Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, август 25, 2010

На ифтар в Кърджали

Публикация 24 август 2010 от Resmie

Побратимената община Османгази-Бурса даде благотворителна вечеря (ифтар) в Кърджали. На традиционната проява в хотел „Кърджали” дойдоха над 1000 мюсюлмани и немюсюлмани от региона. На ифтара присъстваха кметът-домакин - инж. Хасан Азис и кметът-гост на Османгази - Мустафа Дюндар, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед, енорийският свещеник Петър Гарена. Тук бяха генералният консул на Р Турция в Пловдив Джунейт Явузджан и народният представител от Бурса Мехмет Емин Тутан. От името на всички Районният мюфтия Бейхан Мехмед отправи молитва за благодарност към Всевишния и двете общини-организатори.
В приветствието си към гостите от Турция и областта Хасан Азис изрази радостта си за пореден път да покажат своята толерантност с побратимената община Османгази. „Аз не се съмнявам, че в Кърджали винаги е имало дух на разбирателство и уважение. Неслучайно Кърджали е столица на толерантността. Сигурен съм че духът на Кърджали е нашата запазена марка и ние носим голямата отговорност да я съхраним и предадем на следващите поколения”, заяви градоначалникът. Азис изтъкна съвместните проекти с Османгази като Детската площадка в парк „Простор”, ремонта на основното училище в с. Миладиново и организирането на ифтар и празника Ашуре в Кърджали.
Мустафа Дюндар в изказването си подчерта, че в основата на побратимяването стои гражданството на Кърджали посредством реализирането на технически, социални, културни и образователни проекти. „Нашата цел е да заздравим и задълбочим създадените близки отношения с община Кърджали като работим за активното включване на населението. Месец Рамазан е месец на толерантността. Мисля, че тази вечер тук изживяхме това - на една маса седнахме и мюсюлмани и християни”, каза Дюндар. Той заяви, че такива благотворителни инициативи респектират отношенията между двете страни на правителствено ниво и ще продължат за в бъдеще.
Депутатът Мехмет Емин Тутан предаде на кърджалийци поздравите на 70-милионното турско население. Той посочи турците в България като гаранция за добрите междусъседски отношения с Турция и обеща Османгази като по-голям брат винаги да бъде до по-малкия –Кърджали.
Отец Петър поздрави с „Хош гелдиниз!” гостите от Турция и в типичния си шеговит стил каза, че не е проблем той да говори на турски, а Хасан Азис на български. Ние не се плашим от вашата голяма държава и многомилионни градове, защото човещината не се измерва с нищо и няма граници. Нашият Кърджали е град на човещината, а нашите хора са Човеци. С тези думи се обърна отецът към гостите. Той пожела на мюсюлмани и християни постите им да бъде покрити с добри дела като ифтара в Кърджали.
Шабанали Ахмед започна словото си с думи на Аллах и пожела на мюсюлманите да се възползват от Рамазан. Той цитира хадис на Пророка Мохамед, че който нахрани постил човек, спечелва благодеяние, колкото него. Висшият духовник предаде и друг хадис: „Двама души са жалки. Първият е този, който е стигнал до Рамазан и не може да се възползва от благата му. Вторият, този, който не е могъл да заслужи Рая, спечелвайки благословията на единият от родителите си, останал сам на старини”.

http://www.antenneair.com / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи