Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, февруари 14, 2009

Нов молитвен дом на "Свидетели на Йехова" в Габрово взриви спокойствието в Габрово

Габрово на бунт срещу “Свидетели на Йехова”

Нов молитвен дом на "Свидетели на Йехова" в Габрово взриви спокойствието в града. Три местни православни църкви и две партии се обединиха в битка срещу строителството на техен храм в кв. Бичкиня.
Протестна подписка срещу градежа пуснаха храмовете "Успение Богородично", "Света Троица" и "Свети Йоан Предтеча". Засега в документа са се подписали над 1000 души. Броят на недоволните миряни обаче набъбва с всеки изминал ден, казват православните духовници. В тяхна подкрепа застават и местните организации на ВМРО и "Атака", които тези дни се канят да организират заедно със свещениците протестно шествие срещу "Свидетелите на Йехова".
Ропотът срещу изграждането на бъдещия молитвен дом доби гласност в Габрово преди няколко дни. Подгряването на казана с обществено порицание обаче започна още преди месеци в интернет. Точно преди Нова година отрицателна позиция към градежа изразиха 120 потребители на местен форум в мрежата. Повечето от тях питат кой и защо е разрешил строителството на молитвения дом.
Димитър Георгиев, който живее в съседство с църквата на "Свидетели на Йехова", споделя, че този градеж притеснява силно и хората от квартала. "Не сме съгласни толкова близо до нас да има храм на това вероизповедание, но никой не ни пита", казва той. "Чувал съм доста неща за "Свидетели на Йехова", които нямат нищо общо с християнската религия", допълва Георгиев.
Свещениците на трите православни църкви са категорични, че няма да допуснат организация, която по думите на енорийския свещеник отец Стефан от храм "Света Троица" е "асоциална и антихристиянска". "Те например отричат напълно държавната символика, почитането на празниците и единственото нещо, пред което се прекланят, е авторитетът на техния лидер. Те се против кръвопреливането, защото било канибалско. "Аз съм кръводарител и вие в момента виждате един канибал", пали се отецът. "Техният основател Чарлз Ръсел има основно образование, а пише седем тома тълкувания на Библията", аргументира се той, докато търси подкрепа за протеста си в гръцкия и латинския.
От общината обаче поясниха, че нямат правни основания да забранят строежа на молитвения дом. Документацията, съпътстваща строителството, е изрядна, а религиозната институция е официално регистрирана като вероизповедание в България, обясняват общинарите.
"Свидетели на Йехова", чиято инвазия притеснява града напоследък, всъщност живеят в Габрово от около 20 години, поясниха представители на вероизповеданието пред "Стандарт". Понастоящем в града има група от около 40 последователи на движението. "През годините сме се радвали на хубави взаимоотношения с габровци. Сега със съжаление наблюдаваме как отделни недобронамерени личности искат да провокират обществено напрежение в града. Те явно са неправилно информирани, тъй като разпространяват клевети по наш адрес. Документите ни за молитвения дом са изрядни и се надяваме, че няма да се наложи да отстояваме правата си по законов път. Убедени сме, че здравият разум ще надделее и гражданите няма да позволят да станат жертва на манипулации", заявиха от "Свидетели на Йехова".
Петър Симеонов
стандарт

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи