Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, февруари 27, 2009

Животът ми е като движение по пътя.Там е пълно със знаци,които трябва да се спазват,за да няма катастрофи.Който не ги спазва,той страда.

Борбата със сектите да се води без насилие, препоръчва свещеникът

Владиката, който изгони търговците от храма

Сливенският митрополит Йоаникий празнува 70 години


Eдин истински духовен водач. Това е Сливенският митрополит Йоаникий. Негово Високопреосвещенство вече 30 години е начело на миряните в епархията, която обхваща областите Бургас, Ямбол, Сливен и община Тополовград. През тези години дядо владика успя в най-важната си мисия. Той не само формално, но и на практика се превърна в духовен лидер на християните в Югоизточна България.
На 2 март дядо Йоаникий ще навърши 70 г. Целият Свети синод начело с патриарх Максим ще уважи юбилея. Като ревностен християнин обаче Йоаникий отказал тържества по време на Светите Великденски пости. Затова визитата на синода ще е веднага след Великден.
Светското му име е Иван Георгиев Неделчев. Роден е през 1958 г. в Новозагорско. Той завършва семинарията в Черепиш, а след отбиване на военната си служба през 1960 г. постъпва в Софийската духовна академия, която също завършва с отличие
Подстриган е за монах на 1 април 1961 г. Следват аспирантура в Москва и придобиване на научна степен в Богословския факултет в Берн, Швейцария. До 1975 г. е протосингел в Сливен, а през 1980 г. е избран за ръководител на Светата Сливенска митрополия.
"Животът ми е като движение по пътя. Там е пълно със знаци, които трябва да се спазват, за да няма катастрофи. Който не ги спазва, той страда, като вреди на себе си и околните", казва дядо Йоаникий.
Според него спасението е в съветите и наставленията. Самият той обича да приема миряните и да беседва с тях. Нещо повече, дядо Йоаникий е може би единственият висш духовник у нас, който редовно посещава училищата в епархията и говори с децата. Той им обяснява за доброто и злото, за християнското семейство и съвременната младеж.
Не бяга от трудни въпроси но винаги е изключително подготвен и ерудит. За мен това е най-краткото определение, което може да се даде за дядо Йоаникий, казва областната управителка на Сливен Христина Чолакова. Всяка дума на владиката е дълбоко обмислена, право насочена към аудиторията. И най-върлите му противници са категорични: Той е изключителен събеседник. Умее да изслушва, но и аргументирано да защитава тезите си.
Броят на проповедите му е над 2500. Кръстените от митрополита деца са повече от 700, а венчаните двойки - над 300. Това обаче е само статистика. По-важното е, че духовникът се проявява като истински интелектуалец на духа. Със своето изумително дар слово той пленява събеседниците и им въздейства.
Владиката в Сливен рядко отказва интервюта. За всяка публична изява обаче той се готви обстойно. Защото знае, че неговата дума попива в умовете на миряните
Дядо Йоаникий пръв поведе борба срещу погребалните фирми, които продават нерегламентирано църковни свещи. Той не се поколеба да излезе по местните телевизии и да заклейми некоректните търговци. Ефектът дойде веднага. В момента в Сливенска епархия основните приходи идват от продажба на църковни свещи.
Дядо Йоаникий е и пионер в друга област. Той е категоричен, че в нашите храмове трябва да се пее само на български, защото църковнославянският е неразбираем за хората език. Това е наложително, животът го изисква, счита владиката.
През последните години той нееднократно се е обявявал против сектите, нахлули у нас. Борбата с тях обаче трябва да се води само с позволени средства, защото насилието не ражда добро, счита владиката на Сливен. Заради неговата дейност местната общественост го награди с двете най-високи награди - "Добри Чинтулов" и "Д-р Иван Селимински".
Георги Мангинов

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи