Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, февруари 18, 2009

Нова стратегия за борба срещу тероризма

18. 02 .2009 UK_islam

Нова стратегия за борба срещу тероризма във Великобритания

Депозираната в парламента на Обединеното кралство проектостратегия за борба срещу екстремизма и тероризма предизвиква остри дебати в общественото и в медийното пространство. Местната мюсюлманска общност посрещна с неодобрение формулировката за тероризма и терористите. В същото време авторите на документа възприемат своето произведение като нов етап в борбата на Лондон срещу тероризма и най-вече срещу идеите на „Ал Кайда” във Великобритания.

Вчерашният брой на вестник „Гардиън” разкрива някои детайли на въпросната стратегия, върху която са работили няколко министерства и редица ведомства, които имат отношение към британската национална сигурност. Тя е озаглавена „Contest 2” („Инициатива 2”). Възприема се като продължение на стратегията, изработена през 2003 г. и наречена „Инициатива 1 за противопоставяне срещу идеите на „Ал Кайда” в средите на британската младеж”. Според „Contest 2” за екстремисти трябва да бъдат считани следните лица:

- Тези, които пропагандират създаването на ислямски халифат – панислямска държава, която обхваща няколко държави;

- Ако те призовават за налагане на шариата и защитават неговите принципи;

- Онези, които вярват в джихада и въоръжената съпротива в целия свят. Това включва въоръжената съпротива на палестинците срещу израелската армия;

- Ако те считат, че ислямът забранява хомосексуализма и че той представлява грях срещу Аллах;

- Тези, които отказват да заклеймят убийството на британски войници в Ирак и Афганистан.

Според журналистите от „Гардиън” правителството разширява разбирането за понятието тероризъм и го прилага върху всички онези, които не споделят „британските ценности”. Привържениците на проектостратегията отбелязват, че тя ще разграничи „ислямските хардлайнери”, т.е. онези, които буквалистично интерпретират Корана, от останалите вярващи. Според тях именно тази радикална група е причината за тероризма на територията на Обединеното кралство. В същото време противниците на документа претендират, че той ще постави в категорията „екстремисти” твърде големи групи от местното мюсюлманско малцинство.

Разбра се, че до този момент не съществува консенсус сред експертната общност относно очакваните бъдещи резултати от стратегията. Някои специалисти определят гореизложената дефиниция като твърде „спонтанна”. Освен това съществуват страхове, че тя ще налее вода във воденицата на британската крайна десница. Паралелно с това, екстремистите няма да станат обект на преследване от нормите на наказателното право, а просто ще бъдат отстранени от използване на публичните фондове.

Един от директорите на фондация „Килиам” Ийд Хюсеин споделя, че тероризмът се захранва от екстремистки мислещите хора, дори когато те не излагат публично своята подкрепа за актовете на насилие. От своя страна бившият говорител на Британският ислямски съвет Инаят Банглавала отстоява мнението, че подобна дефиниция ще определи мнозинството британски мюсюлмани като екстремисти. Според него това ще бъде контрапродуктивно и ще се постигне точно обратни от очакваните резултати.

В свое изказване през месец декември министърката на вътрешните работи Джаки Смит заяви, че антитерористичната стратегия на правителството ще се състои в „поставяне на предизвикателства пред екстремистките групи, които се изплъзват от закона и разобличаването на техните идеи, захранвани от омразата”.

От вътрешното министерство на Великобритания отказват официални коментари по случая под предлог, че не взимат отношение към „изтекла информация”. Трябва обаче да се отбележи, че антитерористичните органи в страната са изправени срещу много трудна задача. Те се са принудени да се сблъскат с действията на останалите институции в държава, които отстояват правата на човека. Парадоксален е случаят с невъзможността на правителството да екстрадира палестинския екстремист Абу Катада ал Фалъстини, определен от експертите още като „духовен баща на „Ал Кайда” в Европа”. Адвокатите на последния спечелиха поредното дело в британския съд под предлог, че ако Лондон експулсира екстремиста в Йордания, то той ще бъде изтезаван от местните власти. Много показателен е и коментарът на източник, близък до правителството на Гордън Браун, цитиран от „Гардиън”. Според последния властите се страхуват от това, че новата стратегия може „да не разсърди мюсюлманите и те да откажат да сътрудничат в борбата срещу тероризма”.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи