на учебната година. Сега цялата нация най-сетне може да си поеме дъх. На изплашената директорка вече няма да й трябват средства за усмиряване. Министърът на образованието Перо Стояноски ще може да спи спокойно. Той свърши успешно мисията си в Струга.

Когато свърши първата смяна на Петър, Никола и Стефан, тогава Бесим, Адриан и Грамос ще могат да тръгнат на училище. Така щели да се предотвратят сбиванията и те можели спокойно да се посветят на училището. Местните власти, по уговорка с училищния директор и родителите, ще трябва само да нагласят радарите. За да може точно да измерят колко време ще трябва на средношколците от първата смяна да се доберат безопасно до дома и по пътя да не срещнат своите връстници от другата етническа общност. Ако не успеят, следващата крачка ще бъде да преместят децата в различни училища.

И после какво? С ярка боя да отбележат дискотеките и интернет-клубовете? Червена боя за едните, зелена за другите. Или някой друг цвят по желание. Така най-добре ще се бъдат избегнати междуетническото напрежение, провокациите и директните контакти. Няма да има сбивания, но няма да има и общуване. Вместо интеграция ще има сегрегация. Всеки в своята бърлога, в своето етническо гето. Защо ни е смесване на “ваши” и “наши”, като всеки е по-силен и по-сигурен, когато е сред свои.

Има право професор Теута Арифи, когато иронизира и пита: ако за учениците македонци и учениците албанци са нужни етнически смени, защо тогава и техните родители да не ходят на работа на етнически смени? И предлага лекарите македонци да ходят на работа сутрин, а лекарите албанци - следобед. И болните ще избират кога да се разболяват.

Лекарството за случая с образованието в Струга е намерено в етническите смени. Вместо да се установи точната диагноза на проблема, както много пъти досега, се предлага аспирин вместо сериозна терапия. Така “лекувахме” и всички ония критични точки в образованието, където показахме безсилие да се справим с проблемите като отделни хора, като общности, като общество. Не случайно експертите предупреждават, че образованието е главният инструмент за подстрекаване на междуетническо напрежение. Всеки път, когато политиката се намеси в образованието, първата съпътстваща жертва са децата. С тях е най-лесно да се манипулира и да се залага на картата на бунтарството, свойствено за младостта.

Защото това, което само на пръв поглед изглежда най-безболезненото решение, в дългосрочен план е началото на едно поражение, на което не му се вижда краят. Води към разпадане на концепцията за съвместно съществуване и междуетническа толерантност. Защото по този начин се разнищва тъканта на македонската държава, изтъкана на основата на различността и мултиетничността.

Америка с избора на Барак Обама положи своя исторически изпит по демокрация. Мечтата на Мартин Лутър Кинг вече е реалност. Смесените паралелки, в които заедно учат деца с бял, черен и жълт цвят на кожата, отдавна не са евтин рекламен трик, с който се популяризира интеграцията, а ежедневие.

Македония още дълго ще чака своя Обама и ще държи в мъгла истината за междуетническите отношения. Винаги когато ни потрябва, ще се хвалим с рамковия договор като приказка, която лесно можем да пробутаме на другите. Истинското състояние на нещата ще се влошава от ден на ден, а нашият политически елит ще бъде спокоен, особено преди изборите, когато ще им потрябват гласовете на другите. Защото за тях процентите са по-важни от онова, което представлява истинският живот. Ще ни предложат изкривена картина на грубото ни всекидневие, в което все по-редки ще стават примерите на живот един с друг, а не независимо един от друг. Все по-рядко се питаме какво направихме за себе си и за своите деца. Само политиката ли пропадна на изпита, или и семейството и образованието?

По БТА

-
Училище в Струга въвежда етнически смени

В македонското училище "Нико Нестор" в Струга от вчера учениците вече учат в отделни етнически смени, пише в. "Утрински весник". Според изданието учениците албанци ще учат сутринта, а македонците - следобед.

Това решение показва невъзможността на институциите да се справят с етническата нетърпимост между учениците македонци и учениците албанци, която продължава вече с години, коментират наблюдатели. "Въвеждането на етнически смени засега е единственото решение, на което се съгласиха местните власти в Струга, Министерството на образованието, ръководството на училището и родителите на учениците македонци, които дълго време настояват за това решение", пише "Утрински весник".

В. "Дневник" коментира, че Струга е пример за етническо разделение. С разделянето на учениците там се увеличава броят на общините и училищата, където македонците и албанците учат отделно. Такава е вече ситуацията в Куманово, Гостивар, Дебър, а в Скопие има силни тенденции да стане същото, предрича "Дневник".сега

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи