Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, февруари 16, 2009

Срок за помирение до 20 април 2009 г. в Българската православна църква

ЦЪРКОВЕН МИР
.
Отец Камен Бараков от алтернативния синод: Готови сме за споразумение с държавата
Снимки: Монитор

Божията справедливост възтържествува за нас чрез решението на съда в Страсбург. Оттам казват категорично, че спрямо нас е извършено насилие и беззаконие и затова държавата трябва да възстанови положението и собствеността ни отпреди прогонването ни от храмовете през юли 2004 г. От решението става ясно, че Законът за вероизповеданията не е добър и някои неща в него трябва да бъдат променени, например чл. 10. Чрез него нормативният документ се опитва да легитимира Максим, а не въз основа на избора му. Точно този член ние атакувахме и в КС.

Съдът в Страсбург обаче не се произнася за претенциите на едната или другата страна и съвсем мъдро оставя това в ръцете на двете страни - от едната сме ние, а от другата - държавата. Дава се срок от три месеца, в който ние трябва да се споразумеем. Това означава, че на 20 април ние трябва да имаме решение по въпроса. Ако не спазим този срок, ще се мине към осъждане и изплащане на сумите, които заедно с делата, заведени от наши миряни и свещеници, възлизат на близо 1 млрд. евро.

На нас, в Светия синод, никак не ни е приятно да съдим собствената си страна, още по-малко искаме да излагаме България.

Затова искаме да се стигне до споразумение с държавата. Искаме да ни върнат храмовете, от които ни изведоха насила. Можем да се споразумеем и за някакви обезщетения на хората, които през тези четири години изгубиха заплати, здравни и социални осигуровки. Нашите служители и свещеници претърпяха големи загуби. Имаше случаи, в които те не можеха да се регистрират в бюрата по труда като безработни, защото, когато ни изхвърлиха от нашите храмове, някой е изнесъл и изхвърлил документите със заповедите за назначение и всичко останало. Всъщност ние имаме заведени 147 граждански дела срещу българската държава. От тях 87 са от свещеници, а 60 - от служители.

С изгонването ни от храмовете преди четири години загубихме 107 храма с прилежащите към тях земи и сгради, три митрополии - Плевенска, Неврокопска и Пловдивска, два манастира - Роженския и люлинския "Св. св. Кирил и Методий", и свещоливницата в столичния квартал "Илиянци".

Следващият момент, след като се разберем, ще е да седнем с духовниците от другата страна и да уточним нещата помежду си, но държавата да не се бърка в нашите взаимоотношения. Тя може да помага, но в никакъв случай да не упражнява влияние и контрол под никакъв претекст.

С хората от другия синод ние се познаваме. Вярно, натрупа се известно напрежение през изминалите години, но това са преодолими неща. Важното е да не излагаме българската държава и православието, и най-вече Българската право-славна църква.

Няма никакво съмнение, че след като се споразумеем с държавата, ще потърсим възможност за братски срещи със свещениците и архиереите на другата страна, но първото условие, което трябва да е изпълнено преди това, е да ни върнат по местата ни, а именно - там, където сме служили, и да се възстанови положението от 2004 г.монитор

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи