Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, февруари 06, 2009

Два синода

Митрополит Инокентий не се яви вчера на събранието на свещениците, които бяха изгонени заедно с него от храмовете и осъдиха България в Страсбург. Отците излъчиха контактна група, която ще трябва да се споразумее с правителството, както ги задължи Европейският съд по правата на човека. Свещениците ще настояват за отмяна на чл. 10 в закона за вероизповеданията, който провъзгласява за юридическо лице БПЦ и не позволява регистрация на втора православна църква. Те очакват да бъдат отменени прокурорските постановления, с които бяха насила изгонени от храмовете си през 2004 г. и да бъдат възстановени на служба в тях. Ще искат и обезщетения за загубите от заплати и осигуровки. От Светия синод на патриарх Максим възроптаха, че Страсбург се меси в църковните им дела, но правосъдният министър Миглена Тачев бе категорична, че решението трябва да се изпълни.

Снимка: Борислав Николов

сега

-

И църквата “2 в 1”

Алтернативният синод започва преговори с държавата

София. Държавата да признае, че в България има единна Българска православна църква с две паралелни и равнопоставени структури. Това са Св. синод с предстоятел патриарх Максим и Св. синод с предстоятел Софийски митрополит Инокентий. Това решиха на национална конференция привържениците на алтернативния синод. В столичното читалище "Славянска беседа" се бяха събрали на практика всички духовници и миряни, които бяха страна по жалбата, подадена в Страсбург. Самият дядо Инокентий обаче липсваше, без никой да обясни причините за отсъствието му. Конференцията се водеше от епископ Гервасий и отец Камен Бараков. Събралите се гласуваха искането за равнопоставеност да бъде точка първа при преговорите с представители на правителството относно изпълнението на постановлението на европейските магистрати по другите техни искания. Сред тях са промяната на точка 10 от Закона за вероизповеданията, визираща статута на БПЦ, отмяна на решението на Висшата касационна прокуратура от 21 юли 2004 г., с която свещениците на Инокентий бяха насилствено изгонени от заеманите от тях църкви и други имоти, както и изплащане на съответните обезщетения.
Накрая конференцията гласува състава на контактната група, която ще преговоря с властите.Тя ще се състои от трима епископи, трима свещеници и трима миряни, подпомогнати от бившия конституционен съдия Димитър Гочев и адвокатите Лъчезар Попов и Иван Груйкин.
Константин Събчев

стандарт

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи